DIRKA PO SLOVENIJI

Brajkovič bo vozil z ročno, ker trenira za sloviti Tour

Objavljeno 14. junij 2012 17.25 | Posodobljeno 14. junij 2012 17.25 | Piše: Drago Perko

Danes ob 13. uri se bo v Celju začela 19. kolesarska Dirka po Sloveniji, ki bo imela štiri etape.

»Moja ekipa je dobro podkovana, zavedam pa se, da sem prva violina skupine, zato bom dal vse od sebe,« je boj za najvišjo stopnico in modro, ne rumeno majico napovedal slovenske matere sin Kristijan Koren, ki bo vozil na plin v dresu Liquigas-Butanplina.

»Smo favoriti, od tega ne bežimo, ampak se te vloge tudi zavedamo,« 39-letni Gorazd Štangelj, eden od športnih direktorjev kazahstanske Astane, potrdi velike apetite pred prvim zavojem na 19. dirki Po Sloveniji. »Že v prvi etapi moramo poskrbeti za dobro izhodišče našega 31-letnega Boruta Božiča, da ne bi preveč zaostal na vzponih, da bi bil konkurenčen v boju za prvo zmago v Novem mestu.« Ni kaj, Gorazd, Novomeščan po duši in telesu, hoče, da popoldne okrog pol petih vsi spoznajo, da njegovo ekipo zanima vrh. »Borut je v odlični formi. Prepričan sem, da bo to prenesel tudi na Tour de France ali pa celo kaj dodal.«

Z mislimi pri Touru

Ob tem ne gre pozabiti, da ima Astana v svojih vrstah tudi 28-letnega Janija Brajkoviča. Gorazd ne skriva, da je Janez pravi za največje domete, a bo vozil z rahlo ročno, morda v četrti, malo redkeje v peti prestavi. Razlog je znan: Jani je z mislimi pri Touru, ki je, tako pravijo šefi, vrhunec letošnje sezone. Štangelj meni, da bodo hribolazci poskušali svoj posel narediti v soboto, kronometristi pa bi lahko v nedeljo nadoknadili do minuto zaostanka. Prva etapa bo za ogrevanje, prednosti bodo imeli sprinterji. Druga etapa bo tako ali drugače v znamenju Janija Brajkoviča, ki ga bodo na svojih cestah lahko pozdravili rojaki Belokranjci. Tekma se utegne lomiti v kraljevski etapi, ki bo imela dva vzpona – na Soriško planino in Pokljuko. Pika na i bo torej nedeljski kronometer.

Uglednega moštva Astane ne bi bilo na slovenski krog, če ne bi svojega dodali Štangelj, Brajkovič in Božič. »Imamo natrpan urnik, dirke zato kar brišemo s programa. Vsaka od njih je velik logistični zalogaj, vse pa bo podrejeno Tour de Franceu pa tudi naše osebje mora imeti nekaj prostih dni. A na koncu nam je le uspelo, tu smo, na startu.« Ni skrivnost, da bo Metlika huronsko pozdravila svojega idola Brajkoviča, ki je na zadnji dirki Critérium du Dauphiné osvojil 7. mesto.

Deli s prijatelji