DVORANSKI NOGOMET

Bestia in Rocky v Turčiji

Objavljeno 27. marec 2013 13.00 | Posodobljeno 27. marec 2013 13.00 | Piše: Drago Perko

Slovenska reprezentanca v malem nogometu danes začenja lov na vozovnico za EP 2014.

Kristjan Čujec, levo, in Rok Mordej (foto: Drago Perko).

ERZURUM – Snežni vihar nad ljubljanskim letališčem je v ponedeljek popoldne tako prestrašil turškega pilota, da je namesto na Brniku pristal v Benetkah. Kot da bi šlo za turško zaroto slovenski reprezentanci dvoranskega nogometa, ki danes prav v Turčiji začenja kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto v Belgiji. Pa ni bila (načrtovana) zarota, ampak le igra narave, ki je slovenski odhod v Turčijo preložila za devet ur. Včeraj nekaj po osmi zjutraj so bili varovanci selektorja Andreja Dobovičnika že v Erzurumu, na skrajnem vzhodu Turčije, kjer v smučarskem centru deluje tudi slovenski skakalni dvojec Vasja Bajc-Jure Radelj. Slovenci tokrat ne bodo smučali, ampak bodo iskali pot na eno od prvih dveh mest, konkurenti pa bodo Ukrajinci, Turki in Angleži.

Uspeh bo v dobršni meri odvisen tudi od Kristjana Čujca in Roka Mordeja, ki v tej sezoni blestita v Italiji. Mordej je član New Teama iz mesteca Sagrado pri Gorici, Kristjan pa nosi dres Italservice iz kraja Fano, 12 kilometrov od Pesara na zahodni obali Jadrana. Mordejeva ekipa zaseda 2. mesto, prvi vikend aprila pa igra odločilno tekmo za preboj v elitno prvo ligo. Čujčevi so 7., bolje jim gre v drugem delu sezone, ko so se le uigrali. Kristjan pa uteho najde v kar 23 zadetkih (Rok jih je dosegel 19), kar ga uvršča na 5. mesto med strelci. »Ni kaj obžalovati, vesel sem, ker sem prišel v Italijo,« pravi Kristjan, podobno pa razmišlja tudi Rok, ki so ga vabili še v Srbijo in na Ciper. »Sezona je res odlična, verjamem, da se prebijemo v prvo ligo,« pristavi.

Slovenci po svetu

Poleg Kristjana in Roka si kruh v tujini služijo še Alen Fetić (v Makarski na Hrvaškem), Alen Mordej brani v francoskem Toulonu, Sebastjan Drobne pa igra na Cipru.


Oba sta se dobro znašla v novih sredinah: Čujcu je bilo nekoliko lažje, prihaja iz Posočja, zato mu je italijanski jezik domač, Mordej pa se je toliko naučil, da vse razume, govori malce manj. Živita v stanovanjih, ki si ju delita s soigralci, v klubih imajo poskrbljeno za prehrano, da jima ni treba kuhati. Dopoldneve namenita fitnesu, Rok še študiju, saj mu do diplome iz geografije manjkajo še štirje izpiti. Oba sta do ušes zaljubljena, na srečo pa sta njuna kluba štiri oziroma pet ur proč od doma. Rok se veseli dejstva, da se Hrvaška seli v Evropsko unijo. »Ker je moje dekle iz Hrvaške, zdaj ne sme biti več kot tri dni v Evropski uniji, kmalu bo lažje.«

Na tujem sta dobila tudi vzdevka – Čujca kličejo Bestia (po slovensko zver), Mordeja pa so Brazilci preimenovali v Rockyja. Oba sta si edina – v tujini trenirata bolje in več, napredovala pa sta v fizičnem in taktično-tehničnem znanju. Na tujem pazita na vsak evro, vse prihranke vlagata v stanovanje; Rok bo kmalu rešil ta problem, Kristjan pa se s tem resno spogleduje. V reprezentanci se vse vrti okoli njiju, Čujec je zbral 60 nastopov in zabil 24 golov, Mordej je v mrežo poslal 18 žog v 50 nastopih. »Naloga ne bo lahka. A če ti je to težko, potem je bolje, da te ni poleg,« pravi Kristjan, ko ga povprašamo o pritisku, da se Slovenija še četrtič prek kvalifikacij prebije na evropsko prvenstvo. »Zadnji dve zmagi proti Srbiji sta nam dali krila in samozavest,« pristavi Rok, ki pred vsako tekmo tudi moli. Tudi danes, ko so na slovenskem meniju Turki.

Deli s prijatelji