POD KOŠI

Avstrijec zapustil Domžale, košarka v roke stari gardi?

Objavljeno 26. februar 2016 14.45 | Posodobljeno 26. februar 2016 14.45 | Piše: Drago Perko

Gerald Martens je leto in pol skrbel za košarkarje Heliosa, a je moral oditi. Predsednik Aleš Klavžar išče finančne in kadrovske rezerve za preživetje.

Gerald Martens je bil kratkega veka košarkarski šef v Domžalah. Foto: Uroš Hočevar

Pred začetkom sezone se je v Domžalah veliko govorilo o košarki. Pa ne le zato, ker so v tej občini državno prvenstvo začeli z dvema kluboma v ligi Telemach. Bolj zato, ker so bili v Helios Suns zelo ambiciozni. Upali so celo na ponovitev sezone 2006/2007, ko so bili edinkrat državni in pokalni prvak Slovenije. O tem je sanjal predvsem avstrijski košarkarski entuziast Gerald Martens, ki je v podjetju Helios vodil nadzorni odbor in bil podaljšana roka podjetja Ring International Holding AG, ki je leta 2014 kupilo Helios. Kljub zajetni malhi evrov pa Martens in sodelavci pri izbiri igralcev niso imeli srečne roke, še danes jim je verjetno žal, ker niso poslušali tedanjega trenerja Gašperja Okorna, ki je načrtoval minimalno korekcijo ekipe iz lanske sezone. Kakor koli že, zamenjali so tudi Okorna, prišel je hrvaški trener Jakša Vulić, ki pa čudeža iz te ekipe ni naredil. Izpadli so v pokalu Spar, kjer niso niti prvi na vasi, saj se je mestni rival Lastovka z amaterskim proračunom zavihtel tja do finala. Sunsi so igrali v evropskem pokalu, uvrstili pa so se v polfinale srednjeevropske lige Sixt Alpe Adria Cup, ki so jo ustanovili kar sami. Zadnje upanje sončkov iz Domžal ostaja državno prvenstvo, kjer pa ne bo več Martensa, ki se po 14 letih aktivnega dela, razvoja in upravljanja poslavlja od skupine Ring International Holding.

»Če se ozrem nazaj, je bilo to zelo intenzivno in zanimivo obdobje, ko sem imel priložnost delati z enim od najboljših menedžerjev, ki jih lahko ima skupina, kot je Ring International Holding. Zelo sem ponosen na vse, kar smo dosegli v zadnjih letih, in prepričan sem, da bo skupina še bolj uspešna v prihodnje,« je bil diplomatski tudi Martens, ki je s podjetjem Helios saniral dolgove prejšnjega klubskega vodstva, v zadnjih dveh sezonah pa tudi finančno najbolj podpiral domžalsko košarko. Zaradi njegovega navdušenja nad ZDA so klub preimenovali v Helios Suns. Ne gre mu odrekati niti vizionarskih pogledov na slovensko državno prvenstvo. Zagovarjal je močno profesionalno ligo z vsemi najboljšimi klubi od 1. kroga. Omenjena ideja bo zaživela v praksi že letos jeseni.

Kako bo s košarko v Domžalah naprej? Predsednik kluba ostaja Aleš Klavžar, ki je tudi direktor podjetja Helios. Upati je, da bodo po slovesu Martensa lastniki še naprej naklonjeni košarki. Nova pogodba o sofinanciranju še ni sklenjena. Klavžar bo moral najti rezerve (finančne in kadrovske) tudi okoli sebe. Predvsem v ljudeh, ki so bili v zadnjem letu in pol neupravičeno odrinjeni na stran, a so vešči svojega dela, v prvi vrsti sta tu Lado Gorjan in Uroš Slavinec. V dobro domžalske košarke bi morali pozabiti na stare zamere in obnoviti sodelovanje.

Deli s prijatelji