LIGA PRVAKOV

Bo pariških 13,5 milijona res šlo v rokometni nič?

Objavljeno 30. marec 2014 09.33 | Posodobljeno 30. marec 2014 09.33 | Piše: M. U.

Celje Pivovarna Laško in Gorenje v boju za četrtfinale lige prvakov branita pičlo prednost.

Celjani so enkrat že preskočili Flensburg, ga bodo tudi v Nemčiji? Foto Igor Zaplatil/Delo

Sanjsko! Vsak športni klub bi si želel, da ga finančno poganjajo bogati lastniki, v zadnjih letih so v modi arabski in azijski dolarji, tudi ameriški in ruski. Katarci so vložili svoje naftne ameriške zelence v nogometni in rokometni Paris Saint-Germain, angleškim nogometnim velikanom v jadra piha emiratski, ameriški in ruski denarni veter. V Sloveniji bi si vodstva športnih klubov želela, da bi jih financiral, zaradi južnega toka, denimo predvsem ruski energetski denar, tako pa v rokometu domača gospodarska velikana Pivovarna Laško in Gorenje vlagata v svoji športni igrački.

Povratne tekme osmine finala lige prvakov rokometne klubske elite pa bodo razkrile resnico! Celje Pivovarna Laško danes v Flensburgu brani zadetek prednosti (26:25) proti severnim Nemcem, Gorenje bo jutri v mestu luči poskušalo ubraniti izid 30:28 z uvodne tekme proti pariškemu Svetemu Germanu. Celjani in Flensburg-Handewitt so se pred desetimi leti v finalu udarili tudi za pokal elitnega evropskega klubskega tekmovanja, knežji rokometaši pa so s skupno zmago v mesto ob Savinji prinesli zgodovinsko lovoriko. Flensburgov proračun za letošnjo tekmovalno sezono je šest milijonov evrov, a pivovarji, in tudi Velenjčani, so že z zmagama na prvi tekmi pripravili prvovrstno presenečenje, seveda glede na prepad med proračuni klubov. Slovenski podprvaki gredo v boj za četrtfinale brez krožnega napadalca Vida Poteka, ima zlomljen prst na roki, Žiga Mlakar pa je bolan. Ker pa so v elitnem tekmovanju že igrali za Dinamo iz Minska, pravice nastopa nimajo Uroš Bundalo, David Miklavčič, za povrh pa še Borut Mačkovšek. »Nasprotnik bo tokrat še posebno motiviran, saj smo jih v Celju nepričakovano porazili. Fantje bodo morali še enkrat strogo upoštevati napotke in dogovore pred tekmo. Dobra obramba in strpna igra v napadu do izdelane priložnosti sta edini recept za morebiten uspeh. Flensburg namreč vse drugo kaznuje z nasprotnimi napadi, kar občuti večina njihovih tekmecev. V tej prvini igre so resnično izjemni in jim zadostuje le pet minut takšne igre, da te zlomijo,« je Branko Tamše, trener CPL, opisal, kako je treba teorijo pretvoriti v prakso. Predsednik Flensburga Dierk Schmäschke pa pravi: »Doma hočemo vsi skupaj še preseči gledalsko vzdušje iz Slovenije.« Kliče torej na popolno mobilizacijo v rokometni severni Nemčiji, tik ob danski meji. »Celje igra zelo hiter rokomet, tako kot ga je proti nam tudi Gorenje,« pa je dodal krožni napadalec Jacob Heinl.

Po novo senzacijo

PSG je najbogatejši rokometni klub na svetu – sezonski proračun je 13 milijonov in 580.000 evrov. Kaj se torej obeta Gorenju? Parižani so v četrtek v prvenstvu doma izgubili s prvouvrščenim Dunkerquom (25:27) in zdaj za njim zaostajajo za tri točke. Trener Gorenja Ivan Vajdl slabo predstavo zvezdnikov PSG razlaga celo kot posledico notranjih nesoglasij. Staš Skube pa je navrgel: »Na gostovanje odhajamo sproščeno. V Evropi smo naredili več, kot smo pričakovali, in to je naša nagrada. Če se bo v Parizu ponudila priložnost, jo bomo zgrabili in že tako senzacionalno evropsko sezono naredili še bolj senzacionalno.« Trener rokometnega moštva iz francoske prestolnice Philippe Gardent pa je po porazu s severnimi Francozi, šest krogov pred koncem prvenstva, vidno zaskrbljen. »Zdaj bo v boju za naslov državnega prvaka zelo zapleteno, naša usoda ni več v naših rokah. V nedeljo nas čaka Gorenje. Hitro se moramo zbrati, da ne bi vse zapravili le v tednu dni.«

Deli s prijatelji