ZMAGA

Bravo, Brajkovič!

Objavljeno 17. junij 2012 18.46 | Posodobljeno 17. junij 2012 18.46 | Piše: D. P., S. J., STA

Po letu 2008 je na najvišji stopnički spet stal Slovenec.

Jani Brajkovič.

LJUBLJANA – Slovenija ima po štirih letih spet zmagovalca domače kolesarske pentlje. To je kolesar Astane Jani Brajkovič, ki je v zadnji etapi, 17,8 kilometra dolgem kronometru v Ljubljani, potrdil dobro pripravljenost, zasedel šesto mesto, v skupnem seštevku pa za šest sekund prehitel Italijana Domenica Pozzoviva. Zadnjo etapo je sicer dobil Kristijan Koren.

Nastopil po sedmih letih

Za Belokranjca, nekdanjega svetovnega prvaka v kronometru pri mlajših članih, je to v profesionalni karieri tretja skupna mednarodna zmaga na večjih dirkah, pred tem je bil najboljši že na dirki po Georgii leta 2007 in kriteriju Dauphine leta 2010. Na dirki po Sloveniji je letos nastopil po sedmih letih. Brajkovič je tako v 19. izvedbi dirke spet povedel v vodstvo domače kolesarje, saj je prispeval jubilejno, 10. slovensko zmago.

V uvodu varčeval moči

Čeprav bi si zagotovo želel zablesteti že v prvih dveh etapah, v prvi s ciljem v Novem mestu, od koder je njegov matični klub Adria Mobil, in drugi, ki je potekala v njegovi Beli krajini, je v uvodu varčeval moči za kraljevsko, tretjo etapo. V njej je napadel na zadnjem vzponu na Soriško planino, nato pa se je, tako kot delajo vrhunski kolesarji, dogovoril za sodelovanje z Italijanom Pozzovivom, s katerim sta po Selški dolini le še večala prednost. V zahvalo za pomoč je Italijanu prepustil etapno zmago, saj je vedel, da mu v kronometru ni konkurenčen.

Kronometer je njegova disciplina

Vožnja na čas pa je vendarle njegova disciplina, v kateri bi mu skupno zmago preprečil le izrazito slab dan ali nesreča. A ni bilo ne enega ne drugega, tako da je po Juretu Golčerju leta 2008 na najvišji stopnički spet stal Slovenec (med njima so dirko dobili Danec Jakob Fuglsang ter Italijana Vincenzo Nibali ter Diego Ulissi, ki pa letos ni bil v pravi formi).

»Nisem vozil dobro«

»Zadovoljen sem in zmaga po dirki po Sloveniji mi veliko pomeni. Žal pa današnji kronometer ni bil pravi. Nisem vozil dobro, pogrešal sem tudi vmesne čase, a to ni razlog za slab nastop. Na koncu se je izšlo, četudi nog nisem čutil. Nekaj je k temu dodala utrujenost zaradi sobotne dirke, nekaj pa dejstvo, da sem sredi priprav.«

Brajković je dodal, da na Touru meri na prvo deseterico, se pa zaveda, da lahko na ta cilj kar pozabi, če ne bo bolje vozil kronometra.

Deli s prijatelji