UNION OLIMPIJA

Bečirović najavil zasuk 
v glavah in rezultatih

Objavljeno 24. februar 2015 11.39 | Posodobljeno 24. februar 2015 11.40 | Piše: Drago Perko

Nekdanji selektor Slovenije in Irana še drugič postal trener košarkarjev Union Olimpije.

Novi trener Union Olimpije Memi Bečirović napoveduje zmage, tudi proti prvaku Krki. Foto: Roman Šipić/Delo

Union Olimpija ima novega trenerja. Aleša Pipana je pričakovano odnesel poraz v polfinalu pokala Spar, na njegov položaj je klubsko vodstvo imenovalo 53-letnega Memija Bečirovića, ki se po letu 2010 vrača v slovensko košarko. »Odločitev glede menjave trenerja nikakor ni bila lahka, saj nastope na evropski sceni ocenjujemo kot zelo uspešne. Uspela nam je tudi vključitev nekaterih mladih igralcev, s katerimi bomo gradili prihodnost, a po izgubljenem polfinalu pokala Spar smo preprosto morali ukrepati in v dani situaciji smo ocenili, da je menjava na trenerskem položaju poteza, ki ekipo lahko preporodi z novim pristopom in energijo,« je predsednik kluba Jani Möderndorfer pojasnil, zakaj je kljub precejšnjemu potrpljenju prižgal zeleno luč za menjavo 55-letnega Pipana.

Novi strateg zmajev Memi Bečirović je bil nazadnje uspešni selektor Irana, ljubljansko moštvo pa je že vodil v sezoni 2007/08. Zdaj je prišel nadaljevati in/ali dokončati začeto. Naloga pa je vse prej kot lahka. Zeleno-beli so se že poslovili od evropskega pokala, ostali so brez druge lovorike, ki so jo hoteli v svoji vitrini, zadnji domači državni naslov so osvojili leta 2009. »Nisem veliko razmišljal, ko sem sprejemal delo v Olimpiji. Sem trener. Upam in želim pa si, da bi ostal dlje, kot je bilo to zadnjič. V Olimpijo sem prišel pomagat. Vemo, da ne bo lahko, precej ovinkov nas čaka na poti,« se Memi nadeja uspešnega dela na ljubljanski klopi. Pred njim sta jasna cilja: ekipo hoče popeljati do petega ali šestega mesta v ligi ABA, ki še vodita v evropski pokal v prihodnji sezoni, ter v Ljubljano vrniti državni naslov. »Verjamem v klub, v ljudi, ki so okoli njega, in igralce, ki jih imam na voljo,« stavi na usklajeno delovanje vseh akterjev, ki hočejo klubu dobro.

Nič več za osebno statistiko

»Želimo zmagati na zadnjih štirih tekmah lige ABA in dobiti derbi proti Krki,« je bil jasen Bečirović, ki bo svoj vnovični debi na klopi zmajev dočakal na nedeljskem gostovanju v Skopju pri MZT. »Bistveno je, da ekipo mobiliziramo,« razkrije, kako boposkušal dvigniti načeto moralo igralcev, ki večkrat mislijo na denar kot na košarko. S predhodnikom Pipanom se bo pogovoril, saj ga nadvse spoštuje. V ekipi je zadržal tudi Luko Bassina in Andreja Žaklja, oba dozdajšnja Pipanova pomočnika, ki sta včeraj začela jutranji trening, potem pa se jim je pridružil Memi, ki je precej pragmatičen trener. Bečirović je po vrnitvi iz Irana pozorno spremljal slovensko klubsko sceno, Olimpijo je nazadnje gledal prav v Laškem. A le en polčas. Bil je prepričan, da bodo Ljubljančani opravili z Laščani. »Olimpija ima težave s to tretjo četrtino. To se dogaja, ker je ekipa mlada. Do teh težav pa pride tudi zato, ker igralci ob visokem vodstvu igrajo le zase in svojo statistiko,« je opozoril na nekaj težav, ki jih je že opazil. Velikih sprememb v igri ne bo, opravil bo nekaj taktičnih sprememb. Za drastične poteze niti nima časa.

 

Dolg do Pipana

Včeraj popoldne je prišel v Stožice tudi zdaj že nekdanji trener Aleš Pipan, ki je le prevzel svoje stvari in se vrnil v Celje. Ljubljančani so mu ostali dolžni nekaj denarja, zadnjo plačo je dobil prejšnji teden. Zaostale obveznosti bo Union Olimpija poravnala, so še povedali v ljubljanskem taboru.

 

Deli s prijatelji