OGROŽENI

Bombač: Od plač pomembnejši obstoj

Objavljeno 30. marec 2013 15.12 | Posodobljeno 30. marec 2013 15.12 | Piše: Marko Uršič

Rokometni klub Cimos Koper je na robu preživetja, odstopil je tudi šef glavnega pokrovitelja.

Dean Bombač upa, da se rokometna zgodba v Kopru ne bo končala. Foto: Uroš Hočevar/ Delo

Rokometni Cimos Koper je nekoč vozil s polno hitrostjo in tankom goriva, zdaj pa je zmanjkalo pogonskega goriva. Denarnega, namreč. Zadnji meseci so, s trendom v slovenskih klubih, ki brzdajo proračun, pomenili skrčenje sredstev za plače igralcev, v četrtek pa je odstopil še Franc Krašovec, predsednik uprave glavnega pokrovitelja Cimosa. Izguba podjetja naj bi znašala celo 20 milijonov evrov, nadzorniki so kanili Krašovca razrešiti, a je sam potegnil ključno potezo. Potezo, ki ima posledice tudi za koprski rokometni kolektiv. Klubski proračun za letošnjo sezono je bil teoretično blizu dveh milijonov evrov, Cimos naj bi pokril več kot tri četrt te vsote, za prihodnje rokometno žoganje pa so že obljubljali 20 odstotkov nižji proračun. Kje je zdaj sezona 2010/11 s tremi lovorikami; državnim in pokalnim naslovom ter pokalom EHF Challenge.

Zdaj bo tisti pravi izziv

Odzivi na Obali so v skladu s preživetvenim nagonom, klubski direktor Aleš Koršič pa je svoje videnje podal s klubsko-racionalnega stališča: »V tem trenutku je kar koli govoriti zelo nehvaležno, ker se položaj v enem dnevu še ni spremenil. O plačah igralcev ne bi rad govoril, ker so čiste špekulacije,« je navrgel. Decembra so bili zneski plač rokometašev namreč dvakrat manjši. Nekdo, ki ni spoštoval dogovorjenega in je izstavil račun v polnem znesku, ni dobil plačanega. Po virih naj bi šlo za igralca ali dva, slišati pa je bilo tudi zatrditve, da imajo v nasprotju z drugimi slovenskimi klubi te zadeve za zdaj, ob manjših odstopih, urejene. Je pa vse še posebno padlo v oči zaradi dogodkov v zadnjih dneh.

Skrčen proračun

Reprezentančni vratar Gorazd Škof je z Obale dvignil jadra in bo do konca sezone branil za predzadnjeuvrščenega francoskega prvoligaša Créteil iz pariškega predmestja. V prihodnji pa bo zajadral v Nantes, 50 km od atlantske obale. Od katerega meseca pa še čaka plačo od Cimosa Kopra, nekateri je naj ne bi dobili od decembra, nekateri od januarja? »To je odvisno, nismo vsi dobili istih izplačil. Čaka se plača za januar, nekateri so jo dobili, nekateri ne. Morda to še ni glavni razlog, a za naslednjo sezono je bilo že povedano, da se proračun na veliko krči. Igralcem, ki jim je potekla pogodba, je bilo povedano, da je z njimi ne bodo podaljšali. Ko sem prišel s predlogom, ker sem imel pogodbo še za eno sezono, da jo prekinemo in da bi šel v Nantes, so pod določenimi pogoji v to privolili. Že takrat je bilo jasno, da se bo ekipa krčila in da ni več razpoložljivih sredstev, tako kot je bilo to do zdaj,« je razgrnil Brežičan. Cimos Koper zanj ne bo dobil odškodnine, ker se je Škof odpovedal nekaterim plačilom in se je s klubom razšel sporazumno. »Položaj v slovenskem rokometu se je spremenil. Včasih ni bilo takšnih uspehov, pa so bili najboljši igralci doma. Zdaj odhajajo v tujino in so visoki cilji izpolnjeni, šesto mesto na evropskem in četrto na svetovnem prvenstvu. Res pa je, da je državi ne samo za nas rokometaše, tudi za druge športnike, malo mar, nima kakšnega interesa. Imamo Tino Maze, svetovno šampionko v vseh pogledih, ves svet jo hvali, in gotovo bi veliko veliko več zaslužila, če bi imela kakšen drug grb. Ampak zato pa tudi vsi odhajajo v tujino, ker se za zdaj še cenijo športni dosežki,« je Škof spregovoril o splošni plati. Kaj pa Créteil, je finančno stabilen klub? »Ne bom rekel, da bo vse izplačano, klub se bori za obstanek, a stvari so zapisane v pogodbi. Za zdaj vse izplačujejo,« je končal reprezentančni čuvaj mreže.

Koprčan ni privolil

Izbrano vrsto je že izkusil tudi srednji zunanji igralec Dean Bombač, domačin iz Kopra. »Vsekakor bi si želeli, da Franc čim prej pride iz bolnice. Vse nas je presenetilo, ostali smo brez besed. Mi kot igralci najmanj vemo, kaj se dogaja. V četrtek smo normalno trenirali, a od uprave ni bilo nikogar; do konca sezone bomo vadili, kot se spodobi, potem pa bomo videli, kako se bodo stvari odvijale,« je začel rokometaš, ki ima s Cimosom Koper pogodbo še za naslednji dve sezoni. »Na žalost vidimo, da slovenska liga pada, iz Gorenja bodo odšli ključni igralci, Celje se še nekako drži, s to ekipo, ki jo ima, pri nas pa je za zdaj vse še negotovo. Upajmo, da bo klub zdržal in da bo novi predsednik imel rokomet tako rad, kot ga ima Franc. Na to tem, da bi se rokomet v Kopru končal, ne upamo niti pomisliti, mlajše selekcije bodo vsekakor ostale. Šlo je v pravo smer, čez noč pa se je zgodilo, kar se je. Upajmo, da glavni ljudje ne bodo dopustili, da se ta zgodba konča,« je nadaljeval Bombač. »Nekateri igralci so dobili prepolovljene plače, sam je nisem dobil, niti nisem v to privolil. Nimam česa skrivati. Tega osebno ne odobravam, ampak to se mi v tem trenutku ne zdi toliko pomembno. Bolj, da se reši stvar s Cimosom. Fantje so dobili januarsko plačo, kar se tiče denarja, smo najbolj reden klub v Sloveniji, ne glede na vse stvari, ki so se na koncu zgodile. Menim, da smo še vedno najbolj korektno plačani, tako da, kar se financ tiče, se ne smemo niti malo pritoževati. Do zdaj je bilo vse urejeno in upajmo, da bo tudi vnaprej,« je pripoved končal koprski rokometaš.

Gajiću oprostili kazen

Prizivna komisija francoske rokometne zveze je Nikoli Karabatiću, Issamu Teju in slovenskemu reprezentantu Draganu Gajiću izničila kazen šestih tekem prepovedi igranja zaradi razvpite stavniške afere Montpellier. Ti so vseskozi trdili, da niso neposredno stavili na polčas sporne tekme s Cessonom. Drugim, tudi slovenskemu vratarju Primožu Proštu je ostala kazen, ta je priznal stavljenje, a imajo (še Mladen Bojinović, Samuel Honrubia in Luka Karabatić) zdaj od šestih dve tekmi kazni dodeljene pogojno.

Deli s prijatelji