LIGA ABA

Brez Lisca hudi porodni krči

Objavljeno 03. oktober 2015 13.16 | Posodobljeno 03. oktober 2015 16.44 | Piše: Drago Perko

Novo vodstvo lige ABA je TV-pravice prodalo tako, da v Sloveniji ni več prenosov tekem.

Košarka se po novem lahko v Sloveniji gleda le v dvoranah, na televiziji pa prenosov ni, tako kot je bilo s tekmo Olimpija : MZT. Foto: Aleš Černivec/Delo

Spremembe v regionalni košarkarski ligi niso naredile le kadrovske čistke in odpihnile vodilnega dvojca Roman Lisac in Rado Lorbek. Liga ima z novimi ljudmi tudi nekaj porodnih krčev. Najbolj vnebovpijoče pa so težave pri spremljanju tekem. Spremembe so prikrajšale slovenske ljubitelje košarke, ki uvodnega kroga in tekem slovenskih klubov (in tudi drugih) niso mogli spremljati na malih televizijskih zaslonih.

Spomnimo – novi lastnik televizijskih pravic Arena Sport Beograd je dolžan zagotoviti prenose tekem in jih predvajati v državi, kjer klub igra. To se v prvem krogu ni zgodilo. Produkcija je bila narejena, tekma Olimpija : MZT se je prenašala v Makedoniji, v Sloveniji pa ne! »Borimo se, zavedamo se, da to ni dobro in v skladu z obljubami,« se težav in resnosti položaja zaveda direktor lige ABA Krešimir Novosel, ki se čudi dejanskemu stanju v Sloveniji. »Ni mi jasno, zakaj nihče ni vzel prenosa, ki smo ga ponudili. Pa smo ga hoteli dati brezplačno, resnično vas ne razumem,« je poudaril Novosel, ki upa, da se zadeva v prihodnjih dneh reši. To se preprosto mora zgoditi, saj novo vodstvo z vsakim dnem in krogom, ko ni prenosa, izgublja kredibilnost, liga sama pa ugled pri klubih in sponzorjih, ki ne dobivajo tistega, kar jim je klub obljubil. Beograjsko podjetje se je obrnilo tudi na TV Slovenijo, a se je izkazalo, da ti prenosi niso povsem zastonj – nacionalki ne bi bilo treba plačati produkcije, nekaj pa bi le morala odšteti za pravice.

Naj rešuje KZS

»To ni dobro, naredila se je velika poslovna škoda. Sponzorjem smo obljubili, da bodo na televiziji, zdaj pa to,« nad ligo benti direktor Union Olimpije Matevž Zupančič, ki resno razmišlja, da bi se obrnil na beograjsko Areno Sport in terjal odškodnino. Do zdaj so tekme lige ABA prenašali na Šport TV, ki se je v zadnjih letih (večinski lastnik je bil prav nekdanji direktor lige ABA Roman Lisac) profiliral kot do košarkarskega zanesenjaka prijazna televizija. Zdaj ni več tako, ohranili so le tekme pokala eurocup, kjer igra Olimpija. »Šport TV ni pravi naslov za dani položaj. Nismo krivi, ker se je to zgodilo. Bodo pa izgubili naši gledalci in precej so prikrajšani klubi,« na zaplet opozarja Marin Radić, od lani novi direktor Šport TV. »Obrnite se na ligo ABA in na Košarkarsko zvezo Slovenije,« nam je sugeriral Radić. Če nam je bilo jasno, zakaj je imel v mislih regionalno ligo, smo morali kar malce pomisliti, zakaj cilja na šefe slovenske košarke. »KZS je v minulih mesecih vložil precej napora v iskanje rešitve in preoblikovanje lige ABA ter vse spremembe, ki so sledile. Prav je, da se tudi zdaj pri vnovičnem reševanju in pomoči slovenskim klubom tako angažirajo,« je dejal Radić, ki ne izključuje možnosti, da Šport TV zaščiti svoje interese po pravni poti. Ima namreč še vsaj dve leti veljavno pogodbo za prenose, ki je bila podpisana z podjetjem Sidro, ki pa več ne vodi strateške in finančne politike lige ABA. Se bo zgodil preobrat in bo tekme dobil kdo tretji? Po nekaterih podatkih bi se morda lahko v igro vključil celo slovenski Telekom in sledil zgledu srbskega Telekoma, ki je tako ali tako večinski lastnik Arene Sport, ta pa ima v rokah TV-pravice za regionalno ligo za prihodnjih pet let.

Deli s prijatelji