PO DOMAČE

Banana posel za Olimpijo

Objavljeno 16. januar 2014 08.24 | Posodobljeno 16. januar 2014 08.24 | Piše: Rok Tamše

Predsednik nogometašev Olimpije Izet Rastoder je gromovniško krenil v zbiranje denarja.

Niso na isti nogometni valovni dolžini: Gašpar Gašpar Mišič, Izet Rastoder in Zoran Janković. Foto: Ljubo Vukelič

Predsednik in v največjem obsegu praktično edini financer nogometašev Olimpije Izet Rastoder je krenil v ofenzivo. Kot šesti največji trgovec z bananami na svetu se pač ne more sprijazniti, da se njegovi zeleno-beli izgubljajo v povprečnosti slovenske lige; to je na 6. mestu prvenstvene lestvice, 12 točk za vodilnim Mariborom. Jeseni je moral Rastoder najti novega direktorja po odstopu Sanela Konjevića (v tej vlogi je zdaj Ljubomir Grlić), potem je zamenjal trenerja (Milorad Kosanović namesto Andreja Razdrha), nato se je znebil vseh tujcev in nekaterih starejših igralcev, pred novim letom je funkcijo športnega direktorja prevzel nekdanji reprezentant Sašo Udovič.

Zdaj je očitno na vrsti še poslovni del, saj premožni poslovnež že dolgo tarna, da je ostal sam z nogometno Olimpijo, brez pravega posluha mesta Ljubljane in tukajšnjih podjetij. Najprej je krenil nad Luko Koper, kjer pretovarjajo njegove banane za srednjeevropski, zahodnoevropski in balkanski trg. Pogodba s slovenskim pristaniščem je Rastoderjevemu podjetju potekla konec leta 2013, zato se je odločil za pogajanja v slogu: ostanem vaša stranka, če boste mojemu nogometnemu klubu (oziroma Olimpijenemu podmladku) nakazali 250.000 evrov na leto v prihodnjih petih letih. Skratka, Rastoder je zahteval polovico zneska, ki ga od Luke dobijo koprski nogometaši. Če tega ne bo, bo pretovor banan preselil na Reko ali v Trst. Na Obali so zagnali vik in krik, kar naenkrat imajo vsi polna usta poslovne etike in morale, Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je menda že spisala ovadbo. Šef Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je v veliki zagati, saj mu lahko soseda speljeta velik posel za mali denar. Na drugi strani je bil Rastoder spet malce preveč robat in tudi lahkomiseln; podobno kot pri nedavnih napovedih, da bo 19-letnega napadalca Andraža Šporarja prodal le za pet ali 10 milijonov evrov. Spomnimo se še, da je Zoran Janković nekdaj na čelu Mercatorja znal zelo prefinjeno, nikakor ne tako gromovniško kot Rastoder, razložiti dodatne obveznosti dobivateljem največjega trgovca, ko je šlo za rokometašice z Galjevice. Posel pač!

Medtem ko Rastoder bije bitko z denarjem, je Olimpijin športni direktor Udovič, ki je doslej angažiral le 19-letnega vezista Marka Zalaznika iz Radomelj, v zmajevo gnezdo včeraj pripeljal dva hrvaška igralca, oba sta v zadnjem obdobju poskušala uspeti v tujini. Menda gre za levega bočnega branilca in ofenzivnega vezista, ki bosta od danes na preizkušnji pri Kosanoviću. V soboto se naj bi predstavila še na uvodni pripravljalni tekmi s tretjeligašem Jama v Športnem centru Jama.

V Luki Koper spet lažje dihajo

Vodstvo nogometašev Luke Koper je z ameriškim poslovnežem srbskega rodu Milanom Mandarićem že sklenilo sporazum o nadaljnjem odplačevanju dolga v znesku 690.000 evrov (4000 evrov na mesec plus 50 odstotkov od prodaje igralcev). Glede tega morajo urediti le še dokumentacijo, potem obstoj kanarčkov ne bo več vprašljiv. Medtem pri rumeno-modrih iščejo vratarja in napadalca, največ zanimanja potencialnih kupcev pa žanjeta Goran Galešić in Miroslav Ćovilo

Deli s prijatelji