TOUR DE FRANCE

Brajkovič v peklu dirke po Franciji

Objavljeno 30. junij 2012 09.19 | Posodobljeno 29. junij 2012 22.29 | Piše: Marko Uršič

Najzahtevnejša kolesarska dirka z veliko vožnje na čas po okusu Evansa in Wigginsa.

Jani Brajkovič pričakuje, da bo imel v Astani veliko pomočnikov (foto: Aleš Černivec).

Evropsko prvenstvo v nogometu je seveda spektakel, a blišč športne dramatike in naravne lepote je zajet le na en način. Dovolj so tri besede: Tour de France. Tritedenska kolesarska pustolovščina, 99. po vrsti, se danes začne s 6,4-kilometrskim prologom v belgijskem Liègu, v pisani karavani garaških posameznikov, ki bodo, ko bo šlo za športno življenje in smrt, prepuščeni svojemu obračanju pedalov, pa bodo tudi štirje Slovenci. Ti bodo popestrili mozaik pelotona, v katerem bo Avstralec Cadel Evans branil lansko premierno zmago na francoski pentlji.

Odločilni Pireneji

Jani Brajkovič je prepričan, da se bo Tour de France odločil zadnji teden v Pirenejih. Na dveh gorskih etapah in kronometru bo treba biti stoodstoten. Vsi vedo, da bo prisotna velika utrujenost, ampak prav takrat se bodo delale razlike.

Da bo anglosaški kolesarski duh na Touru nadvse opazen, bo seveda poskrbel tudi svetovni prvak, sprinterski šampion Mark Cavendish z otoka Man, kot največjega Evansovega izzivalca pa omenjajo Britanca Bradleyja Wigginsa. Slednji je dobil nekaj najpomembnejših zadnjih dirk, preizkušnjo od Pariza do Nice, Dirko po Romandiji in kriterij Dauphiné Libéré. Avstralec do kolesarjenja po Franciji ni imel tako uspešne sezone, a pravi, da ni počival na lovorikah. »Imel sem bolj tih začetek letošnje sezone, a vse je pod nadzorom. V juliju bo kolesarjenja namreč vrh glave. Izognil sem se težavam z zdravjem ali poškodbami, sem pripravljen. A trije tedni dirke so veliko časa in vse se lahko zgodi,« pravi Evans. Član moštva BMC upa, da bo prvi posameznik, ki bo ubranil naslov zmagovalca Tour de Francea po Lanceu Armstrongu leta 2005, potem ko je francosko pentljo dvakrat že končal kot drugouvrščeni.

Dva dolga kronometra

Da sta Evans in Wiggins glavna kandidata za šopirjenje z rumeno majico vodilnega v Franciji, naj bi pričalo dejstvo, da bosta letos na sporedu dve dolgi vožnji na čas: v deveti etapi 41,5 km in devetnajsti 53,5 km. Oba se namreč odlikujeta v tej kolesarski prvini. Sta pa v preteklosti tako Avstralec kot Britanec, rojen v Belgiji, morala Tour predčasno končati zaradi padcev in poškodb; Wiggins je lani zaradi zlomljene ključnice moral odnehati v sedmi etapi. Drugi pretendenti za naslov letos najboljšega na francoski pentlji pa bodo izziv seveda iskali v gorskih etapah, zanimivo, da bo cilj navkreber le trikrat, nekatere gorske etape se bodo končale s spustom v dolino.

Slovenski up za visoko uvrstitev Jani Brajkovič tako meni, da se bo vse odločalo v zadnjem tednu, v pirenejskih etapah. Pri svoji ekipi Astana izpostavlja dejstvo, da imajo zdaj za spremembo iz preteklosti enega ali dva člana, ki bosta kolesarila za čim višjo uvrstitev v skupnem seštevku. Tako Belokranjec meni, da bo imel na voljo več pomočnikov. O tekmovalcih, ki bodo krojili vrh, pa: »Wiggins in Evans sta izrazita favorita. Tu je še veliko kolesarjev, ki so prav tako odlični, a letos še niso dosegli vidnih rezultatov. Uvrstitve od tretjega do desetega mesta so vse odprte.«

Slovenski kvartet

Na francoski pentlji bodo nastopili štirje Slovenci. Jani Brajkovič in Borut Božič v dresu kazahstanske Astane, Grega Bole bo kolesaril za Lampre, Kristjan Koren pa za Liquigas.

 

Deli s prijatelji