ZMAGA

Belorusom ritem 
Golice ni ustrezal

Objavljeno 18. januar 2015 11.02 | Posodobljeno 18. januar 2015 11.02 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometaši so v drugem krogu katarskega SP prekosili Belorusijo z izidom 34:29. Gorazd Škof je s petnajstimi obrambami med drugim uničil tudi nekdanjega reprezentanta Slovenije Sergeja Rutenko, Dragan Gajić 15-krat v polno.

Sergej Rutenka včeraj ni bil pri strelu. Foto: Reuters

Slovensko rokometno reprezentanco je dan po uvodni zmagi nad Čilom v skupini A svetovnega prvenstva v Katarju v Dohi že čakala Belorusija z napol Slovencem Sergejem Rutenko na čelu. Vedelo se je, da bo to obračun telesne moči in tudi slovenske hitre igre, v dvorani Lusail je tako tudi bilo.

Nerazpoloženi Rutenka

Uvodni del prvega polčasa je bil z obeh strani živčen, Dragan Gajić je celo zapravil najstrožjo kazen, Luka Žvižej pa je iz nasprotnega napada zgrešil stoodstotno priložnost. Rokometna predstava ni bila lepa za oko, a se je igra varovancev Borisa Deniča razvila v nadaljevanju, ko je Gorazd Škof zaklenil vrata, še posebno z desnega krila pa je padalo v beloruska vrata, saj je Gajić prvi polčas končal s kar devetimi doseženimi zadetki. V lusailški lepotici od dvorane je celo zadonela... Golica. Rutenka je v prvem polčasu le enkrat spravil žogo za Škofov hrbet, logična posledica vsega pa je bilo slovensko vodstvo s kar 17:8.

V nadaljevanju so varovanci Jurija Ševcova prednost znižali s tremi zaporednimi zadetki, a bolje rečeno, tresenje mrež se je, z obeh strani, nadaljevalo brez predaha, kot bi se vanju ujela jata rib. Ali bolje: bil je biljard, kjer je vsaka stran izmenično spravila kroglico na pravo mesto. V tem strelskem festivalu, Belorusi so sicer znižali zaostanek, se je semafor na koncu ujel na izid 34:29, kar je varovancem Borisa Deniča prineslo zelo lepo izhodišče v nadaljevanju bojev v skupini A. Prvo strelsko ime tekme je bil seveda Dragan Gajić s petnajstimi zadetki, veliko zaslug za uspeh pa ima tudi vratar Gorazd Škof, ki je na koncu zbral petnajst obramb.

Čebelica Maja

»Prvi polčas smo res odigrali dobro, kakovostno obrambo. Poleg tega smo imeli še razpoloženega vratarja, menim pa, da bi lahko pri prehajanju v napad naredili še kaj več. Iluzorno je bilo pričakovati, da bomo zdaj zmagali z dvajsetimi zadetki razlike. To je zagotovo psihologija, ki je v športu zelo čudna. Preprosto ne greš naprej, ampak začneš čuvati to, kar imaš. V tem nisi več tako hiter, tako agresiven, potem pride nasprotni odgovor. Trije zadetki v dveh minutah, nato poskušaš očuvati tisto, kar si kot čebelica Maja pridelal v tridesetih minutah. Na vsaki od tekem smo imeli dva odlična polčasa. Proti Čilu drugega, proti Belorusiji prvega, obakrat je bilo dovolj. Počasi moramo to širiti, trideset minut zelo dobre igre moramo kakovostno razširiti,« je po tekmi navrgel slovenski selektor Boris Denič.

Svoje mnenje je imel še krožni napadalec Miha Žvižej: »V prvem polčasu smo jih namahali, razliko pa nato bolj ali manj obdržali do konca. Hvala bogu, da smo tako dobro začeli, da smo nato do konca tekme res lahko bili mirnejši. Je pa res, da smo v drugem malce padli, a nič zato, na koncu je bila zmaga gladka. Z Belorusi imamo vedno težke obračune, deloma smo se oddolžili za boleči poraz v Stožicah. Čutili smo, da smo nekaj dolžni.«

Po dveh tekmah prvi

Španska rokometna reprezentanca je v skupini A, v kateri igra tudi Slovenija, včeraj premagala Brazilijo z 29:27 (15:14). Z osmimi oziroma sedmimi zadetki sta prednjačila Joan Canellas in Valero Rivera, pri Brazilcih pa sta po petkrat zadela Felipe Ribeiro in Guilherme de Toledo. Španija ima v skupini A po dveh tekmah štiri točke, toliko kot Slovenija, a je zaradi slabše razlike v danih in prejetih zadetkih na drugem mestu.

Deli s prijatelji