LIGA ABA

Bo 200.000 evrov dovolj?

Objavljeno 02. julij 2015 10.05 | Posodobljeno 02. julij 2015 10.05 | Piše: Drago Perko

Na košarkarski sceni še vedno vznemirja usoda Union Olimpije v ligi ABA.

Union Olimpija zavzeto išče pot do sodelovanja v ligi ABA. Foto: Igor Zaplatil/Delo

»Bitka za Jadran« se je razvnela, v Sloveniji pa vsaj štirje košarkarski klubi, ki bi v novi sezoni igrali v regionalni ligi ABA, ta je zdaj pogodu Fibi. Poleg Krke in Tajfuna, ki sta si to zagotovila na državnem prvenstvu, imajo jadranske ambicije v ljubljanski Union Olimpiji in domžalskem Helios Suns. Prostora bo le za dva, po najboljšem scenariju morda tri. »Verjamemo, da bo liga štela 14 klubov,« pravijo (in se v isti sapi tudi tolažijo) v Olimpiji, kjer se zavedajo, da je zavoljo (ne)igranja pri njih precej stvari na kocki, celo obstoj kluba. Brez regije ni Olimpijine Evrope, brez tega pa ne sponzorjev. V primeru 14-članske lige bo za zmaje precej lažje, a še to na podlagi povabila. O tem, koliko klubov bo imela liga, košarkarske zveze ne bodo odločale, ampak klubi. Ligi bo predsedoval predsednik KK Budućnost Dragan Bokan, upravljavsko pa naj bi tekmovanje še naprej vodilo podjetje Sidro. Pričakovati je tudi, da bo Roman Lisac dobil mandat direktorja tekmovanja.

Po torkovi objavi v našem časniku, kjer smo opozorili zmaje, naj se prebudijo in pokličejo v tabor državnih prvakov, se je to le zgodilo. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi iz tabora Olimpije na Tajfun že naslovili povabilo na sestanek, kjer bi govorili o nastopu v regionalni ligi. Po domače povedano; Olimpija bo, če bo treba, mesto v regiji kupila. V to je pravzaprav prisiljena. Tudi če odšteje denimo 200.000 evrov, se ji to izplača. Olimpija je v težkem položaju. V evropskem pokalu jo sicer čaka mesto, a mora imeti zagotovljeno mesto v ligi ABA. To od nje terja Uleb oziroma skupščina delničarjev ECA, ki upravlja evroligo in evropski pokal. Kljub temu je znesek, ki ga bodo zmaji odšteti Tajfunu (če bo ta seveda sploh pripravljen na tak dogovor), precej manjši, kot bodo v Olimpiji iztržili od sponzorjev, če bodo igrali na vseh načrtovanih frontah.

V torek je svoje karte odprla tudi Fiba Europe, ki je klube in košarkarske zveze obvestila o novem tekmovanju. Tega snuje že za prihajajočo sezono 2015/2016. Tekmovalo bo 100 klubov, nekateri sprva v kvalifikacijah, v končnem formatu pa 64 ekip, ki bodo razdeljene v skupine po štiri. V posameznih fazah (z uvrstitvijo v 2. fazo bo klub nagrajen z zneskom med 10.000 in 15.000 evri) se bo število sodelujočih ekip zmanjšalo na osem (vsak bo prejel 25.000 evrov nagrade), kolikor jih bo nastopilo v četrtfinalu. Prvaka bo dal finalni turnir, na katerem bo zmagovalec prejel 250.000 evrov, poraženec 100.000, tretjeuvrščena ekipa 70.000, četrta pa 50.000 evrov. Kvalifikacije se bodo začele 30. septembra, redni del tekmovanja pa 4. novembra. Omenjeni pokal bo nadomestil Fibin EuroChallenge Cup, ki ga je leta 2011 osvojila prav novomeška Krka. Poleg Dolenjcev so obvestilo o novem evropskem tekmovanju prejeli še v Tajfunu, Olimpiji, Heliosu in Rogaški. Sloveniji v tem tekmovanju pripada vsaj eno mesto.

Poraja se vprašanje, kdo sploh bo igral domače državno prvenstvo. Letos morda še nekaj klubov, še bolj boleča in usodna pa bi utegnila biti vzpostavitev druge lige ABA. Takrat bi domača liga postala nebodigatreba med tekmovanji. Tega pa si v Košarkarski zvezi Slovenije zagotovo ne želijo. V teh dneh je to še toliko bolj občutljivo vprašanje, ko potekajo pogovori za novega sponzorja lige. Telemach, od leta 2005 je odločno podpiral domačo ligo, se poslavlja.

Deli s prijatelji