USPEŠNI

Beni Savšek zaradi preplitke proge nenehno krpa čoln, kanuji nasedajo

Objavljeno 03. april 2017 15.05 | Posodobljeno 03. april 2017 15.06 | Piše: Marko Uršič

Slovenski slalomisti na divjih vodah so bili zelo uspešni na mednarodni tekmi v Tacnu, Peter Kauzer in Benjamin Savšek sta zmagala, naš kanuist celo dvakrat, Urša Kragelj si je priveslala dve drugi mesti. Je pa nizek vodostaj v zadnjem delu proge vsem povzročal velike preglavice.

Peter Kauzer je znova dokazal, da je vrhunsko pripravljen. Foto: Igor Mali

TACEN – Sava v Tacnu se je deroče penila, po njej pa so brzeli fantje in dekleta, udeleženci mednarodnega tekmovanja v slalomu na divjih vodah. Dvodnevno savsko veslanje pa je bilo tudi zelo dobrodošlo, da so vsi, domači in tujci, asov zares ni manjkalo, preizkusili progo, na kateri se bo v začetku junija odvilo evropsko prvenstvo. Uvodnega tekmovalnega popoldneva so se v finalu zelo izkazali Slovenci; Peter Kauzer je zmagal med kajakaši, Benjamin Savšek med kanuisti, kajakašica Urša Kragelj se je zavihtela na drugo mesto, v K-1 pa je bil Janoš Peterlin tretji. No, olimpijski podprvak Peter Kauzer je slavil že prejšnjo nedeljo na tekmi za točke ICF v Solkanu. »V redu, čeprav vožnja ni bila kaj posebnega, malce sem se mučil, čoln mi ni stekel od samega začetka. Na zapornici, kjer je po navadi najmanj težav, sem jih zdaj imel kar dosti. Vseeno, lepo je vsako tekmo zmagati, konkurenca je bila kar huda, tu so bili aktualni olimpijski prvak in osvajalci medalj s svetovnih in evropskih prvenstev. Glede pripravljenosti, do EP sta dva meseca in do takrat bo postorjenega še marsikaj. Za zdaj pa je to povsem zadosti,« je Peter Kauzer uvodoma navrgel pod prijetno božajočimi sončnimi žarki pod Šmarno goro. Večina tekmovalcev pa se je tokrat pritoževala, da je bilo v zadnjem delu tacenske proge preplitko. »Težava je v tem, ker že dolgo ni bilo dežja, zato je vodostaj Save zelo nizek, mi pa smo odvisni od vodostaja. Na progi je bilo dosti vode, a ko si prišel v strugo pred ciljem, je vode malce zmanjkalo in spodjedalo kamne, ki so spodaj. Prireditelji bodo morali zadnji del proge zaradi tako nizke vode še malce spremeniti in izboljšati ali pa ciljno črto prestaviti nad zadnji padec. Nato zadnja rola res ne bi vplivala na razplet tekme. Ker v tem zadnjem delu je preveč loterije, odvisno je, kako skočiš, in lahko od zadnjih vrat do cilja izgubiš tudi po dve, tri sekunde. Kar pa, če si vso progo dobro odpeljal, ni pošteno,« je dodal Kauzer, ki je sobotno tekmo dobil pred zlatim olimpijcem iz Ria Britancem Joejem Clarkom. Hrastničan je drugega dne bojev v Tacnu zasedel 69. mesto, v polfinalu je namreč zgrešil peta vratca, za kar je dobil 50 kazenskih sekund.

Jelenc v Mednarodni kajakaški zvezi

Direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc bo v prihodnjih dveh letih predstavnik evropske kajakaške zveze Eca v mednarodni zvezi ICF. Tako je bilo odločeno na kongresu Ece v Bukarešti. Ob njem bosta predstavnika v ICF še Španka Marta Felpeto Lamas in Hrvat Branko Lovrić. V Bukarešti pa je še padla odločitev, da bo Solkan prireditelj evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah leta 2020.

Tacen brez elektrike

Kanuist Benjamin Savšek je bil v Solkanu 14., tokrat je bil šesti iz Ria najboljši pred olimpijskim podprvakom Matejem Benušem s Slovaškega, tretji je bil Švicar Thomas Koechlin. »Tudi za Solkan sem bil dobro pripravljen, a sem na enih vratcih storil napako, zapeljal pred protitočna vrata, delal pozdravni krog in izgubil precej dragocenega časa. Zato sem bil za Tacen še bolj jezen in sem se hotel dobro pripraviti zanj. Tokrat je šlo zelo dobro, tako da sem zadovoljen z rezultatom. Čim več tekem je dobrodošlo, upam, da bom do evropskega prvenstva imel že vse toliko v mezincu, da mi bo šlo gladko. A v slalomu je dostikrat nepredvidljiva voda, tudi veter je dejavnik, ki lahko vpliva na vožnjo, ali pa napakice pri vratih. Zato je včasih zelo nehvaležno napovedovati rezultate. Počutim se dobro, sem v dobri formi, zato upam na najboljše,« je tik po tem, ko je s kanujem na rami prilezel iz vode, razmišljal Benjamin Savšek. »Vsekakor se strinjam s pripombami glede preplitke proge, tudi sam jaz imel težave, pred vsakim treningom in tekmo v Tacnu pa moram popravljati čoln. To je problem, a morda bi se dalo na progo spustiti tudi malce več vode, po drugi strani je nato težava tukajšnja elektrarna. Tej bi namreč zmanjkalo vode in nato na tem območju ne bi bilo več elektrike. V strugi je bilo premalo vode; če bi kdaj deževalo, kot že ni dva meseca, bi bile razmere malce boljše. Tako pa moramo žal flikati čolne. Jaz sem tekmoval v svojem olimpijskem, ki ga pozimi nisem uporabljal, v tednu pred tekmo pa sem ga precej zdrgnil. Poskušam ga krpati, kot se le da, in upam, da bo zdržal še do evropskega prvenstva. Nato si bom verjetno naročil kar novega. Ta čoln mi namreč zelo ustreza, zato sem ga vso zimo čuval, na njem imam še folijo, da je dodatno zaščiten. Pred EP bom folijo odstranil, je pa voda res tako nizka, da včasih tudi ta zaščita ne pomaga in je čoln treba popravljati,« je še pojasnil Savšek, ki je zmagal tudi drugega tacenskega dne v nedeljo.

V ženski kategoriji K-1 je zmagala Corinna Kuhnle iz Avstrije, svetovna prvakinja v Tacnu leta 2010, Urša Kragelj je bila druga, sicer v Solkanu deseta, mesto za njo pa še ena Avstrijka Viktoria Wolffhardt. »Če v Solkanu ne bi storila napake, bi verjetno bila tam okoli drugega mesta, a nisem prišla do cilja. Rezultatsko gledano je v Tacnu bolje, a veslanje še ni bilo tisto pravo. V kajaku se hitro zgodi, da si ali prvi ali zadnji. Ena majhna napaka te lahko loči, časovno se to zelo pozna. Še dva meseca časa imam, kar je po načrtu idealno obdobje, da se pripravim na EP. Progo dobro poznam in v teh dveh mesecih menim, da je več kot dovolj časa, da se pripravim tako, kot je treba. Zadnja tretjina proge v Tacnu pa je povsem nov odsek; kar se bo dalo, bom veslala tukaj, da ta novi kos čim bolj naštudiram. Zaradi preplitve proge v zadnjem delu pa bi morali odbiti nekaj betona, škoda je čolnov, saj se uničujejo, vsak udari ob dno. Denimo v kanuju dvosedu, ker je čoln težji, pa po mojem že prav nasedajo. Že jaz, pa sem lahka, se dotikam dna, pošteno bi bilo do tekmovalcev, da prireditelj do evropskega prvenstva to popravi, da jih ne prisili, da uničujejo čolne,« je bilo mnenje Urše Kragelj. Ta je tudi drugega dne voženj v Tacnu priveslala na drugo mesto.

 

 

Deli s prijatelji