PLAVANJE

Čarmanova osma, Mankoč v finalu

Objavljeno 14. december 2012 23.57 | Posodobljeno 14. december 2012 23.57 | Piše: T. L., STA

Američanu Lochteju zlato in svetovni rekord.

Že v soboto si je finale na 100 m mešano priplaval Ilirijin svetovni rekorder Peter Mankoć

CARIGRAD – Plavalka kranjskega Triglava Anja Čarman je na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Carigradu osvojila osmo mesto na 200 hrbtno. Z veliko prednostjo je zmagala Ukrajinka Darina Zevina pred Američanko Bonnie Brandon. V sobotni finale na 50 delfin pa se je prebil ilirijan Peter Mankoč.

Lochteju zlato in svetovni rekord

Večer je bil še enkrat v znamenju Američana Ryana Lochteja, ki si je priplaval svojo četrto zlato medaljo, ob tem pa je na 200 mešano z 1:49,63 dosegel tudi svetovni rekord in svoj dve leti stari najboljši dosežek na svetu popravil za 45 stotink sekunde.

Med Slovenci je imela višje cilje Čarmanova. »Celo tekmo je bilo težko. Zjutraj sem plavala sproščeno, finali pa mi veliko pomenijo in zato sem se verjetno kar malo zakrčila,« je menila 27-letna plavalka, zadovoljna s prvim finalom na SP v karieri, a ni skrivala, da si je na tekmi želela več od osmega mesta. »V finale sem prišla tretja in seveda si potem želiš plavati čim bolje in si priboriti čim višje mesto. Teh visokih pričakovanj in vloge favoritinje nimam rada. Najbolje plavam, kadar se od mene ne pričakuje nič, in lahko presenetim, čeprav sem tukaj presenetila že s samim finalom.«

Dosežek 2:05,62 ni bil slab, a je bila dopoldan Gorenjka sedem desetink sekunde hitrejša in osnovni cilj je bil še boljši dosežek, s katerim je bilo dosegljivo najmanj četrto mesto, ob osebnem rekordu tudi boj za bron. 

Mankoč sproščen

Peter Mankoč na prvenstvu v maratonskem programu uživa v plavanju. »Vse skupaj jemljem zelo sproščeno, če ne bom užival zdaj, kdaj pa bom,« je pokomentiral razpoloženi 34-letni Mankoč, zadovoljen z osebnim rekordom 22,82, prvim dosežkom pod 23 sekundami v življenju in šestim izhodiščem za sobotni finale.

Mankoč ob tem poudarja, da sta njegovi glavni disciplini 100 mešano in 100 delfin, 50 delfin je bil bolj postranski. »Prvič sem bil zadovoljen s celo tekmo. V preteklosti sem imel težave s frekvenco in posledično neučinkovitim zavesljajem. Danes mi je uspel tudi dober rezultat,« je še povedal plavalec in priznal, da v finalu kaj bistvenega ne more več izboljšati. Kljub temu pa ima lepo izhodišče. Razred zase je le Brazilec Nicolas Santos, ki je z 22,23 še enkrat popravil rekord svetovnih prvenstev, od drugega mesta pa sta Mankoča v zgoščeni konkurenci ločili dve sekundi.

Prevlada Nemcev

Večer je bil tokrat nemško obarvan. Že v uvodni disciplini je Britta Steffan po močnem finišu osvojila naslov prvakinje na 100 prosto, vlogo favorita je na 400 prosto upravičil tudi njen rojak Paul Biedermann. Na 200 prsno je z rekordom prvenstev prepričal Madžar Daniel Gyurta, na 50 prosto je tekmece presenetil Rus Vladimir Morozov.

V ženski konkurenci je zmaga na 50 delfin z Lu Jing odšla na Kitajsko, Estonka Triin Aljand, ki nastopa tudi za ljubljansko Ilirijo, pa je bila osma, na 400 prosto so špansko himno zaigrali Melanie Costa Schmid. Madžarka Katrinka Hosszu je zmagala še na 100 mešano. Ob koncu dneva so se veselile še Danke v štafeti 4 x 100 mešano.

Slovenski nastopi

Petra Mankoča v soboto čaka dvojni program, saj bo nastopil tudi v predtekmovanju na 100 mešano, kjer pričakuje napredovanje v polfinale. V isti disciplini bo nastopil tudi Radovljičan Robi Žbogar. Svetovni podprvak na 100 prsno Damir Dugonjić in triglavan Emil Tahirović bosta nastopila na 50 prsno, velenjska mladinka Nastja Govejšek pa na 50 prosto.

Deli s prijatelji