SPREMEMBE

Bobinac nalil bencin, rokomobil bo vozil VV

Objavljeno 28. maj 2015 14.47 | Posodobljeno 28. maj 2015 14.47 | Piše: Marko Uršič

Veselina Vujovića so potrdili kot novega selektorja slovenske rokometne reprezentance. Črnogorec pravi, da ima Slovenija kakovost za številne kolajne na velikih tekmovanjih.

Veselin Vujović in Uroš Šerbec bosta svoje bogato rokometno znanje prenašala na slovenske reprezentante. (Foto: Uroš Hočevar)

Predsednik Rokometne zveze Slovenije in Gorenjev predsednik uprave Franjo Bobinac mora paziti na iskrice. V rokometni avtomobil je namreč nalil bencin, vozil pa ga bo VV. Novi selektor slovenskih rokometašev – to je včeraj potrdilo predsedstvo RZS – je namreč nekoč najboljši igralec na svetu Veselin Vujović. Črnogorcu iz Cetinja bo pri delu pomagal Uroš Šerbec, slovenska rokometna legenda in trener drugoligaša Drave s Ptuja; pred tem je vodil Krško. Eksplozivni Vujović lahko povzroči hudo gorenje, in takrat niti vsa voda iz Pake ne bo dovolj, da se pogasi požar. Med njegovimi največjimi izbruhi omenimo, da se je leta 2002 kot trener Ciudada Reala v finalni tekmi pokala pokalnih zmagovalcev s Flensburgom vpletel v incident z množičnim prerivanjem. Od Evropske rokometne zveze si je prislužil dveletno kazen. Vujović je leta 2008 dobil še pogojno enoletno kazen zaradi besednega napada na sodnika na dvoboju Vardarja in Švicarjev iz moštva Kadetten Schaffhausen. Pred dvema letoma pa ga je tudi makedonska zveza kaznovala z enoletno prepovedjo vodenja ekipe zaradi incidenta na tekmi med Vardarjem in Metalurgom; lovil je sodnika. Kakovosti novega selektorja so po najboljši balkanski navadi izjemno praktično znanje in psihološko-motivacijski prijemi, vsaj na začetku bo avtoritativnost v slačilnici absolutno prisotna.

»Iskali smo najboljšo možno rešitev, na koncu sta se izkristalizirala Vujović in Branko Tamše. Za Vujovića smo se odločili zaradi uspehov in izkušenj. Gre za visokokakovostno in karizmatično osebo, ki v tem trenutku lahko zelo pripomore, da bo slovenski rokomet še bolj napredoval. To ne pomeni, da so drugi kandidati slabi, a odločitev je padla na Veselina Vujovića,« je Bobinac obrazložil izbor. »Denar ni bil glavni motivator. Obljubljal ne bom ničesar, še vedno sem zelo motiviran in trudil se bom, da se bo Slovenijo rokometno spoštovalo in da bo na velikih tekmovanjih osvojila odličje. Mnenja sem, da ima Slovenija kakovost, da lahko na prvenstvih osvoji še veliko medalj. Slovenija večji del tekem igra dobro, a nato pade. Tukaj tudi vidim priložnost za napredek. Kot trener sem bil ljubosumen na nekdanje selektorje slovenske reprezentance, namreč da imajo takšne igralce, kot so Uroš Zorman, Dragan Gajić, Borut Mačkovšek, Luka Žvižej... Verjamem, da lahko napravimo še ogromno,« pa je povedal tudi trener Zagreba Veselin Vujović, ki ima z RZS triletno pogodbo. Ker se bo Slovenija uvrstila na EP, bodo zanj pomembni uspešen januarski nastop na Poljskem, nato pa aprilske olimpijske kvalifikacije za igre v Riu de Janeiru. »Vesel in hvaležen sem, da so mi ponudili možnost biti pomočnik takšnemu strokovnjaku. To je velika čast in spodbuda ter hkrati veliki preskok v moji trenerski karieri. Iz vsega bom potegnil veliko, vemo, o kakšnem strokovnjaku, kot je Vujović, je govor,« pa je ob napredovanju povedal Uroš Šerbec.

Bob(inc)u bob

No, vsekakor je zanimivo, da je bil eden od kandidatov za selektorsko mesto, trener Celja Pivovarne Laško Branko Tamše, na drugi finalni tekmi državnega prvenstva proti Gorenju sila naelektren in tudi nervozen. Če se poglobimo, bi bil eden od razlogov za to tudi odsotnost normalne človeške komunikacije prvega moža RZS s Tamšetom, ko se je izbiralo pravšnjega kandidata za prazen stolček. Tamše je moral velenjsko trenersko klop zapustiti po dveh osvojenih naslovih prvaka, javno do kluba ni gojil nobenih zamer, a vseeno je Franjo Bobinac prvi človek Gorenja in slovenskega rokometa. A Bob(inc)u se je reklo bob, novi selektor je Veselin Vujović, slovenskemu reprezentančnemu rokometu pa se obetajo še veseli in razburljivi časi. Slovenija, Tam še igrajo dober rokomet.

Deli s prijatelji