IZVRSTNO SE JE ZNAŠEL

Blažič sanja o finalnem turnirju

Objavljeno 11. april 2016 15.24 | Posodobljeno 11. april 2016 15.24 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarski reprezentant Jaka Blažič se je izvrstno znašel med Baski v Vitoriji, kjer je tudi z dobro igro v obrambi dobil naklonjenost trenerja Velimirja Perasovića. Hvali tudi Jurija Macuro,

Jaka Blažič, desno, zelo dobro igra v dresu Laboral Kutxe. Foto: Baskonia.com

VITORIA-GASTEIZ – S prvima tekmama v Moskvi in Istanbulu se jutri začenja četrtfinale evrolige, kjer bo osmerica klubov obračunala med sabo, štirje pa se bodo uvrstili na finalni turnir. Prvaka bomo dobili 15. maja v Berlinu, v lovu na najbolj cenjeno lovoriko klubske košarke pa ostajajo tudi trije naše rojaki. Luka Dončić in njegov Real Madrid se bosta za polfinale udarila s Fenerbahčejem, Panathinaikos Sanija Bečiroviča (letos prvič v vlogi pomočnika trenerja) bo pot v polfinale iskal prek baskovske Laboral Kutxe, za katero uspešno nastopa Jaka Blažič. Preostala para sta še CSKA – Crvena zvezda in Lokomotiv – Barcelona. Ne glede na razplet lahko že mirno zapišemo, da bo Slovenija prav zaradi medsebojnega obračuna Bečirovič–Blažič vnovič imela udeleženca na finalnem turnirju. Ta serija traja že od leta 1997, ko je Smelt Olimpija zasedla 3. mesto na finalnem turnirju v Rimu, po tem slovenske ekipe med elitnim kvartetom ni bilo več. Je pa vsakič slovenske barve zastopal vsaj en košarkar!

Premagali Real in Barcelono

Letos se največ pričakuje od 25-letnega Jake Blažiča, ki je lani septembra dres beograjske Crvene zvezde zamenjal za novega v Kutxi Laboral. »Dobil sem namig, da lahko menjam,« nam pove Blažič, ki je bil ljubljenec navijaške skupine Delije. Vmes se je vanj »zaljubil« še njegov sedanji trener in lani še selektor Hrvaške Velimir Perasović. »Že med evropskim prvenstvom mi je dejal, da me želi. Nisem odlašal,« pove Jaka, ki se je dobro znašel pri Perasu. Odločitve za odhod pod Pireneje ne obžaluje. Tudi zato ne, ker so Baski dobili večletno pogodbo v evroligi, Blažič pa se ne sme pritoževati niti nad minutažo. V domači ligi in evroligi igra po 19 minut, v evropski konkurenci beleži po 8,2 točke na tekmo, doma po 9,4. »Nisem igralec, ki bi imel 40 minut žogo v roki. Priložnost iščem v obrambi in hitrih protinapadih. V napadu sem popravil gibanje brez žoge. Imam pa tudi dovoljenje trenerja, da lahko mečem in prodiram. To si pri Perasoviću zaslužiš z dobro igro v obrambi,« opiše svojo vlogo. Baski v rednem delu evrolige niso blesteli (na desetih tekmah so šestkrat zmagali), v drugem delu, imenovanem tudi TOP 16, je bilo drugače. Devet zmag v 14 tekmah so nanizali, med drugim so v gosteh premagali tudi dva velikana, Barcelono in Real. Prav zmage proti Realu so v Baskiji najbolj čislane in spoštovane. Zdaj je to že zgodovina, realnost in prihodnost pa Panathinaikos. »Dobro ekipo imajo, pričakovali pa smo, da se bomo pomerili z njimi. Ne bo lahko, a želimo si na finalni turnir, to je naš cilj. Naša prednost je domač teren, saj uvodni dve tekmi igramo doma, kjer težko izgubljamo,« pravi Blažič, ki pa bo šele danes, v ponedeljek, začel priprave na Grke. »V zadnjih tednih smo navdušili v evroligi, a potem zanemarili domačo ligo, kjer smo zabeležili štiri zaporedne poraze,« pravi Jaka. A vrag je vzel šalo. Še posebno če želijo končati na vsaj 4. mestu po rednem delu, da bi imeli prednost domačega terena v končnici.

Pogosto z Jurijem

Kljub slabšim rezultatom v domačem prvenstvu pa navijači ekipi niso obrnili hrbta, evropske tekme so razprodane, na domačih ligaških se zbere več kot 10.000 ljudi. V teh mesecih v Španiji se je Jaka navadil, da igra tekme tudi ob nedeljah v času kosila. V Vitoriji se pogosto druži z nadarjenim Ljubljančanom Jurijem Macuro, ki se kali v mlajših selekcijah. Občasno skupaj kosita ali večerjata, Jurij je redno na njegovih tekmah, pa tudi za playstation se najde čas. »Jurij napreduje, on je projekt našega kluba. Verjamem, da mu bo uspelo,« Jaka hvali rojaka. Blažič se veseli tudi letošnjih kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tedni ga je poklical novi selektor Igor Kokoškov, Jaka je bil pozornosti vesel. Ne dvomi pa, da Slovenije prihodnje leto ne bi bilo med evropsko elito.

 

Deli s prijatelji