PRVAKI

Bog je popazil na Krko, ki je dobila finalni triler

Objavljeno 02. junij 2014 16.56 | Posodobljeno 02. junij 2014 16.56 | Piše: Drago Perko

Novomeški košarkarji so še petič zapored osvojili naslov državnega prvaka.

Krka je petič zapored postala državni prvak. Foto: Drago Perko

»Hvala vam za podporo, bili ste naš šesti igralec. Skupaj gremo v novi sezoni po šesti zaporedni naslov,« so besede, s katerimi se je Jaka Klobučar (v finalni seriji je dosegel 59 točk, odločil je tudi prvo finalno tekmo) zahvalil zahtevnemu novomeškemu občinstvu. Okoli 2500 duš (okoli 100 jih je navijalo za Union Olimpijo) se je v soboto zbralo, da bi na lastne oči videle novo zmagoslavje Krke. Pa ni veliko manjkalo, da bi jim zmaji ukradli veselje, krona pa bi šla v Ljubljano. Dolenjski bi tako v uteho ostala le nova kraljica cvička, ki so jo v tem času izbirali v Kostanjevici.

Dolenjsko-štajerska naveza

»V tej seriji so bili padci in vzponi na obeh straneh, tudi Olimpija se je tako dvakrat vrnila. Tokrat je bog pogledal na nas,« se je trener Krke Aleksandar Džikić spomnil zadnjih štirih minut tekme. Krka je zaostajala za osem točk (48:56), trener Union Olimpije Aleš Pipan je bil pred prvim naslovom državnega prvaka. A bo moral nanj zavoljo slabe končnice njegovih varovancev še počakati. Končnica je tako minila v znamenju novomeško-bistriške naveze, ki je prinesla veselje deželi pod Gorjanci. Jaka Klobučar je do konca tekme dosegel kar 12 točk, Sani Bečirovič jih je dodal 5, oba pa sta ukradla še po eno žogo. Vmes je temperamentni Zvonko Buljan izsilil tehnično napako Dina Murića (z 68 točkami prvi strelec finalne serij), oba petelina pa sta pristala na klopi. To se je precej bolj poznalo Olimpiji, saj je Dino srce ekipe, ki se brez njega ni več znašla. Vse skupaj je bilo dovolj za končno zmago 65:61 ter novo veliko slavje Dolenjcev, za katerimi je izjemna sezona. Osvojili so sedmi naslov državnega prvaka, že petega zapored. Skupno je bila to osma lovorika za Krko, ki je blestela tudi v mlajših selekcijah.

Fotografija za spomin

»Pokazali smo, da lahko kljub zaostanku zmagamo. To je lep dokaz, da smo borbeni. Ko je Union Olimpija izpolnila bonus osebnih napak, je bila moja naloga, da vzamem žogo ter izsilim osebne napake,« je Klobučar pojasnil, kako je sam doživel in preživel končnico trilerja v športnem hramu Leona Štuklja. Jaka je bil upravičeno razglašen za najkoristnejšega igralca finala, za nameček pa je v zrak kot kapetan dvignil še pokal iz rok Petra Perčiča. Sledilo je fotografiranje, pri katerem je bil poleg trener Krke Džikić, kar sicer ni v njegovi navadi. »V taki postavi ne bomo več igrali, zato sem se fotografiral,« je dejal srbski trener, ki je pri 43 letih osvojil še četrti naslov slovenskega prvaka. S sezono je zadovoljen, prvič v zgodovini je Krka osvojila prvenstvo in pokal, z enim očesom pa Džikić pogleduje v prihodnost. Najprej ga čaka reprezentančna akcija na klopi Makedonije (kvalifikacije za EP 2015), potem se vrne v Novo mesto.

Murić še zadnjič

»Jako Klobučarja moramo zadržati! Pred njim so zrela košarkarska leta, izvrstno igra,« je odločen Džikić, ki v novi sezoni zagotovo ne bo več imel na voljo Buljana, Smiljana Paviča ter Eda Murića. »Ni mi lahko. V Novem mestu sem preživel pet sezon, petkrat sem bil državni prvak, Dolenjska bo ostala v mojem srcu,« je s cmokom v grlu dejal Murić in se poslovil od dresa Krke. Kje bo nadaljeval kariero, še ne ve. »V tednu dni se bom odločil. Želim v klub, kjer bom igral in napredoval,« je ostal skrivnosten. Med sezono ga je hotel beograjski Partizan, ki pa ni edini Murićev snubec.

Lorbek, pomagaj

Na Dolenjskem ne sedijo križem rok, v prihodnje bodo pripeljali nekaj novih obetavnih fantov. Džikić je vnovič obsojen na produkcijo in prodajo. A se ne pritožuje. »Moja trenutna ambicija je, da dobimo novo tribuno in povečamo dvorano,« razkrije duhovito, a nadvse iskreno, svoje želje. Dolenjci bi radi tudi v Evropo, ki so si jo s 7. mestom v ligi ABA tudi priigrali. Ali bodo tam nastopili, pa še ne vedo. »Upam pa, da je Evropa opazila, da delamo dobro ter da smo stabilen klub. Dobro bi bilo, če bi še gospod Rado Lorbek, ki je v evroligi izjemno visoko pozicioniran, rekel kakšno dobro besedo za nas,« se Džikić nadeja pomoči iz Ljubljane.

Ah, ta končnica

Ljubljanski košarkarji so sklonjenih glav zapustili Novo mesto, s svojo srčnostjo in raznovrstno igro so navdušili, a so se spotaknili ob svojo neizkušenost. »Dobro smo odigrali do pet minut pred koncem, ko smo s tremi nervoznimi meti poskušali rešiti tekmo. Tako se končnice pač ne sme odigrati,« je bil kratek in jedrnat Pipan. Podobno je razmišljal tudi Nebojša Joksimovič. Branilec Olimpije je spomnil tudi na tehnično napako, ki je na klop pahnila Dina Murića. »Nič ni naredil. Odbil se je od njega. Sodnik je videl reakcijo Buljana in dosodil, kar je.« Olimpija je končnico odigrala brez dveh najdražjih tujcev. Cedric Jackson in Deividas Gailius sta zaradi poškodb Ljubljano zapustila predčasno. Trener Pipan je z ekipo blestel v evropskem pokalu, a na domači sceni razen superpokala ostal brez lovorike. Zmajem se je zaradi slabega uvoda v sezono zalomilo tudi v regionalni ligi.

Črna pika

Zadnje dejanje finala med Krko in Unionom Olimpijo je dobilo tudi tretji polčas. V lase sta si skočila Joksimovič in Buljan. Srečala sta se v tesnem hodniku med garderobama obeh moštev. Domači košarkar je povsem nepotrebno Joksimoviča zbodel, češ, ni šlo, in s tem spomnil, da so Ljubljančani ostali brez naslova. Olimpijin košarkar mu ni ostal dolžan, sledil je fizični kontakt, a so ju soigralci, ki so jim na pomoč priskočili tudi varnostniki, hitro ločili. Tekmo si je ogledal tudi selektor članske reprezentance Jure Zdovc, ki je bil zagotovo zadovoljen s Klobučarjevo igro, opazil pa je tudi Dina Murića.

Deli s prijatelji