OP AVSTRALIJE

Britanski tenis so Škot, Slovenec in Madžarka

Objavljeno 28. januar 2016 09.02 | Posodobljeno 28. januar 2016 09.02 | Piše: Marko Uršič

Otok se zaradi dveh polfinalistov OP Avstralije šopiri, a vse ni zraslo na njegovem zelniku.

Andy Murray servira s škotsko zastavo v ozadju. Foto: Reuters

Britanski tenis, ki zdaj ima Aljaža Bedeneta, se šopiri. Andy Murray pri moških in Johanna Konta pri ženskah sta se namreč prebila v polfinale odprtega prvenstva Avstralije v tenisu. A padli imperij Združenega kraljestva je spet pozabil na zelo pomembni malenkosti, Murray je Škot, Kontova pa je rojena v Avstraliji madžarskim staršem. Drugi nosilec v Melbournu Murray je v četrtfinalu s 6:3, 6:7 (5), 6:2 in 6:3 ugnal osmega nosilca, Španca Davida Ferrerja. »To, da je bila streha nad igriščem zaradi grozečih deževnih oblakov proti koncu dvoboja zaprta, je malce olajšalo stvari, lažje je bilo vračati udarce. Rad igram v dvorani, saj sem odraščal na Škotskem, tam vreme ni tako prijetno kot tukaj v Avstraliji,« je navrgel Glasgowčan. Andy Murray je štirikratni finalist Avstralije, Velika Britanija pa dva posamična polfinalista na velikih slamih ni imela od leta 1977. Na letošnjem OP Avstralije je v polfinalu moških parov tudi Andyjev brat Jamie Murray, igra skupaj z Brazilcem Brunom Soaresom. Škotski as bo v polfinalu tenisiral s trinajstim nosilcem Milošem Raonićem, Kanadčanom črnogorskega rodu, ki je izločil Francoza Gaëla Monfilsa, 23. nosilca, izid je bil 6:3, 3:6, 6:3 in 6:4. Raonić je postal prvi kanadski polfinalist v Melbournu, tako kot Murray, pa tudi sam raje tenis igra v dvorani, saj je v odraščal v mrzlih kandskih zimah v Torontu. Zanj je to drugi polfinale na grand slamih, leta 2014 se proti Rogerju Federerju ni prebil v finale Wimbledona. »Pred menoj je velik izziv, zanj moram sam najti rešitev,« je povedal 25-letnik, rojen v Titogradu oziroma temu mestu se danes reče Podgorica. Program moških polfinalov je torej: danes Novak Đoković : Roger Federer, jutri pa Andy Murray : Miloš Raonić.

Zmenek z Angelino Jolie

V ženski konkurenci se je v polfinale prebila sedmopostavljena Nemka Angelique Kerber, ta je s 6:3 in 7:5 odpravila dvakratno avstralsko prvakinjo, Belorusinjo Viktorijo Azarenko. »Tega se ne da opisati z besedami, izjemno sem vesela, da sem jo prvič premagala. Bila sem bolj agresivna kot v zadnjih dveh dvobojih z njo,« je po šestih porazih z Azarenkovo pojasnila rojena Bremenčanka, ki živi v poljskem Puszczykowem. V Sydneyju rojena Johanna Konta je v drugem včerajšnjem četrtfinalu ugnala Kitajko Shuai Zhang, 133. z lestvice WTA, z boljšim tenisom je zmagala s 6:4 in 6:1. Je prva igralka z britanskim potnim listom v polfinalu grand slama po Jo Durie leta 1983 na US Opnu in šele tretja v Avstraliji v poklicni dobi tenisa po prvakinji leta 1972 Virginii Wade in Sue Barker. »Živim sanje,« je bila na nebu madžarsko-avstralska Britanka Konta. Danes bosta oba ženska polfinala med Sereno Williams in Agnieszko Radwansko ter Kerberjevo in Kontovo.

Nekdanji wimbledonski prvak iz leta 2001 Goran Ivanišević pa se je jezno odzval na namigovanja o prirejenih dvobojih v tenisu. »Tenisače se goni kot serijske morilce. Ni pa dokazov. Govorimo o matematičnih enačbah, ko so stavne kvote na dvoboj nenavadne, nato pa računalnik izpljune tvoje ime, postaneš kot serijski morilec in vsi te zasledujejo. Ti igralci so postavljeni na seznam morebitnih prirejevalcev izidov. Morebitnih. Morebiti bom odšel na zmenek z Angelino Jolie. Ni pošteno brez dokazov obsojati igralcev, to so resne stvari, to je hujše kakor doping,« je bil Hrvat besen kot ris.

Klepačeva v polfinalu

Slovenska teniška igralka Andreja Klepač se je uvrstila v polfinale mešanih dvojic na odprtem prvenstvu Avstralije. V četrtfinalu je skupaj s Filipincem Treatom Hueyjem s 6:2 in 7:5 izločila tretjepostavljeno tajvansko-indijsko navezo Jung-Jan Čan/Rohan Bopanna. V polfinalu se bosta Klepačeva in Huey pomerila z Američanko Coco Vandeweghe in Romunom Horio Tecaujem. V četrtfinalu je obstala Katarina Srebotnik, ki je skupaj z Britancem Jamiejem Murrayjem, bila sta četrta nosilca, izgubila proti petopostavljenima Rusinji Jeleni Vesnini in Brazilcu Brunu Soaresu z 2:6 in 3:6.

Deli s prijatelji