TOUR DE FRANCE

Britanci še naprej pišejo zgodovino kultnega Toura

Objavljeno 25. julij 2016 11.22 | Posodobljeno 25. julij 2016 11.24 | Piše: M. U.

Chris Froome si je še tretjič prikolesaril skupno zmago na sloviti francoski pentlji. Letos si je krono pribojeval tudi v dramatičnih zapletih in razpletih, konkurenca pa mu ni bila dorasla.

Chris Froome je tudi letos najhitreje prekolesaril traso dirke po Franciji. Foto: Reuters

PARIZ – Bližajo se olimpijske igre v Riu de Janeiru, a cestni kolesarji so svojo olimpijado – po veličastnosti dogodka – že odvozili. Tour de France je namreč za vsakega vrhunskega tekmovalca višek sezone, znoj, solze in kri, ki tečejo na tej tritedenski etapni dirki, pa zaradi vloženega truda z moralnega vidika morebiti presegajo blišč olimpijskih odličij. Ker britanski šport zaradi večnega otoško-francoskega rivalstva v zadnjih letih britanskemu kolesarskemu prodoru posveča veliko pozornost, je tudi razumljivo, da Združeno kraljestvo zdaj z vsemi fanfarami oznanja, da je Chris Froome prvi Britanec, ki je, po letih 2013 in 2015, legendarno francosko pentljo osvojil še tretjič. Nič presenetljivega, vsa znanstvena in podporna struktura, ki ju 31-letnemu rojenemu Kenijcu zagotavlja njegovo moštvo Sky, pri njem ima seveda glavno besedo Dave Brailsford, sta tudi letos na zahtevnih francoskih cestah opravili svoje.

To je bilo jasno sporočilo, da gre življenje naprej in da ga teroristične dejavnosti ne bodo ustavile.

A letos je bil Tour dramski spektakel brez primere. Froome, pri štirinajstih letih se je iz Kenije preselil v Južno Afriko, je denimo dvakrat padel, v eni od etap pa je po trku v spremljevalni motocikel zlomil kolo in se kar v teku napotil na vrh gorskega cilja. Nekaj sto metrov pred ciljno črto se je nato mučil z rezervnim kolesom brez nastavitev za njegove potrebe, tik pred koncem etape pa še dobil zadovoljivo kolo, s katerim je nato odkimavaje z glavo zaradi neverjetne smole še prečkal cilj. A vsaj včeraj je lahko v rumeni majici lahkotno užival v zadnji etapi, kolesarjenju po slovitih pariških Elizejskih poljanah. Za Frooma po tritedenskem mučenju že lahkotnem, prireditelji pa so zaradi novembrskih terorističnih napadov v Parizu in zadnjega v Nici imeli, skupaj s policijo in varnostniki, oči na pecljih. »Vzdušje ob cestah je bilo izjemno. Francoski gledalci so za dirko naredili za to, kar v resnici je, velik francoski športni dogodek. Še posebno med letošnjim Tourom, zaradi zadnjega napada v Nici se je to zelo občutilo. Res zahvala francoskemu ljudstvu, dirka se je kljub Nici nadaljevala. To je bilo jasno sporočilo, da gre življenje naprej in da ga teroristične dejavnosti ne bodo ustavile,« je tudi Froome udaril solidarnost s francoskim naporom na letošnjem Touru.

Presenetil z napadi

Ker ima dirka po Franciji zelo dolgo in bogato zgodovino, so kolesarski zanesenjaki udarili po starih knjigah in na plan izvlekli stran z zadnjim serijskim zmagovalcem Toura. Španec Miguel indurain je namreč to dirko dobil petkrat zapored med letoma 1991 in 1995. Od Frooma, po Indurainu je prvi, ki je obranil naslov Tourovega zmagovalca, so francosko pentljo večkrat, po petkrat, osvojili le še Eddy Merckx, Jacques Anquetil in Bernard Hinault. Upoštevati pa moramo tudi, da je bil Chris Froome denimo leta 2012 v ekipi Skya še pomočnik takratnega zmagovalca Bradleyja Wigginsa. »Letos je bila to zelo intenzivna dirka. Hvala mojim tovarišem iz ekipe, saj so bili ves Tour ob meni,« letošnji zmagovalec ve, da je bil tudi v godlji in da bremena ne bi zmogel brez ekipne pomoči. »Nobenega presenečenja ni, ker je zmagal Froome. A letošnja zmaga, denimo, ni bila takšna, kakršna je bila v preteklih letih. Letos je Froome celo napadal, to me je zelo presenetilo in tudi nadvse všeč mi je bilo. Chris Froome je bil zelo dober, njegovi tekmeci manj,« meni Tourov direktor Christian Prudhomme.

Froome bo po Tourovi zmagi osredotočenost že usmeril v bližnje olimpijske igre. Britanec si je pred štirimi leti na igrah v Londonu v vožnji na čas prikolesaril bronasto odličje, tudi v Riu bo v kronometru med favoriti. Poleg tega bo nastopil na cestni preizkušnji. Zanimivo, Bradley Wiggins je pred štirimi leti v eni sezoni osvojil tako Tour de France kot tudi zlato olimpijsko odličje v londonskem kronometru. 

Deli s prijatelji