KARIERA

Bečirovič po Iranu osvaja Kitajsko

Objavljeno 02. avgust 2015 10.21 | Posodobljeno 02. avgust 2015 10.21 | Piše: Drago Perko

Nekdanji slovenski selektor ima na voljo milijon evrov in pol za nakup dveh okrepitev.

Memi Bečirovič, ko je še vodil Irance. Foto: Leon Vidic/Delo

V trenutkih, ko prebirate tale članek, je košarkarski trener Memi Bečirovič že na poti. Pa ne v Iran, kjer je navduševal tri leta in bil dvakrat azijski pokalni ter enkrat kontinentalni prvak, temveč še nekaj tisoč kilometrov naprej – na Kitajsko. Pred dnevi je postal izvršni trener v klubu Nanjing Dragons, pogodbo ima za eno sezono.

Potem ko je dobil vizum in druge dokumente, je odletel v novo okolje, kjer so ga že nestrpno pričakovali. Sezona se začne novembra in do takrat je treba sestaviti moštvo in ga uigrati.

Sladke skrbi

Štiriinpetdesetletni Memi ima sladke skrbi, denar pri Kitajcih ne bo težava: za dva vrhunska igralca ima na voljo 1,5 milijona evrov, kar je tudi za evropske razmere zelo veliko. Nekdanja asa Fenerbahčeja in Maccabija Andrew Goudelock in Jeremy Pargo sta na Kitajskem za zajetno malho dolarjev našla novo postajo na košarkarski poti. »Ni nepomembno, kakšne tujce kupim. Če bomo morali menjati, bomo izgubili med sezono dva tedna. V tem času je šest tekem, lahko jo celo zapravimo,« se odgovornosti zaveda Bečirovič, ki je nazadnje vodil ljubljansko Olimpijo. V Aziji je zaradi uspehov z iransko reprezentanco dobro zapisan. Z Iranci je celo gostoval v Nanjingu, drugem največjem kitajskem mestu. Ko so v klubu izvedeli, da je prost, so stopili v stik z Borisom Gorencem, da je dokončal posel s Kitajci. »Odpira se nam nov trg, liga je močna, 20 ekip šteje, ritem bo naporen, po tri srečanja so na teden,« Memi naslika košarkarski svet, kamor odhaja.


Verjame v Zdovca

Nekdanji slovenski selektor, našo izbrano vrsto je vodil na svetovnem prvenstvu 2010 v Turčiji in zasedel 8. mesto, pozorno spremlja, kaj se dogaja z reprezentanco. »Imamo precej odpovedi in težav, po drugi strani pa je to idealna priložnost za mlade in nedokazane. Tudi pritisk bo manjši, vse pa bo treba pustiti, da igrajo. Moštvo ima svojo kakovost, Jure Zdovc jih bo zagotovo dobro pripravil,« je optimist Bečirovič, ko beseda nanese na nastop slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu. 
 

Na pota stare slave

Tekmovanje vodijo Američani, v slogu njihove lige NBA srečanja trajajo po 48 minut. »Težko je priti v Azijo, kar nekaj ameriških strokovnjakov se trudi, da bi prevzeli vodenje ekip,« meni slovenski strokovnjak, vesel, da se spet vrača v trenerske vode. V prvi sezoni bo deloval kot izvršni trener, bdel bo nad delom štaba, ki mu načeluje glavni trener, 35-letni Hu Xuefeng. Ker ta še ne ve, ali bo zraven igral, so Kitajci na pomoč poklicali Memija, ki bo lahko sedel tudi na klopi. »V preteklosti je klub dosegal dobre izide, v zadnjih letih pa so padli. Zdaj bo uspeh že, da pridemo v končnico, torej med osem,« se Bečirovič zaveda zahtevne naloge.


Sin pa v Grčijo

Slovenski trener bo v novi sezoni pogledoval tudi proti grški prestolnici, kjer v teh dneh njegov sin Sani začenja trenersko pot. Sani Bečirovič je postal eden od pomočnikov Saše Đorđevića v atenskem Panathinaikosu. »Želim mu srečno na novi poti. Vem, da se je odločil prav, ob sebi pa ima izvrstnega mentorja,« je še povedal Memi, ki smo ga v sredo zmotili med partijo taroka.
 

Zmaji iz Nanjinga so bili leta 2005 najboljši po rednem delu, v finalu pa so ostali brez naslova državnega prvaka, tigri iz Guandonga so bili tedaj premočni. Pred štirimi leti so bili četrti, v zadnjih treh sezonah pa nikdar boljši kot na enajstem mestu.

V prvih dveh mesecih bo Bečirovič pripravil in sestavil ekipo ter si uredil razmere za življenje, potem se mu bo v Aziji pridružila tudi žena. Še vedno pa obstaja možnost, da zmaje pripelje na priprave v Evropo. 

 

Deli s prijatelji