REGIONALNA LIGA

Balkanska vojna: hrvaško prvenstvo polzi v roke Grkom

Objavljeno 06. junij 2015 10.49 | Posodobljeno 05. junij 2015 21.50 | Piše: Drago Perko

Fiba vnovič buri duhove na košarkarsko nesložnem Balkanu, ki ruši regionalno ligo.

Bo Zdovc Ljubljani pomahal v slovo?

Seznam slovenske članske reprezentance dobiva finalne poteze, Košarkarska zveza Slovenije pa sklepa pogodbe. Tudi s Termami Čatež, kjer bo baza slovenskih navijačev pred invazijo na Zagreb, kjer naj bi Slovenija, vsaj morala bi, odigrala uvodni del evropskega prvenstva. Ali se bo to tudi zgodilo, je pod (velikim) vprašajem. Mednarodna organizacija Fiba je pokazala mišice, hrvaški in grški novinarji pa svarijo pred najhujšim možnim scenarijem: Hrvaška bi lahko ostala brez evropskega prvenstva 2015!

Roko na srce: Fiba z letošnjim prvenstvom nima sreče. Tako ali tako bi ga morala gostiti Ukrajina, a ji je vojna z Rusi to preprečila. Fiba se je znašla v dilemi, ki jo je rešila z razkosanjem prvenstva na štiri države in sklepnim dejanjem v Franciji. Del prvenstva je tako pripadel tudi Zagrebu. A ne gre brez težav. Letos se je zavoljo privatne košarkarske lige ABA razvnela bitka za Balkan. Fiba je odločena, da take lige ne želi gledati, reprezentancam je že zagrozila, da bo prestopnike izobčila. Kako? S prepovedjo igranja vseh reprezentančnih selekcij. Bolj ali manj je jasno, da gre zgolj za Fibino kazanje mišic, ki pa ima učinek, saj je Balkan vnovič nesložen in razdeljen. Če bi Balkan od Triglava do Vardarja stopil skupaj, bi tudi Fiba naredila korak nazaj, saj si res ne gre predstavljati prvenstev brez nacij, kot so Slovenija, Hrvaška in Srbija. Fiba izkorišča nesložnost in grozi dalje. Zdaj je šla celo tako daleč, da bi Hrvaški vzela evropsko prvenstvo. Prvi so o tem poročali na dobro obveščeni spletni strani Euro Hopes. Po tej različici bi preselila prvenstvo v Grčijo, najverjetneje kar v Atene. To bi bila voda na mlin Grkov, ki bi tako na svojem vročem igrišču gostili Slovence, Hrvate, Gruzijce, Nizozemce in Makedonce. Tako bi Fiba že pred uvedbo sankcij kaznovala Hrvate, ki od prvega dne ultimativno podpirajo obstoječo ligo ABA, o novi različici, ki jo pripravlja Fiba, pa niti slišati ne želijo.

»Niso normalni, sploh se ne zavedajo, kakšen cirkus nam lahko naredijo. Generalnemu sekretarju hrvaške košarkarske zveze Željku Drakšiću in predsedniku KK Cedevita Mladenu Vebru sem rekel, da jima bom organiziral sestanek s Patrickom Baumannom, generalnim sekretarjem Fibe. Naj se pogovorijo na šest oči, da se poskušamo izvleči iz tega blata. Če bomo še naprej nasprotovali, nas bodo kar zbrisali,« je v hrvaškem dnevniku Sportske novosti opozoril nekdanji trener Cibone in legenda svetovne košarke Mirko Novosel, ki je velik kritik obstoječe hrvaške košarkarske zveze s predsednikom Dankom Radićem na čelu.

Bodo le prodali?

Poklicali smo tudi Rada Lorbka, ki je eden od šestih lastnikov lige, ki je velik trn v Fibini peti. Prav ta zahteva, da se iz lastniške strukture tekmovanja umaknejo vse fizične osebe. Lorbek je še enkrat ponovil, kar se ve: dvanajst klubov ima v lasti 80 odstotkov lige, preostanek pa je v lasti šestih fizičnih oseb – torej Romana Lisca, Zmaga Sagadina, Rada Lorbka, Bože Miličevića, Josipa Bilića in Danka Radića. »Najlažje je danes rušiti. Veliko jih zna podstaviti dinamit in uničiti most, malo pa je arhitektov, ki ga zna zgraditi. Nam je uspelo narediti ligo. Seveda nikomur ne branimo, da pride in naredi bolje,« je jasen Lorbek. Slišati je tudi to, da ni izključeno, da se tržni deleži posameznikov prodajo, ne nazadnje smo v času kapitalizma, ne v svinčenem času socializma. V prihodnjih dvanajstih dneh naj bi se razvil tudi klobčič okoli hrvaškega gostiteljstva; zadnjo besedo bo imela Fiba, ki bo 18. junija gostila novo sejo svoje košarkarske vlade.

 

Panathinaikos snubi Zdovca

Morebitna selitev evropskega košarkarskega prvenstva v Grčijo ni edina vest, ki povezuje Grke in Slovence. Grški velikan Panathinaikos si je na svoji klopi zaželel nikogar drugega kot slovenskega selektorja Jureta Zdovca. Pogovori so v teku, za Zdovca pa je dobro besedo zastavil tudi njegov prijatelj Željko Obradović.

 

Deli s prijatelji