ZMAGAL

Baloh pobegnil teksaškemu morilcu

Objavljeno 16. oktober 2012 15.21 | Posodobljeno 15. oktober 2012 22.25 | Piše: Lovro Kastelic

Za 617 kilometrov je potreboval 21 ur, drugouvrščeni je zaostal kar za osem ur.

Hladnokrvnemu morilcu Chigurhu so tokrat poskušali ubežati ultrakolesarji, med njimi tudi Baloh. Foto: Reuters

Še dobro ni vdihnil po izidu svoje knjige z naslovom Nedokončana zgodba, že je moral čez ocean. Slovenski ultrakolesar Marko Baloh je s kolesom odletel v San Antonio. Od tam pa na severozahod Teksasa, pravzaprav prav tja, kjer se je pletla kriminalka, ki jo je napisal Corman McCarthy, po njegovi noveli pa sta brata Cohen potem posnela znameniti film Ni prostora za starce (No Country for Old Man). Smrt je po tistih pustinjah takrat kosila na vsakem koraku, to pot pa so hladnokrvnemu morilcu, ki ga je v filmu uprizoril Javier Bardem, poskušali ubežati ultrakolesarji, med njimi tudi Baloh.

Udeležil se je povsem nove dirke, ki sta jo organizatorja Dex Tooke, večkratni udeleženec Raama, in njegova žena Joni poimenovala kar – No Country for Old Man (NCOM). Več kot 600-kilometrska trasa je kolesarje vodila ravno po omenjenih pustinjah, kjer je grozil in moril Chigurh. Zanimivo, da zakonca te dirke nista na široko oglaševala, temveč sta povabila le izbrance, predvsem veterane z Raama. Želela sta si, da bi ta dirka postala butična, pri tem jima je nekoliko zagodla le znamenita Furnace Creek 508, ki je potekala le teden dni prej. »Toda zame to ni pomenilo kakšne večje spremembe, saj sem to dirko tako ali tako nameraval odpeljati na polno, kot poslednji test pripravljenosti pred svetovnim prvenstvom v 24-urnem kronometru, obenem pa tudi kot začetek priprav na Raam 2013,« nam je pred začetkom avanture povedal Marko. Dirka, ki se je v mestecu Alpine začela v soboto ob osmih zjutraj, pa se je že kmalu zatem izkazala za precej težjo, kot je bilo sicer sklepati po profilu trase. »Zadevo so še posebno otežile vremenske razmere – podnevi vročina do 38 stopinj, ponoči se je ohladilo vse tja do sedmih, za nameček pa je pihal še izjemno močan veter,« je orisal težave.

V 617 kilometrih se je nabralo 4500 višinskih metrov, kar nemara niti ni tako veliko, toda izjemno strmi vzponi (tudi do 18 odstotkov) so še kako terjali svoj davek. Kljub temu je bil Baloh s svojo predstavo zadovoljen, sliko mu je malce pokvarilo le dejstvo, da mu ni uspelo doseči želenega povprečja 30 km/h. Za končno zmago na premierni dirki NCOM je Marko potreboval 21 ur. Drugouvrščenega Dava Elsberryja je prehitel za osem ur, tretjeuvrščenega Disneyja pa za devet!
 

Deli s prijatelji