NOVA PRILOŽNOST

Beno bi rad igral, Zdovc ga ne bi?

Objavljeno 02. junij 2014 09.15 | Posodobljeno 02. junij 2014 09.15 | Piše: Drago Perko

Košarkar Beno Udrih je bil v preteklosti precej muhast, a se je menda v zadnjem času spremenil.

Udrih in Zdovc sta 2009. v reprezentanci že sodelovala. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Selektor Jure Zdovc bo jutri obelodanil seznam igralcev, 24 naj bi jih bilo, na katere računa med pripravami na letošnje svetovno prvenstvo. Ni jasno, ali bo med poklicanimi tudi Beno Udrih, 31-letni Šempetrčan, ki je v tej sezoni v severnoameriški ligi NBA igral za Memphis in New York. »Vedno je bil pripravljen igrati za vsakega selektorja, potem pa si je premislil,« je pred dobrim mesecem dejal Zdovc, ki se nagiba k pomladitvi. Da Udriha ne jemlje povsem resno, je kriva tudi pestra zgodovina njegovih odnosov z izbrano vrsto.

Od leta 2001 je za Slovenijo nastopil na dveh velikih tekmovanjih (EP 2001 in SP 2006), preostale pa izpustil iz takih ali drugačnih razlogov. Pred evropskim prvenstvom leta 2003 je bil poškodovan, zdravstvene težave je imel tudi pred prvenstvoma stare celine 2005. in 2009. Pred sedmimi leti je odšel v ZDA, da si izbori pogodbo v ligi NBA, pred tremi leti pa je prednost dobila poroka. Leta 2010 je sicer prišel na reprezentančne priprave, a jih je po enem tednu zapustil, ker ni bil zadovoljen z vlogo, ki mu jo je namenil selektor.

Postaja bolj odprt in dostopen

In danes? To je novi Beno, povedo njegovi prijatelji. Življenje se mu je krepko spremenilo. Menda živi ločeno od žene Michelle Wiley, postal pa je precej bolj odprt in dostopen. Ne nazadnje tudi več komunicira z okolico in navijači, in sicer po twitterju in facebooku, kjer ima nov profil. Poleg tega je v ZDA začel obiskovati trenerski tečaj. Toda še pred koncem aktivne športne poti bi rad dosegel odmeven rezultat z reprezentanco. Tega ne skriva, le pred kamerami in mikrofoni o tem še ne želi govoriti.

Zaveda se, da kdaj ni ravnal prav. Na to ga spomni tudi brat Samo, ki pojasni, da je Beno tudi lani iskreno mislil, ko je napovedal igranje na Eurobasketu, a mu jo je zagodel gleženj: »Včasih ima težave s komunikacijo, pa je delovalo, kot da ne želi igrati. Verjemite mi, da si še kako želi. Da bi se ga le Jure Zdovc spomnil.«

Vilfan in Dragić menita da zasluži priložnost

Da se je spremenil, je zaznati tudi v pogovorih z ljudmi iz sveta košarke. Bena izvrstno pozna Peter Vilfan. Ne nazadnje se je Udrih kot fantič redno udeleževal Vilfanovih kampov v Strunjanu, Peter pa je dober prijatelj tudi z igralčevim očetom. »Kot vsi mi je šel skozi različne faze. Ne bom zdaj tu o njegovem zasebnem življenju, kaj se je zgodilo in kaj se ni. Ampak moramo biti malce bolj razumevajoči.« Vilfan še meni, da bi se Beno v reprezentanci izvrstno ujel z Goranom Dragićem. »Tudi z medijskega vidika bi bilo to pozitivno za Slovenijo. Če bi imeli dva taka asa, bi naenkrat postali ekipa, ki bi jo pozorno spremljali vsi. Tak dvojec pa bi po domačem Eurobasketu poskrbel za novo etapo popularizacije košarke v Sloveniji,« nadaljuje Vilfan in naredi še korak naprej: »Če si smem dovoliti, potem bi Juretu Zdovcu in še komu svetoval, naj razmislijo o tem, da pokličejo Udriha. Saj so tudi sami kdaj storili kaj takega, za kar so drugi menili, da ni prav.«

Seveda je zelo pomembno, kaj o vsem tem pravi Goran Dragić, prvi zvezdnik reprezentance. »Ko sva se nazadnje videla, je dejal, da bi rad igral za Slovenijo. Moja naloga je sicer, da igram zanjo, lahko pa sem tudi most med Košarkarsko zvezo Slovenije in igralcem. Lahko se zanesejo name. Sicer pa to ni moje delo. KZS mora pristopiti k igralcu. Prej pa še vprašajte Jureta, ali Udriha sploh vidi v svojem konceptu,« je bil jasen Goran. 

Deli s prijatelji