ROKOMET

Balić začuden nad praznim Zlatorogom

Objavljeno 08. oktober 2012 09.18 | Posodobljeno 07. oktober 2012 22.22 | Piše: Marko Uršič

Celjski rokometaši v ligi prvakov po pogumnem boju izgubili z madridskim Atléticom.

Borut Mačkovšek je bil višji od madridske obrambe, a na koncu je zmagal Atlético (foto: Leon Vidic).

CELJE – Celjani in Celjanke, kje ste? Očitno je v sobotnih popoldanskih urah lepše opraviti sprehod na stari grad ali pa v miru popiti pivo v Localu. Rokomet? Porazi Celja Pivovarne Laško terjajo svoj davek in kljub prihodu velikana, madridskega Atlética, v Zlatorog ni zmoglo več od poldrugega tisočaka ljudi. Tudi lepše vreme je očitno močnejše od lige prvakov. Tudi poseben šotor pred celjskim rokometnim hramom, Laško Fan Zone, dve uri pred tekmo so ga obiskali tudi domači rokometni fantje, točili pa so brezplačno pivo, je uro pred obračunom gostil redke navdušence.

A tisti v dvorani so imeli prvi polčas kaj videti

Celjski rokometni knezje so v napadu s svojo gibljivo igro dobro izničili slabo obrambo na makedonskem bombarderju Kirilu Lazarovu. Hrvaški rokometni čarovnik Ivano Balić je začel celjski dvoboj, a je bila napadalna igra nekdanjega Ciudad Reala v tem času prepočasna. Ob polčasu (15 : 13) je bil celjski Friderikov stolp višji od znamenitih madridskih krivih stolpnic Kio.

V drugem delu so atletikovci hitreje pošiljali žogo okoli celjskih obrambnih vrst in si ustvarjali mat položaje, gostitelji pa so zamrznili ravno v napadu. Skoraj do sredine polčasa so Celjani le enkrat stresli mrežo nenogometnih rdeče-belih. Na vrata čete iz Madrida je prišel tudi 40-letni José Javier Hombrados, ki je branil kot v najboljših časih. Veteran je tako voz pripeljal do končne zmage z 28 : 22, Zlatorogovi fantje pa so poželi pohvale za navdahnjeno igro v prvem polčasu. V gospodarskem pogledu na dvoboj pa so si Španci pred sezono zagotovili 3,5 milijona evrov proračuna, tisti pivovarjev pa je približno dva milijona.

Neuigrani

»Ne morem biti nezadovoljen. Dajemo naš maksimum, so posamezniki, ki so lahko boljši, teh ni veliko. To, kar je za nas v tem trenutku dovolj, to je realno. Kdor meni drugače, menim, da nima prav. Imamo realnejše cilje, to sta Trimo in Sävehof, tu moramo iskati svojo priložnost, Atlético, Veszprem in Kiel so prevelik zalogaj za nas. Tokrat so daljša klop in izkušnje prišli do izraza, kaj naj naredim?« je menil in se tudi spraševal trener Celja Vladan Matić. Okoli Ivana Balića je bila po tekmi neznanska gneča, sedma sila je prek vseh štirih poskušala priti do njegovih izjav. V dvorani pa je bil tudi neki najstnik, ki je nosil Balićev Atléticov dres s številko 34. »Nismo uigrani, imamo veliko novih igralcev in se še iščemo v igri, nimamo prepoznavnega sloga tako v obrambi kot napadu. Je dober ustroj, a je potrebno veliko časa, da se vživiš vanj. Ob polčasu se je trener upravičeno razjezil na nas, saj smo bili prepočasni, nismo se dobro premikali. Malce me je presenetilo skromno število gledalcev. Težak gospodarski položaj je, ne moreš vedno privleči zvezdnikov v svoje moštvo, menim, da bi vsi klubi iz te regije, ne le Celje, morali narediti nekaj, da pritegnejo ljudi na tribune in da podprejo to mladost. Ti fantje so tokrat igrali odlično in se borili od prve do šestdesete minute,« je menil 33-letni Splitčan, ki je bil v vseh odgovorih izjemno zanimiv in hudomušen sogovornik in ki je prišel v Madrid lovit evropski klubski naslov, ki ga še nima. Zatrdil je, da časopisov skoraj ne bere, o aferi Montpellier pa navrgel: »Stavijo v vseh športih, tako tudi v rokometu. To je danes normalno.«

Velenjčani
 brez možnosti

Rokometaši Gorenja so v 2. krogu lige prvakov, skupina C, v Skopju izgubili z Metalurgom z 23 : 30 (6 : 13). Makedonski klub je bil vso tekmo boljši, narekoval je ritem igre od začetka do konca in po Chambéryju povsem zasluženo vpisal drugi par točk. Metalurg je pokazal izvrstno obrambo, s skupaj 14 obrambami je bil razpoložen tudi vratar Darko Stanić, ki je soigralcem omogočil številne nasprotne napade. Slovenskim državnim prvakom ni šlo nič po željah in načrtih, poškodovani Jure Dolenec je denimo izvajal le sedemmetrovke, zaostajali pa so že za devet golov. Gostitelji so po visokem vodstvu v zadnjih 15 minutah malce popustili, kar je Gorenje unovčilo za znižanje izida na 20 : 25. To pa je bilo tudi vse, kar je uspelo rumeno-črnim.
 

Deli s prijatelji