V IRANU

Bečirovič je veliki šef 
košarkarskega Irana

Objavljeno 11. julij 2012 17.05 | Posodobljeno 10. julij 2012 22.37 | Piše: Drago Perko

Nekdanji slovenski selektor mora pri Irancih spet vzbuditi lakoto po uspehih.

Memi Bečirovič svetuje iranskim kolegom, kako se lotiti posla in iz mladcev iztisniti kar največ (foto: Drago Perko).

»Iranci imajo radi košarko,« nam takoj pojasni Memi Bečirovič, nekdanji trener Olimpije in slovenske reprezentance. Obe epizodi je predčasno končal, četudi bi si zaslužil, da sklene začeto. Zamenjala sta ga dva srbska trenerja – v Olimpiji Aleksandar Džikić, v reprezentanci pa Božidar Maljković. Memi si s tem ne beli glave, posel in mir je našel v Aziji, kjer je postal trener in selektor iranske članske vrste.

Dobre razmere

»Razmere za delo so dobre. Imamo lastno dvorano, poleg so tudi restavracija ter hotelske sobe za igralce, vse pa nam je na voljo 24 ur na dan,« pohvali razmere, ki so ga pričakale v Teheranu. Športni center je 25 kilometrov iz mesta, Memi pa biva kar v hotelu poleg športnega kompleksa. V tem mesecu so mu preuredili in renovirali stanovanje, preselil se bo v središče. Avta po iranskih ulicah ne vozi, ima šoferja, po potrebi tudi prevajalca. »V košarkarskih krogih tako ali tako vsi govorijo angleško, zato ni težav.« Nad hrano se ne pritožuje – Iranci prisegajo na žar, zelenjavo in riž, ne manjka niti sadja. »Sicer pa – Iran je povsem normalna država. Ljudje so zelo prijazni in strpni. Živijo mirno, lepo mi je na tem koncu sveta.«

Brez alkohola

Vsakdan mineva brez alkohola in nočnega življenja, a Memiju za to ni mar. Prišel je, da naredi košarkarsko zgodbo. Iranci so mu dali v roke člansko vrsto, ki je že malce sita uspehov. Bili so na svetovnem prvenstvu (19. mesto v Turčiji leta 2010) in olimpijskih igrah (11. v Pekingu), v zadnjem času so malce padli, Memijeva naloga pa je, da pomladi ekipo in jo naredi lačno uspeha po 14 naslovih azijskega prvaka. »Ne bo lahko, a veselim se izziva.« Rokave je zavihal, Irancem bo v naslednjih treh letih postavil sistem, po katerem bodo lahko proizvajali in učili prave košarkarje. »Materiala je dovolj,« ugotavlja izkušeno oko trenerja, ki je svojo trenersko pot začel v Slovenski Bistrici, z mladinsko vrsto Slovenije pa je leta 2002 segel po srebru na evropskem prvenstvu v Nemčiji.

Čaka ga močan turnir

Za trenerje bo pripravil dva seminarja. »Tiste, ki delajo z mladino, je treba poučiti o tehniki in taktiki, izboljšati moramo tudi fizično pripravo igralcev. Članski trenerji pa bodo slišali veliko o obrambi, ki je po navadi slabši del ekipe.« Izboljšal bo tudi komunikacijo s klubi. »Ravno od njih bo odvisno, kako bomo uspešni z implementacijo novosti. Igralci so večji del leta v klubih, liga pa šteje 12 ekip.« Košarka je v Iranu eden najbolj popularnih športov. »Za prvo mesto se bori z odbojko. Vodi pa tisti, ki ima boljše rezultate,« razloži Memi, ki ga s člansko vrsto avgusta čaka močan turnir v Istanbulu, jeseni pa v Tokiu še azijski pokal. »Oktobra se vračam na kratek oddih,« še pristavi na Rogli, kjer smo se z njim pogovarjali na pripravah mladinske iranske vrste.

Deli s prijatelji