ROKOMETNA LIGA PRVAKOV

Brumen z Vardarjem zrušil evropskega prvaka

Objavljeno 02. april 2014 18.22 | Posodobljeno 02. april 2014 18.21 | Piše: Marko Uršič

Rokometaši Vardarja so v osmini finala lige prvakov izločili Hamburg, zdaj jih čaka Flensburg.

Matjaž Brumen kroji uspehe v rokometni prestolnici Evrope, samo Skopje ima v četrtfinalu lige prvakov dva predstavnika. Foto: EHF

SKOPJE – Na južnem Balkanu je vroče. Pa ne zaradi tega, ker so si Makedonci in Grki spet skočili v lase zaradi Aleksandra Velikega, temveč je razlog športni. Skopska Metalurg in Vardar sta se namreč uvrstila v četrtfinale rokometne lige prvakov, kjer metalce čaka Kiel, klub, ki ima ime po reki, pa se bo nameril na druge Nemce, Flensburg. V drugih parih se bo Rhein-Neckar Löwen pomeril z Barcelono, rokometna različica Paris Saint-Germaina pa z Veszpremom. Letošnje vragolije Metalurgovega Renata Vugrinca smo opisali že včeraj, Vardarovo senzacijo v osmini finala, izločili so kar evropskega klubskega prvaka HSV iz Hamburga, pa sta tudi krojila slovenska rokometaša Matjaž Brumen in Miladin Kozlina.

Ljubljančan Brumen se je v Skopje preselil po bankrotu koprskega Cimosa, tam pa je v kombinaciji z velikim denarnim vložkom ruskega milijonarja Sergeja Samsonenka, na rokomet norimi Makedonci in pravo nravjo in pogumom, ko se je treba izprsiti na igrišču, doživel sanjski uspeh. »Občutki so super, kaj naj rečem. Počasi že dojemamo, kaj smo naredili. V izločitev evropskega prvaka na njegovem igrišču ni verjel skorajda nihče, nihče razen nas. Če ne bi verjeli vase, nam verjetno tudi ne bi uspelo. A gremo naprej, konec prihodnjega tedna nas čaka zaključni turnir lige Seha, nato četrtfinale lige prvakov,« je pojasnil levičar, ki mreže trese s položaja desnega krila. V elitnem tekmovanju stare celine je naslednja stopnica Flensburg. »Zame v četrtfinalu ni več favoritov. Dejstvo je, da je Flensburg zelo zelo dobra ekipa, a zakaj ne? Poskušali bomo narediti vse, da se uvrstimo na final four, tega smo zmožni. Odigrati moramo 120 minut dobro, predvsem tako dobro kot v Hamburgu. Na takšnih tekmah ne smeš narediti preveč napak, to znajo ekipe, kot sta Hamburg in Flensburg, kaznovati. Dejstvo je, da počasi rastemo, odlično smo se ujeli z novim trenerjem Raúlom Gonzálezom in forma se seveda dviga v pravem trenutku. Upam, da bomo vzdržali tako telesno kot tudi psihično in da se bomo na koncu veselili še kakšnega uspeha več,« je nadaljeval 31-letnik in še omenil, da so s španskim trenerjem, v sezoni so jih zamenjali že več, napredovali v igri in da so psihično veliko bolj zreli.

Brez denarja ni čudežev

»Ne le Skopje, vsa Makedonija je na nogah. Tu živijo za ta šport, nas spremljajo na vsakem koraku, tudi navijače imamo na vsakem gostovanju. Ne le iz Makedonije, tudi iz drugih držav. Neverjetno je. Rokomet je v Makedoniji res šport številka ena pred vsemi drugimi.« Tudi pred nogometom? »Seveda, tu sploh ni dileme. Metalurg je sicer bolj razširjen po Makedoniji kot Vardar, ki je bolj osredotočen na Skopje. A mi smo šele začeli svojo zgodbo, Metalurg jo pelje že tri, štiri leta. Tudi mi potrebujemo svoj čas, a že v prvi sezoni smo dokazali, da spadamo med najboljše v Evropi,« je južno vročico opisal Matjaž Brumen. Finančne temelje za uspeh je postavil Samsonenko, letni proračun znaša 6 milijonov evrov. »Seveda, v športu je prav vse povezano z denarjem. Večji ko so vložki, večja so pričakovanja in tudi morebitni uspehi. Danes brez denarja ne moreš pričakovati čudežev. Njegova želja je, da z moško in žensko ekipo osvoji naslov evropskega prvaka. Zastavil si je takšen cilj in menim, da bo vztrajal tako dolgo, dokler ga ne bo izpolnil. Dejstvo je, da smo odvisni od njega, je pa karizmatičen človek in neverjeten športnik. Uživa v rokometu, živi za to, o njem lahko rečem vse najboljše,« je končal Brumen. Še to, ženska ekipa Vardarja bo letos igrala na sklepnem turnirju četverice lige prvakinj, v polfinalu se bo pomerila s podgoriško Budućnostjo.

 

Deli s prijatelji