DIRKA

Bask o policistih: Bil je nesporazum

Objavljeno 20. junij 2015 11.37 | Posodobljeno 20. junij 2015 11.39 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: dirka po Sloveniji

Kolesarska dirka po Sloveniji že za uvod razgrnila in tudi premešala karte favoritom.

Jan Polanc pri kolesarjenju po Sloveniji računa na ekipno pomoč. Foto: Igor Zaplatil

Letošnja kolesarska dirka po Sloveniji se je začela z 8,8 km dolgo vožnjo na čas v središču Ljubljane. Dobil jo je Rus Artem Ovečkin iz ekipe RusVelo, ta sicer ni v sorodu z znamenitim hokejistom Aleksandrom Ovečkinom, le 41 stotink je zaostal Skyev Italijan Salvatore Puccio, dve sekundi pa trejeuvrščeni, član Lampre-Meride Diego Ulissi. Najboljši Slovenec je bil kot osmi Jure Golčer iz avstrijskega moštva Felbermayr, 15. je bil Jan Polanc (prav tako Lampre), Jani Brajkovič iz ameriškega UnitedHealthcara pa je z zaostankom 23 sekund denimo prikolesaril šele na 49. mesto.

»Petnajsto mesto je zame v redu uvrstitev, če gledamo na to, da nisem specialist za kronometer. Tehnično pa je bilo zahtevno. V ekipi Lampreja smo se pogovarjali, da bi midva z Ulissijem poskušala kaj postoriti v generalni razvrstitvi, in držali se bomo tega načrta. V bistvu sva kapetana na tej dirki dva, po napornem Giru d'Italia je težko vedeti, komu bo po Sloveniji šlo bolje. Diegu smo na Giru veliko pomagali, zato meni tokrat dajejo več možnosti za ekipno pomoč. A na koncu je treba gledati tudi interes ekipe, ta pa je, da imamo enega tekmovalca uvrščenega čim višje. Diegu pa je ta dirka tako ali tako všeč. Gotovo se bo vse odločilo v kraljevski etapi na Tri Kralje,» je menil 23-letni Kranjčan Jan Polanc. »Imam lepe spomine na dirko po Sloveniji, leta 2011 sem zmagal. Tokrat pa sem tu z nalogo, da pomagam Janu Polancu. On je kapetan in prvi mož naše ekipe, zame je dirka le dobra priprava za italijansko državno prvenstvo,« je pokramljal Diego Ulissi.

Ni problema

Jani Brajkovič, nekdanji svetovni prvak v kronometru do 23. leta, je bil v Ljubljani tik pod petdesetim mestom. »Moram biti zadovoljen. Čas ni bil ravno najboljši, a upam, da se bo to dalo nadomestiti v sobotni kraljevski etapi. Upam, da mi v soboto zaradi kronometra ne bo žal, saj pravijo, da bo na vzponu na Tri Kralje zelo težko ugnati Jureta Golčerja,« je ocenil 31-letni Belokranjec.

Bask Mikel Nieve Iturralde, prvi favorit iz ekipe Sky, je v kolesarjenju na čas zasedel 29. mesto. »V kronometru, ki ni moja specialnost, sem dal od sebe najboljše, proga je bila kratka in ravninska. A zame je najbolj pomembna sobotna etapa z vzponom,« je pojasnil gorski specialist, nekdanji član baskovskega moštva Euskaltel-Euskadi. Kaj pa, zaradi tega, ker med treningom niso vozili po kolesarski stezi, četrtkovo srečanje s policijo? Je bila posledica kaj živčnosti takrat in pred startom? »Ne, ne, bil je nesporazum, brez pomembnosti. Ni nobenega problema,« je bil Mikel Nieve kar malce hudomušen.

Trojna italijanska zmaga

Italijan Pierpaolo De Negri (Nippo-Vini Fantini) je v sprintu zmagal v drugi etapi kolesarske dirke po Sloveniji; pot je v dolžini 182 kilometrov vodila od Škofje Loke do Kočevja. Tudi drugi in tretji sta bila Italijana, Antonio Parrinello iz ekipe D'Amico Bottecchia in Simone Ponzi (Southeast). Rus Artem Ovečkin je zadržal rumeno majico vodilnega na dirki. V deževni etapi je sicer padel Kolumbijec Rodolfo Andres Torres Agudelo, rešilec pa ga je odpeljal v ljubljanski klinični center, kjer so ga zaradi poškodovanega komolca oskrbeli na travmatološkem oddelku.

Deli s prijatelji