NOVA SEZONA

Barvarji ne bodo pustili, da jih nafarba KZS

Objavljeno 08. avgust 2015 14.23 | Posodobljeno 08. avgust 2015 14.24 | Piše: Drago Perko

Pri košarkarjih Heliosovih sonc so dejavni pri načrtovanju svojega igranja v novi sezoni.

Košarkarji Heliosa si ne želijo, da se jim v novi sezoni izmakne žoga mednarodnega igranja. Foto: Roman Šipić/Delo

V domžalskem Heliosu so kot prvi slovenski košarkarski ligaš začeli priprave na novo sezono, za njimi so v roke pljunili v Union Olimpiji, v ponedeljek bodo začeli še v Krki, Zlatorogu in Tajfunu. Štirje od omenjene peterice se bodo predstavili tudi na mednarodnem prizorišču, Domžalčani pa za zdaj še čakajo na svojo priložnost. Union Olimpija, Tajfun in Krka bodo igrali v ligi ABA, slednja dva tudi v Fibinem pokalu, zmaji pa v evropskem pokalu pod okriljem Uleba.

Domžalčani bi morali zaigrati v Fibinem tekmovanju. Menda jim je nekdo s Košarkarske zveze Slovenije celo obljubil, da jim ne bo treba v kvalifikacije, ampak da bodo igrali kar v glavnem delu, s tem so se v Heliosu celo pohvalili. Hitro so plačali pristojbino ter sestavili ekipo, ki je primerna tudi za spodnji del lige ABA. Hoteli so tudi v regionalno ligo, a jim niso dovolil, da kar takoj odštejejo 150.000 evrov in si kupijo mesto. Nov šok za barvarje je sledil dan pred žrebom, saj je Fiba zaradi zmanjšanja števila klubov odpisala tudi njih, poleg tega sta jo skupila še Litovca. Glavni mecen kluba Gerald Martens je celo napovedal, da bodo izstopili iz slovenske lige. Verjel je, da bo KZS uspelo zadržati štiri mesta za Slovenijo, čeprav je bilo sprva mišljeno le eno, a je KZS uspelo dvigniti to število. Na grožnje Heliosa se je odzvala tudi zveza. Po dveh prespanih nočeh so si v Domžalah nalili čistega vina in v slogu manir zadnjega leta zavihali rokave, zabrneli so telefoni. »Smo v rednem stiku z Mednarodno košarkarsko zvezo Fibo,« nam je povedal Aleš Klavžar, ki predseduje Helios Sunsem. Pravi, da s Fibo iščejo možnost, kje bi se lahko našlo prosto mesto za Domžale. »Na vsak način si želimo na mednarodno sceno. Prepričan sem, da bomo imeli nonstop polno dvorano,« je še pristavil Klavžar.

Ruska bilka

Kot je prišlo na uho slovenskemu klubu, vsaj tri ekipe še niso poravnale 10.000 evrov pristojbine. Po nekaterih podatkih je Fiba pripravljena ob scenariju, če kdo ne plača, v svoje vrste vzeti Slovenca. Treba pa bo počakati tudi, zaradi suspenza Fibe, na odločitev glede (ne)igranja ruskih klubov. Tudi to je ena od rešilnih bilk, ki se je oprijemajo domžalska sonca. Ker pa se na Fibo in KZS ne gre preveč zanašati oziroma po reku Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal, so se v Domžalah lotili organiziranje nove lige, ki za zdaj nosi delovni naziv Alpe Adria. »O tem bomo lahko kaj več povedali prihodnji teden,« ostajajo še rahlo skrivnostni v Heliosu, a so v minulih dneh poklicali v dobršen del Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske ter celo Italije, da bi zagotovili dovolj klubov za novo tekmovanje. Namenjeno bo vsem klubom, ki se še ne udejstvujejo mednarodno. Ni izključeno, da se v tekmovanje vključi še kateri slovenski klub, ki meni, da mu osiromašeno domače prvenstvo ne prinaša dovolj zahtevnih tekem. Tudi o tej novi ligi pa bo beseda tekla na seji Združenja prvoligašev, ki se bo sestalo 13. t. m. v Ljubljani. Do tedaj se bo predsednik Helios Sunsev Klavžar že vrnil iz Bolgarije, kamor je šel navijat za slovensko moško kadetsko reprezentanco, v kateri uspešno igra njegov sin.

Deli s prijatelji