KAZEN

Brez kazni za Slovenijo, Tajfun bi pomagal Olimpiji

Objavljeno 30. junij 2015 10.16 | Posodobljeno 30. junij 2015 10.18 | Piše: Drago Perko

Iz Košarkarske zveze Slovenije opozarjajo, da bodo še sporočili imena klubov v ligi ABA.

Tajfun odloča o sodelovanju Union Olimpije v ligi ABA. Foto: Roman Šipič

Slovenska košarkarska scena si je oddahnila. Fiba ni uresničila svojih zli napovedi, slovenske reprezentance ne bo suspendirala pa tudi Hrvatom ne bodo vzeli članskega evropskega prvenstva. Še več, Fiba je zadovoljna, ker bo po novem tudi regionalna košarkarska liga na območju nekdanje Jugoslavije igrana po pravilih in načelih, ki jih zahteva in zagovarja sama. Fiba je zahtevala, da je liga v popolni lasti klubov, pomembno vlogo imajo zveze, ki so tekmovanje priznale, za nameček pa v upravljavski funkciji ni več podjetja Sidro. Sedež lige bo v Zagrebu, nova regionalna liga bo omogočala tudi prehodnost klubov v evropske pokale. V naslednji sezoni, torej v 2016/17, se obeta še 2. liga ABA, kjer se bodo lahko merili nižjeuvrščeni klubi iz regije. Še vedno pa ni jasno, koliko klubov bo v novi sezoni štela regionalna liga. Po nekateri različici 12, po drugi 14. Prav tako je kar več nejasnosti okoli slovenske udeležbe v novem tekmovanju.

»Regionalna liga še ni ustanovljena, zveze in klubi še čakamo na odobritev Fibe, po kateri bodo stekli naslednji koraki, med drugim tudi uradno razvrščanje ekip v novo ligo ABA. V Sloveniji sta si neposredno mesto zagotovila Krka kot prvouvrščena ekipa lige Telemach za prvaka ter Tajfun kot državni prvak, in to sta trenutno edina kluba, ki lahko v novi sezoni igrata v ligi ABA,« na Košarkarski zvezi Slovenije potrdijo, kako se bo polnila liga. Prav omenjeno pravilo (in možnost, da bo v ligi le ducat ekip) pa spravlja v nelagoden položaj Union Olimpijo, ki brez regionalne lige ne more v evropski pokal, za nameček pa je tržno zanimiva le, če igra regionalna in evropska tekmovanja. V Šentjurju, kjer domuje aktualni državni prvak Tajfun, so v petek skočili na noge. Iz lige ABA so jih obvestili, da so v tekmovanje za sezono 2015/16 sprejeli Olimpijo in ne njih. »Takšna odločitev je bila sprejeta, ker se nismo prijavili za tekmovanje. Obrazec so nam poslali 8. junija, nanj pa se nismo odzvali. Na Košarkarski zvezi Slovenije so nam svetovali, naj ničesar ne podpisujemo z ligo ABA, ker bodo še spremembe,« je pojasnil član IO Tajfuna Dušan Debenak. V Šentjurju so se ustrašili, da jih je kdo žejne peljal čez vodo. Pomiril jih je generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, ki jim je poslal jasen dopis. »Dopis vam je posredovalo vodstvo lige ABA, ki je tekmovanje vodilo v preteklosti in ki je nepriznano s strani Fiba, zato navedbe, da niste potrdili sodelovanja v tem tekmovanju, nimajo zveze z dogajanjem pri formiranju novega mednarodnega regionalnega tekmovanja, ki ga bo priznala Fiba in v katerem bodo vodstvene strukture šele imenovane. Košarkarska zveza Slovenije kot ena izmed držav, ki se zavzemajo za legalnost in legitimnost regionalnega tekmovanja, bo tako kot do zdaj tudi v prihodnje skrbela za to, da bodo v regionalnem tekmovanju nastopali klubi glede na dosežene izide na igrišču. Takoj, ko bodo urejene vse potrebne formalnosti in pridobljena potrditev Fibe, bodo v okviru tekmovanja in tudi sodelujočih zvez stekli postopki za uvrščanje ekip v tekmovanje, o čemer vas bomo seveda nemudoma obvestili,« je Nesterović potolažil tabor Tajfuna.

Včeraj popoldne smo vnovič govorili s predstavniki Tajfuna, ki so navedli, da jih je zmotilo vedenje kolegov iz Union Olimpije. »Prepričani smo, da lahko z enim sestankom, kjer bomo mi, Olimpija in KZS, vse rešimo,« dajejo v Tajfunu vedeti, da so zmajem pripravljeni odstopiti mesto v regiji. Bodo pa morali Ljubljančani malce bolj spoštljivo nagovoriti Šentjurčane, ki so, pa naj bo to komu všeč ali ne, državni prvaki.

 

Deli s prijatelji