RAAM 2013

Baloh se ogreva po Oregonu

Objavljeno 20. julij 2012 11.09 | Posodobljeno 20. julij 2012 11.09 | Piše: L. K.

Nova preizkušnja ultramaratonskega kolesarja je priprava na Raam 2013.

Marko Baloh tokrat po Oregonu (foto: Črt Majcen).

Slovenski ultramaratonski kolesar Marko Baloh se po uspešnem podiranju svetovnega rekorda v kronometru na 100 milj (vozil je s povprečno hitrostjo 42,2 km/h) odpravlja novemu izzivu naproti. Ta konec tedna bo nastopil na eni od najtežjih kvalifikacijskih dirk za ameriški Raam – Race across Oregon, po domače Dirki čez Oregon.

Markovo spogledovanje z nastopom na omenjeni dirki traja že vse od leta 2004, ko se je po rehabilitaciji po operaciji levega pljučnega krila odločal, na kateri ultrakolesarski preizkušnji bi testiral svojo pripravljenost na naslednji naskok na Raam, njegovo (še neizpolnjeno) življenjsko preizkušnjo.

Takrat se je sicer odločil za nekaj drugega, kolesaril je po Dolini smrti in prepričljivo zmagal. Osem let pozneje pa se je končno odzval znamenitemu raamovcu Georgeu Thomasu, ki organizira tudi dirko po Oregonu – ta je dolga 830 kilometrov, z več kot 13.000 metri nadmorske višine pa še kako hribovita. In seveda nadvse zahtevna.

Marko o novem izzivu, ki ga bo začel že jutri, razmišlja takole: »Priprave na Raam 2013 so se začele eno leto pred štartom, saj hočem biti takrat optimalno pripravljen. Dirka po Oregonu bo zato zelo dober kazalec, kje ta hip tiči moja pripravljenost. Prav veselim se že ponovnega dirkanja na ameriških tleh, kjer imam tudi precej navijačev.«

Za zmago, tako meni Baloh, bo treba izboljšati rekord trase, ki znaša nekaj nad 34 urami; ob ugodnih vremenskih razmerah, seveda, snuje, da bi pribrzel na cilj pod 32 urami. Ali mu bo to uspelo, bomo izvedeli že v nedeljo opoldne po lokalnem času. V spremljevalni ekipi mu bodo pomagali člana njegove ekipe na lanskem Raamu Shawn Urban in Tim Melum, ter njun prijatelj Dan Davis, vsi trije iz sosednje zvezne države Washington.

Deli s prijatelji