KOMENTAR

Balkanski posli

Objavljeno 27. januar 2015 09.35 | Posodobljeno 27. januar 2015 09.35 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: komentar

Hrvaški novinarji so tako našopirjeni, da jim bo od napuha odpadel pavji rep.

Boris Denič pravi, da morajo delati naprej in odličje vzeti naslednjič.

Brez balkanizma ne gre niti v rokometu. Slovenska rokometna reprezentanca je v skupinskem delu svetovnega prvenstva v Katarju delovala kot razvajen otroški vrtec, kjer del otročajev vleče vsak na svojo stran. Skočili so si tudi v lase, ko pa je prišla tekma brez popravnega izpita, tista v osmini finala proti Makedoniji, so se zmotivirali prav po balkansko. Stopili so skupaj, glave vpregli v voz za dobro slovenskega rokometa, četrtfinale je nagrada. Tam se bodo po vsej verjetnosti žogali s Francijo, pa tudi vstopnica za olimpijske kvalifikacije za igre v Riu de Janeiru je pred nosom.

Tu v Dohi in Lusailu balkanski rokomet zastopajo in so zastopale še Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Makedonija. Kar nam je zelo padlo v oči, je bilo, ob dobrih predstavah rokometašev, zlasti šopirjenje novinarjev iz teh držav. Makedonci so tako ali tako navijači, preoblečeni v barve sedme sile. Na tekmi Slovenije z Brazilijo pa smo imeli še (ne)prijetno družbo makedonskega navinovinarja, ki je komentiral vsevprek. Ker je za sedmo silo pijača, seveda brezalkoholna, brezplačna, je je v polčasu in pol, makedonska kolegica mu jo je nenehoma dostavljala, popil kar za tri pločevinke. Hrvaški novinarji pa so tako našopirjeni, da jim bo od napuha odpadel pavji rep. Ker so Katarci novinarjem z vsega sveta plačali pot in bivanje na SP, so med Kroati tudi tri frčafele, ki prav tako morajo pridati svojo besedo k vsaki stvari, videti pa so, kot da pišejo za Pionirski list iz Daruvarja.

Nekateri vse bolj omenjajo še balkansko sodniško kuhinjo. Slovenski rokometaši so imeli po obračunu z Makedonijo na koncu jezika sojenje Litovcev Mindaugasa Gatelisa in Vaidasa Mažeike; glej ga, zlomka, včasih sta v rokometu kot sodnika kresila, seveda Makedonca, Marjan in Dragan Načevski. No, v Katarju sodita Gjorgji Načevski in Slave Nikolov. Dosti o Načevskih; pardon, le to: Dragan Načevski je, delegatsko in s svojim vplivom v mednarodni zvezi, očitno Litovce podprašil za piskanje na ohridski valovni dolžini. Hrvati so v osmini finala viseli proti Braziliji; očividci pravijo, da je strah in trepet crorokometa Zoran Gobac gestikuliral katarskima sodnikoma, Hrvata pa sta tako ali tako sodila pri zmagi Katarja v osmini finala proti Avstriji. No, bo že Slovenec Leon Kalin, veliki šef pri Mednarodni rokometni zvezi, poskrbel, da bosta, karikirano napisano, Grenlandca v nadaljevanju svetovnega prvenstva sodila za slovensko izbrano vrsto. Da ne pozabimo; v Katarju (ne)pravico delita tudi Nenad Krstić in Peter Ljubič; desperadosa, ki ju je izločila slovenska sodniška organizacija. 

Deli s prijatelji