MED ELITO

Brez sape med svetovno elito

Objavljeno 01. maj 2016 11.09 | Posodobljeno 01. maj 2016 11.09 | Piše: D. P.

Kranjčan Andrej Ropret je v enem letu štirikrat popravil slovenski rekord. Z zadnjim dosežkom je naredil še korak k svetovnemu vrhu.

Andrej Ropret še ni rekel zadnje. Foto H20 Team

Andrej Ropret ni navaden plavalec, kaj šele navaden potapljač. Zagotovo pa je človek, ki postavlja nove mejnike v potapljanju na vdih. Zdaj se je podpisal že pod četrtega! Dosegel ga je v Grčiji, na enem izmed najmočnejših bazenskih tekmovanj v potapljanju na vdih, kjer so se pomerili najboljši potapljači, zato seveda ni smel manjkati Ropret, član H2O teama iz Maribora.

Med elitno peterico

V disciplini dinamična apneja s plavutmi, kjer je cilj z enim vdihom preplavati čim daljšo razdaljo, je Andreju uspel nov podvig. S potopom, ki je bil dolg kar 249 metrov, je za 18 metrov izboljšal lasten državni rekord in zasedel tretje mesto. Zmagal je svetovni prvak, Grk George Panagiotakis, ki je za le šest metrov prehitel slovenskega rekorderja.

»Pričakoval sem odličen rezultat, saj so na to kazali zadnji treningi. Potop je bil sproščen kot še nikoli in tudi zadnjih nekaj metrov sem imel še nekaj rezerve, vendar nisem želel tvegati preveč. S tem rezultatom sem trenutno uvrščen med pet najboljših potapljačev na vdih na svetu in to mi daje motivacijo za naprej,« je ponosen Ropret, ki je letos pozimi že postavljal slovenski rekord. Takrat je z 231 metri vzel rekord Samu Jeranku, ki je bil prejšnji rekorder z 229 metri.

Potapljanje kot antistres

Andrej Ropret je športnik od malih nog, tekel je na smučeh. Potapljanje pa zanj ni le šport in rekreacija, ampak način, kako se v današnjih časih znebiti stresa. Pri vzdrževanju forme mu je v pomoč trenerski dvojec Jure Daić in Tomaž Jereb.

 

Deli s prijatelji