ROKOMET

Balkanci se razumemo

Objavljeno 12. november 2014 09.21 | Posodobljeno 12. november 2014 09.22 | Piše: Marko Uršič

Krimova Mirjeta Bajramoska je tretja najboljša strelka letošnje lige prvakinj. V Ljubljano je prišla izključno zaradi trenerke Marte Bon, ki ji zelo zaupa.

Mirjeta Bajramoska je ena udarnih moči rokometašic krima v letošnji sezoni. (Foto: Igor Zaplatil)

Stalingrad je in ni padel. Rokometašice Krima so v ligi prvakinj po zmagi v Volgogradu morale Rusinjam priznati premoč (24:26) v domači trdnjavi Stožice, a so s tretjim mestom v skupini še vedno trdno na poti za uvrstitev v nadaljevanje LP. Makedonka Mirjeta Bajramoska je v obeh dvobojih po osemkrat zatresla rusko mrežo in je s 26 zadetki v štirih tekmah skupno tudi tretja najboljša strelka elitnega klubskega tekmovanja. »Preveč smo bile neorganizirane in na igrišču tudi neodgovorne. Rusinje so nas dobro analizirale, tudi mi smo njih, a so one na našem igrišču uresničile zamisli, in to je to. Čakata nas še tekmi s Hypom in Leipzigom, da tam osvojimo točk, kolikor jih lahko,« je misli povzela leva zunanja igralka, ki bo 22. t. m. dopolnila 30 let. Bajramoskovo odlikuje skočnost in tako imajo nasprotne obrambe veliko dela, da ustavijo temnolaso rokometašico. V sezoni 2009/10 je bila v dresu Metalurga celo najboljša strelka v pokalu izziva (Challenge Cup). Kljub temu da je bila najboljša domača strelka proti volgograjskemu Dinamu, je bila kritična do svoje igre. »Imela sem tudi veliko napak, tudi moje kolegice, tako da zadetki niso bili odločilni dejavnik,« je nadaljevala.

Vardar končana zgodba

Krimova sezona v ligi prvakinj je do zdaj nad pričakovanji. Ljubljančanke s štirimi točkami na lestvici skupine A zaostajajo dve za Leipzigom in eno za Dinamom Sinaro. »Začele smo dobesedno z ničle. Dinamo je zelo močna ekipa, da smo jo premagali na gostujočem igrišču, je super, toda na povratni tekmi nismo izkoristili prednosti domačega igrišča. Imamo še dve možnosti in menim, da lahko končamo na drugem mestu v skupini,« je menila Mirjeta. Bajramoskova je v karieri igrala za skopska Kometal Gjorče Petrov in Metalurg, v sezoni 2007/08 pa je branila barve grškega Elpidesa iz Drame. Torej nikoli ni zaigrala za zdaj bogati Vardar, lani tretjeuvrščeno ekipo LP, ki tudi letos meri na vrh. »Ne želim govoriti o Vardarju, to je končana zgodba. V Krim sem prišla predvsem in izključno zaradi trenerke Marte Bon, verjamem v njo in sem zadovoljna,« je Krim pohvalila makedonska reprezentantka iz Bitole.

V ljubljanskem ženskem rokometnem kolektivu je devet tujk, Jekaterina Čečkova ima rusko in slovensko državljanstvo, prihaja še francoska zvezdnica Allison Pineau. »Pineaujevo kot igralko zelo spoštujem in presrečna sem, da prihaja k nam. Upam, da nam bo vidno pomagala, odlična igralka je in zelo veliko pomeni za nas.« V katerem jeziku pa se igralke sporazumevajo med seboj, morda v angleščini? »Pa niti ne. Lahko govorim le v svojem imenu, razumem slovensko, trudim se tudi, da jo pomalem govorim. Smo Balkanci in se razumemo,« je z jezikovnim momentom sklenila Mirjeta Bajramoska. Če je zgodovina izvrgla Aleksandra Makedonskega ali Velikega, potem je Bajramoskova za Krim po rokometni vrednosti Mirjeta Velika.
 

Deli s prijatelji