V TEŽAVAH

Benčina ni legenda, kot je Bončina - Benč

Objavljeno 02. oktober 2015 15.22 | Posodobljeno 02. oktober 2015 15.24 | Piše: Marko Uršič

Atletska zveza Slovenije je brez vodstva, predsednik in direktor sta v odstopu.

Andrej Poljanec je že dober skakalec s palico, letvice ni preskočil predsednik AZS v sestopu Gregor Benčina. Foto: Igor Mali

Slovenska kraljica je giljotinirana. Doživela je usodo Marije Antoanete; no, športna kraljica namreč. Predsednik Atletske zveze Slovenije Gregor Benčina in njen direktor Luka Steiner sta namreč v odstopu. Benčina v atletskem žargonu ni preskočil začetne višine oziroma je trikrat prestopil ali prehitro startal. Predsednik je med svojo vladavino denimo nenehno gostil legendarnega Sergeja Bubko, organiziral kongrese evropske zveze, bil izvoljen na položaj; da, vse spominja na vladavino zadnje francoske kraljice, ki so ji odrobili glavo. V Franciji se je uprlo ljudstvo, v Sloveniji, zaradi pogodb, atleti. Benčina sicer zdaj v tujini premleva svoj ponujeni sestop z vrha atletske oblasti, svoje videnje hudega pretresa v AZS pa je razložil Luka Steiner. »Odstop sem podal iz osebnih razlogov. Po drugi strani pa je treba vedeti, da ne bo z moje strani storjena nobena poteza, ki bi v kakršnem koli pogledu pomenila negativno stvar za slovensko atletiko. Ali pomenila delovanje, ki ne bi pripeljalo do rešitve problema na način, da ostane slovenska atletska zveza dobra organizacija,« je začel Steiner. »Izhodišče, menim, da bo to kot uradna izjava tudi kmalu komunicirano s strani atletske zveze, in tudi dejstvo je, da je AZS dobra organizacija, ki v zadnjih desetih letih v slovenskem prostoru deluje zgledno, atleti in atletinje pa dosegajo dobre uspehe. So pa v atletski zvezi nekatere stvari, ki so takšne, da seveda vedno dopuščajo možnost izboljšanja. Za možnost izboljšanja je potreben dialog, in sam seveda upam, da bo moja poteza pripomogla k temu, da se bo ta dialog odprl in nekatere stvari še izboljšale,« je direktor v odstopu konstruktivno naravnan.

UO na potezi

No, predsednik AZS v odstopu Gregor Benčina pa ni takšna legenda, kot je glasbenik in pevec Janez Bončina - Benč. Odprtje dialoga bo lažje tudi brez njega. »Kolikor je meni znano, gre za napoved umika, če sem zelo precizen, je pa vse stvar, ki jo bo moral sam komentirati. Sam sem to zadevo enostavčno povedal, obvestil upravni odbor AZS in hkrati ponudil roko komur koli, da zadevo speljemo do konca na način, da atletska zveza ostane organizacija, ki funkcionira tako, kot je do zdaj, torej zgledno in dobro,« je dodal Steiner. Revolucijo v slogu francoske bo zdaj obravnaval upravni odbor AZS na redni seji 13. oktobra. »Upravni odbor se bo moral najprej sploh seznaniti s stanjem v atletski zvezi in potem pač na podlagi razprave sprejeti odločitve, ki jih bo kot tisti organ, ki zvezo vodi med dvema skupščinama, pač sprejel,« je sklenil odhajajoči direktor AZS Luka Steiner.

Na svetovnem prvenstvu v Pekingu je bila v slovenski ekipi najbolj izkušena metalka kopja Martina Ratej. »V bistvu še ne vem, zakaj sta se zgodila ponujena odstopa. Nimam konkretnih podatkov, zakaj je do tega prišlo, čakam na sejo upravnega odbora, da bomo več izvedeli,« Martina želi, da so atleti in atletinje bolje obveščeni o zadnjem potresu. No, pogodbe so v letošnji sezoni dobro kravžljale živce našim najboljšim v kraljici športov. »Denar po pogodbah smo dobili izplačan, vsebinsko je bila težava le v tistih dvajsetih odstotkih za meritve. A smo se uskladili. Tako da nismo čutili napetosti na zvezi in nas je vse to presenetilo,« bo tudi Martina Ratej napeto čakala, kako se bo razvil atletski klobčič.
 

Deli s prijatelji