EVROPSKI HIT

Begić še naprej pivovar

Objavljeno 07. november 2014 10.31 | Posodobljeno 07. november 2014 10.36 | Piše: Drago Perko

Prvi center ljubljanske Union Olimpije je s svojimi igrami opozoril nase košarkarsko Evropo.

Mirza Begić navdušuje iz tekme v tekmo, a očitno je svoje v Ljubljani odigral. Foto: Aleš Černivec / Delo

LJUBLJANA – Ljubljanska Olimpija je evropski hit. Zasedba celjskega trenerja Aleša Pipana ima po štirih krogih tri zmage, boter dvema uspehoma in dobremu vzdušju pa je dobrodušni velikan, 29-letni Mirza Begić. Po 14 točk, štiri skoke in skoraj štiri blokade na tekmo je podelil. Zdaj naj bi se to končalo, klic iz Turčije, gre za športni in finančni izziv, je premočan. Ne zgodi se vsak dan, da te na pomoč pokliče turški gigant Anadolu Efes z legendarnim srbskim trenerskim magom Dušanom Ivkovićem. Begić bo menjal poškodovanega srbskega orjaka Nenada Krstića. Zakaj se Begić še ni odpravil proti Turčiji, ni povsem jasno. Po eni različici naj bi upal, da bi Turki ponudbo še za kak cent povišali. Po drugi strani je košarkarski svet tak, da se lahko najdejo tudi ljudje, ki želijo zagreniti ali pa celo pokvariti posel. Menda je tudi pri Begiću tako, vrtoglavi zneski so očitno lahko opravičilo tudi za nesramne trike. »Begić naj bi potoval z nami v Zadar,« vedo povedati v Olimpiji.

Finec začel igrati

V taboru Olimpije pa si manejo roke, ker je končno začel igrati resno košarko Sasu Salin, ki se je od večno mladega talenta vendarle preobrazil v svetlolasi strah in trepet tekmečevih obramb. Očitno je nekaj krepkih besed zaleglo, svoje je naredila tudi konkurenca. Ne nazadnje so zmaji pripeljali tudi Klemna Prepeliča, Salina pa so se hoteli tako ali tako poleti odkrižati. Žal ga nihče ni hotel kupiti, a prihodnje leto bo na prodaj. Brez odškodnine. Pred vodstvom Olimpije je izziv, od katerega ne bežijo. »Če bo Salin še naprej tako dobro igral, je povsem verjetno, da ga prodamo. Da bi le dobili dobro ponudbo,« povedo v Olimpiji. Precej bolj so ljubitelji košarke zaskrbljeni, ker prave priložnosti ne dobi mladi hrvaški biser Paolo Marinelli. A so za tako mizerno minutažo za zdaj še objektivni razlogi. Hrvaški branilec je prišel iz reprezentančne akcije poškodovan (hrbet), zdravstvene nevšečnosti ga spremljajo še danes. Bolečina v hrbtu je preteklost, pred obračunom z Metalcem pa je dobil povišano temperaturo, zato niti minut za igro ni bilo. »Vemo, da se mora igralec razvijati na parketu. A si mora te minute tudi prislužiti. Tako kot vsi drugi,« pristavi direktor Olimpije Matevž Zupančič.

Vrača se tudi Brodnik

V teh dneh uigranost pridobiva tudi Prepelič, ki se je vrnil v zmajevo gnezdo po nesrečni turški avanturi. Ta mu bo s tožbo na Fibinem arbitražnem sodišču navrgla evrov, zato lahko v Olimpiji igra za hrano in stanovanje. S klubom ima tako ali tako pogodbo, a ne tiste odprte, da lahko v vsakem trenutku gre. V Olimpiji se nadejajo, da bosta kmalu v postavi tudi Jaka Brodnik in Dino Murić. Prvi se vrača po poškodbi mišice, Murić pa bo moral nekaj dni še vaditi sam po posebnem programu, saj poškodba kolena le ni (bila) tako nedolžna.

 

Deli s prijatelji