PODPRVAK

Beni je srebrno ukrotil divje londonske brzice

Objavljeno 21. september 2015 12.43 | Posodobljeno 21. september 2015 12.45 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Benjamin Savšek

Benjamin Savšek je na svetovnem slalomskem prvenstvu na divjih vodah postal svetovni podprvak v kanuju. Kajakaš Peter Kauzer je ob vrnitvi na kraj nesreče priveslal do četrtega mesta.

Benjamin Savšek bo srebrno odvihral v olimpijsko sezono. Foto: Kajakša zveza Slovenije

Kajak, kanu na robu Londona? Tam že ni brzic, boste rekli, a park, imenovan dolina Lee, jih je dobil za olimpijske igre leta 2012. Britanska prestolnica je konec tedna gostila svetovno prvenstvo, od znanih dežel, kjer se brzice valijo v dolino, pa se je tudi Slovenija žlahtno okitila. Benjamin Savšek je postal svetovni podprvak v kanuju enosedu, naslov najboljšega na globusu pa se mu je, in se nagnil v prid Britancu Davidu Florenceu, izmuznil za štiri stotinke sekunde. Bron si je na brzicah izboril Britanec Ryan Westley, vsi na zmagovalnih stopničkah pa so progo odpeljali brez kazenskih dotikov.

Osemindvajsetletni Ljubljančan je že lani na SP v ameriškem Deep Creeku priveslal na končno drugo mesto, leto prej v Pragi je bil bronast, seveda pa ne smemo pozabiti, da se še vedno kiti z naslovom evropskega prvaka. »S srebrno kolajno sem res zadovoljen. Če bi mi kdo pred tekmo rekel, da bom drugi, bi to mesto takoj vzel. Zelo se veselim tega odličja, še tretjič zapored mi je na svetovnem prvenstvu uspelo odpeljati za osvojitev kolajne. Čeprav so mi za naslov prvaka zmanjkale le štiri stotinke, sem vesel tudi srebra,« je bil Benjamin Savšek prešeren zaradi žlahtne kovine, s finalom pa si je naš najboljši kanuist pribojeval tudi nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Riu de Janeiru.

»Malce se mi je finalna vožnja sicer podrla, predvsem tam v osrednjem delu, a se nisem predal in izšlo se mi je. Če sem bil na sredini nekoliko počasnejši, pa mi je spodaj spet steklo, do tistih predzadnjih vrat, kjer so morda po vodi splavale štiri stotinke. A vesel sem, da sem odpeljal brez kazenskih sekund. Za mano je res enkratna sezona in res sem vesel, da sem jo končal na takšen način,« je nadaljeval v srebrnem slogu.

Ker Benjamin Savšek tudi v svetovnem pokalu sega visoko, ga nekateri seveda logično uvrščajo med favorite olimpijske tekme v Braziliji. »Ta pritisk mi ni všeč. Že tukaj, ko sem bil najboljši v polfinalu, mi je bilo težko, zato za Rio ne želim ničesar napovedovati. Res je, da imam nastop, kar se slovenske ekipe tiče, s tem drugim mestom zdaj skoraj zagotovljen, tam pa bomo videli. Če si naložiš preveč pritiska, se lahko slabo konča. Počasi,« je tudi Benjamin Savšek pri športu za bolj sproščen psihični pristop k velikim tekmovalnim obremenitvam.

Val odnesel kolajno

No, če je Savšek slavil, pa se je slovenski kajakaš Peter Kauzer spet tolkel po glavi. In to dobesedno, po prihodu skozi cilj se je zaradi svoje napake med vožnjo v obupu nekajkrat plosknil po čeladi. Osvojil je namreč končno četrto mesto, pred njega so priveslali zlati Čeh Jiří Prskavec, s srebrom drugi Poljak Mateusz Polaczyk in bronasti Američan Michal Smolen. No, Hrastničan se je lani, na tekmi svetovnega pokala, poškodoval prav na progi Lee Valley. Zaradi izpaha ramena je moral izpustiti večji del sezone, za tokratni naskok na londonsko progo pa je bil dovolj dober za četrto stopničko. »Tista zadnja tri vrata, ko mi je val zagrabil čoln, tam je šla kolajna. Žal sem brez odličja, na srečo po lastni napaki, ne pa zato, ker so bili drugi hitrejši. Se zgodi. Enkrat eni, drugič drugi. Sem pa vesel, da smo dobili olimpijske kvote, vesel sem za Benija, da je dobil kolajno, tudi zase, saj sem se vrnil. Pred sezono nisem menil, da se bo vse izšlo na takšni ravni,« je še pristavil Kauzer, svetovni prvak iz let 2009 in 2011.

Taljat in Božič tik za odličji

Sašo Taljat in Luka Božič sta na svetovnem prvenstvu v Veliki Britaniji priveslala na četrto mesto v konkurenci dvosedežnih kanujev. Zmagala sta Nemca Franz Anton in Jan Benzien, srebro je romalo za vratova Pierra Piccoja in Huga Bisa iz Francije, tretja pa sta bila njuna rojaka Gauthier Klauss in Matthieu Péché.

Deli s prijatelji