KOLESARSKA DIRKA

Boomu peklenska peta etapa, Froome odstopil

Objavljeno 09. julij 2014 21.51 | Posodobljeno 09. julij 2014 22.00 | Piše: STA, Ma. F.

V četrtek čaka kolesarje na dirki po Franciji šesta etapa od Arrasa do Reimsa v skupni dolžini 194 kilometrov.

Lars Boom.

PARIZ – Nizozemski kolesar Lars Boom (Belkin) je zmagovalec pete etape dirke po Franciji. Drugo mesto na 156 kilometrov dolgi etapi od Ypresa do mesta Arenberg Port du Hainaut je z 19 sekundami zaostanka osvojil Danec Jakob Fuglsang, tretji pa je bil Italijan Vicenzo Nibali, ki je zadržal tudi skupno vodstvo.

Današnja peta etapa francoske pentlje je postregla s pravim peklom in kaosom med kolesarji. Dež, mraz in vožnja po granitnih kockah so dodobra redčili vrste v karavani, v zahtevnih razmerah je po dveh današnjih padcih odstopil lanski zmagovalec francoske pentlje Britanec Christopher Froome, ki je padel že na torkovi etapi in danes zato vozil s povezanim kolenom.

V danih razmerah, prireditelji so sicer zaradi dežja umaknili dva odseka s kockami od devetih, se je najbolje znašel Boom. Med zavoji je kljub spolzki podlagi bežal v zadnjih kilometrih dovolj hitro, tako da je Nizozemski prvič po letu 2005 privozil etapno zmago na najtežji večdnevni dirki na svetu.

Nekdanji zmagovalec Alberto Contador se ni najbolje znašel na današnji preizkušnji. V cilj je z zaostankom skoraj treh minut prikolesaril na 37. mestu in skupno nazadoval na 10. Nibali je zadržal rumeno majico vodilnega, potem ko je v cilj pripeljal skupaj z moštvenim kolegom Astane Fuglsangom z 19 sekundami pribitka.

Etapa je bila zahtevna tudi za oba slovenska predstavnika, ki sta poslabšala uvrstitvi v skupnem seštevku. Kristijan Koren (Cannondale) je bil danes z nekaj več kot 15 minutami zaostanka 122., skoraj 23 minut je na 179. mestu zaostal Simon Špilak (Katjuša). Koren je zdaj skupno 112., zaostaja 27 minut in 49 sekund, Špilak je 132., za vodilnim Nibalijem pa zaostaja 30 minut in 58 sekund.

V četrtek čaka kolesarje na dirki po Franciji šesta etapa od Arrasa do Reimsa v skupni dolžini 194 kilometrov.

Deli s prijatelji