DOLGOVI

Če ne plačajo zavodu, ne bo denarja iz občine

Objavljeno 05. maj 2014 11.44 | Posodobljeno 05. maj 2014 11.44 | Piše: Rok Tamše

Trije izmed vodilnih ljubljanskih klubov Javnemu zavodu Šport Ljubljana dolgujejo več kot 400.000 evrov.

Predsednik nogometašev Olimpije Izet Rastoder mora poskrbeti za velik dolg do JZŠL. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Dogajanja v slovenskem športu že dolgo ne opisujemo zgolj z uspehi in spodrsljaji športnikov v tekmovalnih arenah, s šampionskimi zgodbami ali drugačnimi dramatičnimi zapisi, ki bi jim botrovale poškodbe, športna smola ali kaj tretjega, kar zna sodobne gladiatorje doleteti na tekmovališču. Vse pogosteje razkrivamo nejasno, neustrezno ali celo nezakonito poslovanje klubov in društev, že pravcate menedžerske akrobacije v športnih družinah, da bi se te še naprej zadržale na profesionalni ravni. Golo neplačevanje igralcev ali poravnava drugih obveznosti je postala že uveljavljena folklora. Ko gre za največje, najprepoznavnejše in najuspešnejše kolektive, to še toliko bolj bode v oči.

Vodilni ljubljanski športni klubi, Nogometni klub Olimpija, Hokejsko-drsalno društvo Telemach Olimpija in Rokometni klub Krim Mercator, se v poslovanju znajdejo vsak po svoje, nekateri dolgove zmanjšujejo, drugi kopičijo. Vsem naštetim najem oziroma uporabo športnih objektov omogoča Javni zavod Šport Ljubljana (JZŠL), ki upravlja športno infrastrukturo v prestolnici. Zanimalo nas je, kako vodilni ljubljanski klubi poravnavajo obveznosti do zavoda. Sporočili so nam, da je trenutno edino KK Union Olimpija brez dolga, pri drugih pa je položaj drugačen. Nogometno moštvo, d. o. o., torej podjetje, ki upravlja NK Olimpija Ljubljana, zavodu za šport dolguje 233.144,96 evra, HDD Telemach Olimpija je dolžna 116.358,48 evra, RK Krim Mercator pa 75.532,24 evra.

Nočejo se zameriti MOL

Poiskali smo odgovore, najprej pri največjem dolžniku, čigar predsednik Izet Rastoder rad poudarja, kako njegova nogometna Olimpija vse račune plačuje redno. »V NK Olimpija Ljubljana poteka racionalizacija poslovanja, ki jo bomo skušali skupaj z reorganizacijo izpeljati do konca letošnje sezone. MOL je bil za Olimpijo vedno pomemben partner in želimo si ohraniti korekten odnos z občino tudi v prihodnosti. V skladu s tem tudi potekajo vse naše aktivnosti,« so sporočili iz nogometne Olimpije. Neuradno je slišati, da bi radi v Olimpiji z Mestno občino Ljubljana (MOL) dosegli dogovor okrog trenažnega centra Jama ob Športnem centru Triglav za Bežigradom, ki ga za zdaj upravlja in vanj vlaga klub.

Drugi največji dolžnik do JZŠL je hokejska Olimpija, ki domuje v Hali Tivoli. Predsednica HDD Telemach Olimpija Ditka Maučec nam je odgovorila: »S tem dolgom smo seznanjeni. Zadeve bi radi uredili čim prej, trudimo se, da bi to bilo v naslednjih dveh tednih.« V imenu RK Krim Mercator nam je s pojasnilom postregla Marta Bon, ki se je pred kratkim z novo upravo spet vrnila na položaj šefa stroke v finančno obubožanem klubu, ob tem pa ima glede na bogate izkušnje popoln vpogled v organizacijske in denarne težave kluba. »Dolg do zavoda za šport je dejstvo. V klub smo prišli pred kratkim, tako da še pregledujemo finančno stanje. V mesecu dni bi moralo biti vse jasno, potem pa bomo začeli odplačevati dolgove po prednostnem seznamu. Na tem bo vsekakor tudi omenjeni dolg,« je povedala Bonova, ki je, zanimivo, tudi članica sveta JZŠL.

Prepričani smo, da se vsi hočejo podvizati s poplačilom obveznosti do JZŠL. Tega je namreč ustanovil MOL, ta pa omenjenim klubom vsako leto z razpisi prispeva lepe denarce za izvedbo njihovih programov in trenerjev. A tega nakazila ne bo, če ne bodo plačani računi JZŠL. Zneski niso zanemarljivi, poglejmo samo sofinanciranje v letu 2013: mlajše hokejske selekcije v HK Olimpija so prejele 116.000 evrov, HDD Telemach Olimpija pa 260.000 evrov, Krim Mercatorju je lani pripadlo 530.000 evrov, letos menda 350.000 evrov. Če se bo tok denarja ustavil, razmere pa zaostrile, lahko športniki pristanejo na cesti. Toda to je le najbolj črn scenarij.

Deli s prijatelji