TRENER

Bečirovič v Iranu uveljavil svoj sistem

Objavljeno 25. julij 2014 13.36 | Posodobljeno 25. julij 2014 13.36 | Piše: Drago Perko

Trener Memi Bečirovič je z iranskimi košarkarji osvojil naslov azijskega prvaka.

V Iranu nič novega, košarkarski funkcionarji si manejo roke, ponosa in veselja ne manjka. Le kako bi ga, ko pa članska reprezentanca s slovenskim trenerjem Memijem Bečirovičem zbira pokale na azijski sceni kot za stavo. Minuli konec tedna so Iranci pokorili Azijo v boju za azijski pokal, v finalu je padel še Tajvan (89:79), prej pa Jordanija, Kitajske ni bilo v finalu.

»Seveda sem zadovoljen s tekmovanjem, mesec dni trdega dela in piljenja forme je dal rezultate. To pa so bile naše sploh prve tekme po napornem drilu,« sporoča Memi, ki smo ga poklicali v vroč Teheran. V iranski prestolnici se je te dni živo srebro povzpelo do 34 stopinj, v soboto jih bo 40.

Slavje po prihodu se je že poleglo, niti to pot pa ni šlo brez godbe na pihala in cvetja. »Tako je vedno v Iranu,« se nasmehne Memi, čigar ekipa je v kitajskem Wuhanu odigrala sedem tekem, izgubila je le proti Kitajski. Prvi cilj tekmovanja je bil preveriti mlade igralce na velikem turnirju ter uigrati moštvo za nove preizkušnje. Kljub tem operativnim ciljem je bil Iran favorit tekmovanja, to pa je moral upravičiti na parketu. »Kitajci so nas premagali, čeprav smo bili vso tekmo nekako v vodstvu, vendar smo na koncu popustili. Ta poraz nam je koristil za nadaljevanje turnirja,« prizna Memi, ki je turnir izkoristil za to, da je na delu videl nekaj mladih sil. Na tekmovanje je odpotoval brez štirih nosilcev igre.

Najpomembnejše azijske igre

Naslov je Memi proslavil na svoj način – s kozarcem vina v hotelski sobi. Kako so s tem opravili igralci, Bečiroviča niti ne zanima. Nadaljuje svoje delo, ki ga je začel pred tremi leti. Zdaj kleše svojo ekipo za drugi nastop na svetovnem prvenstvu. V Teheranu ima v športni dvorani na voljo 15 igralcev, 30. julija pa bo ekipa odpotovala v Evropo na dva turnirja, kjer bodo odigrali pet tekem. Na staro celino se bodo vrnili 21. avgusta, ko jih v Ljubljani čaka tekma proti Sloveniji. »Težko napovem, kaj lahko naredi Slovenija na svetovnem prvenstvu. Treba bo videti, kako je s poškodbami. Zavedamo pa se lahko, da imamo kakovostne košarkarje in dober trenerski štab z Juretom Zdovcem, Košarkarska zveza Slovenije pa je izjemno dobro organizirana,« pohvali Memi slovenski tabor, kjer je do leta 2010 deloval tudi sam. Decembra 2010 so ga zamenjali, namesto njega pa imenovali Božidarja Maljkovića. Memi se je podpisal pod 8. mesto na svetu, kjer je Slovenija končala na SP v Turčiji pred štirimi leti. Tedanje izkušnje mu bodo tudi danes prav prišle. »Skrivnost mojega uspeha v Iranu je, da verjamem v sistem, sprejeli so ga tudi igralci. V primerjavi z delom v slovenski reprezentanci pa sem imel v Iranu več časa in podpore,« nadaljuje Memi.

V Iranu vlada prava košarkarska evforija. Bečirovič poskuša stopiti na žogo, na svetovnem prvenstvu v Španiji bi ga zadovoljili že dve zmagi v skupini s Španci, Francozi, Srbi, Brazilci in Egipčani. Precej več pozornosti kot svetovnemu prvenstvu Iranci namenjajo azijskim igram v Seulu, ki bodo potekale med 18. septembrom in 3. oktobrom. Trikrat so bili tretji, prvi še nikoli. Od Bečiroviča pričakujejo, da jih popelje na vrh. Pogodba z Iranom mu bo potekla po azijskih igrah. S tem, kako naprej, se ne obremenjuje. Dobri rezultati mu odpirajo številna vrata. »Počakajmo na tekmovanja, potem bomo tudi o tem,« sklene in da jasno vedeti, da je z mislimi na parketu. Dve leti in pol mu je pri delu v reprezentanci pomagal Makedonec Boban Mitev, zdaj pa želi Memi odpreti vrata v Azijo še Saši Dončiću.

Deli s prijatelji