TURNIR

Briljantni Stan Noletu razblinil pariške sanje

Objavljeno 08. junij 2015 11.26 | Posodobljeno 08. junij 2015 11.26 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Stanislas Wawrinka

Stanislas Wawrinka je v Roland Garrosu Novaku Đokoviću preprečil osvojiti še zadnji turnir za veliki slam, ki mu je manjkal.

Švicar je v finalu izvedel neverjeten repertoar udarcev.

Novaku Đokoviću ni uspelo. V finalu odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu s porazom s 6:4, 4:6, 3:6 in 4:6 proti Švicarju Stanislasu Wawrinki ni osvojil še zadnjega turnirja za veliki slam, ki mu je manjkal v zbirki. Srb je velikanski korak k morebitni premierni lovoriki v francoski prestolnici naredil v četrtfinalu, ko je, ravno na pesku, ugnal devetkratnega zmagovalca Roland Garrosa Rafaela Nadala. Španec mu je pariško slavje v finalu sicer preprečil v letih 2012 in 2014. Novak je v polfinalu, recimo tako ne v podaljšani igri, temveč podaljšanem dnevu, odpravil še Škota Andyja Murraya, v sklepnem dvoboju pa ga je izzival osmi nosilec Wawrinka. Tudi tridesetletnik iz Saint-Barthélemyja je bil še brez končne zmage v mestu luči, to je bil sploh njegov prvi finale, v bistvu pa je osvojil le en veliki slam, tistega lansko leto v Avstraliji. A Wawrinka je finale odigral mojstrsko, tako mojstrsko, da je bil nemočen celo Nole.

Đoković je imel do finala proti helvetskemu tekmecu absolutno boljšo statistiko v medsebojnih dvobojih, zdaj je ta 17 zmag in štirje porazi, pet dobljenih obračunov je bilo na peščeni podlagi, vknjižil pa je le dva poraza. Prvi igralec sveta pa v finalu OP Francije ni osvojil še svojega devetega turnirja za veliki slam. V letošnji sezoni denimo sploh še ni izgubil na pesku, imel je že 28 zaporednih zmag, v Parizu pa se mu je zgodil Wawrinka.

Demoraliziran

Sicer pa se je v vročem vremenu v mestu ob Seni pričakovalo, da bosta oba finalista točke dobivala z dolgimi izmenjavami udarcev, pri eni od točk sta oba skupaj žogico odbila kar štiridesetkrat. V tretjem nizu je favorizirani Đoković zaradi številnih napak začel izgubljati živce, Wawrinka je celo dobil igro na njegov servis. Švicar poljskega, nemškega in češkega rodu je s superiornim bekhendom in odločilnimi forhendi briljantno vračal udarce, vedno na mesto, kjer jih Srb ni mogel vrniti, poleg tega je imel odličen izkoristek po prvem začetnem udarcu. Pri Stanovem vodstvu z 2:1 v nizih pa smo v četrtem videli še nadgradnjo vrhunskega tenisa. Zasukov ni manjkalo, niti briljantnih potez obeh asov. Švicarju je po zaostanku z 0:3 pri izidu 4:4 Đokoviću uspelo odvzeti začetni udarec, na svojega pa je proti že demoraliziranemu Novaku udaril le še piko na i končni zmagi. »Finale je bil zame velik izziv, že to, da sem sploh prišel vanj. Še posebno zaradi odličnega Đokovića, ki je tudi zelo pošten igralec. To je bil tenis mojega življenja, naposled se je obrestovalo trdo delo,« je bil Stanislas Wawrinka po zmagi srečen in tudi z nogami realno na tleh. »Zaslužil si je zmago, tudi zaradi spoštovanja, ki ga je pokazal do mene,« pa je bil Novak Đoković pošten in zaradi poraza tudi zelo grenkobnega počutja.


Hrvaška zmaga v Parizu

Poleg Novaka Đokovića in Serene Williams so za zmagovalne krone v letošnjem Roland Garrosu seveda igrali tudi v parih. Hrvat Ivan Dodig in Brazilec Marcelo Melo sta tako v finalu moških dvojic s 6:7 (5), 7:6 (5) in 7:5 premagala prvopostavljena Američana Boba in Mika Bryana. Poražena posamična finalistka Čehinja Lucie Šafařova je v ženskih parih skupaj z Američanko Bethanie Mattek-Sands s 3:6, 6:4 in 6:2 ugnala Avstralko Casey Dellacquo in Kazahstanko Jaroslavo Švedovo. Mattek-Sandsova je bila najboljša tudi v mešanih dvojicah. Z Mikom Bryanom sta na predajo, izid je bil 7:6 (3) 6:1, primorala Čehinjo Lucie Hradecko in Marcina Matkowskega iz Poljske.

 

Deli s prijatelji