KVALIFIKACIJE

Atomske mravljice gradijo v Velenju

Objavljeno 13. junij 2015 12.13 | Posodobljeno 13. junij 2015 12.13 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometaši s tekmo z Latvijo končujejo kvalifikacije za EP 2016.

Veselin Vujović upa, da bo golobrada slovenska rokometna zasedba dobila gosto brado. Foto: Uroš Hočevar

Pričakovano ni bilo trilerja, ni pa vse zdaj tudi znanstvena fantastika. Zapleteno napisano, a slovenska rokometna reprezentanca se je po sredini zmagi nad Slovaško v kvalifikacijah za EP načrtovano že uvrstila na tekmovanje, ki bo v ostri poljski zimi januarja prihodnje leto. Danes ob 19. uri bodo varovanci svežega selektorja Veselina Vujovića posel sklenili, ko v Velenju gostijo Latvijo, to pa bo priložnost za igro tudi za nekatere, ki se niso žogali v Prešovu.

Igralci, Vujović pa niti ne, so bili po vzhodnoslovaški predstavi polni hvale na račun igre slovenske izbrane vrste, a roko na srce, te kvalifikacije so čista smešnica. V skupini s Švedsko, Slovenijo, Latvijo in Slovaško sta odpadli slednji, kjer vrhunsko igrajo le hokej, poleg tega so Slovaki rokometno res izjemno skromni. »Gradimo večjo hišo in gledamo v prihodnost. Slovenija ima kakovost, da razmišlja le o sebi, drugi pa naj se ubadajo z našo igro,« je bil Vujović pragmatičen pri začetnem razmišljanju o delu v slovenski vrsti.

Brez filozofiranja

Proti Slovaški je bilo opaziti določene premike, predvsem obrambnovoljne, bilo je tudi nekaj napadalnih novosti, a seveda je za Veselina Vujovića teden dni premalo, da bi takoj in uspešno vcepil svojo rokometno filozofijo. Predvsem se je proti Slovakom pokazalo, da bi moral Miha Zarabec, podobno velja za Staša Skubeta, v reprezentanco pod nekdanjim selektorjem Borisom Deničem priti že veliko prej. Tudi desnokrilni igralec Mario Šoštarič je v finalu državnega prvenstva pokazal, da je v formi, a v Deničevih časih je bila izbrana vrsta znana in zacementirana vnaprej, in se je vse nenehno vrtelo okoli enih in istih obrazov.

Proti Latviji bodo poleg velenjskega Skubeta priložnost za igro v primerjavi s Prešovom dobili še Jure Dolenec, Klemen Ferlin in Blaž Blagotinšek, odsoten pa je poškodovani Vid Kavtičnik. »Latvija je tehnično in telesno zelo omejena ter spada v drugi evropski jakostni razred. A to dejstvo nima nobenega vpliva na našo motivacijo. Naš cilj je, da v Velenju igramo dobro in se našim privržencem predstavimo v lepi luči. V ekipo bom zagotovo postavil naši atomski mravlji Staša Skubeta in Miho Zarabca,« marljive mravljice občuduje Vujović. Miha Zarabec pa je dodal: »Pred tekmo z Latvijo ni veliko za filozofirati. Smo mlada ekipa, željna dokazovanja in polna motivov, prav vsi komaj čakamo, da se tekma začne in da se z zmago odpravimo na zaslužen dopust.«

Zahtevna naloga s ponosom

Slovenske rokometašice bodo danes ob 16. uri prav tako v Velenju proti Franciji odigrale še povratno kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev na svetovno prvenstvo decembra na Danskem. Izbranke Marte Bon so v uvodnem obračunu v Brestu izgubile z 20:27 in realno ostale skoraj brez možnosti, da bi napravile odločilen zasuk in se prerinile do Skandinavije. V Brestu je bil v 49. minuti izid še 19:20, nato je nastopil slovenski mrk. »Po prvi tekmi je ostalo nekaj grenkega priokusa, saj smo večji del tekme, recimo 80 ali 85 odstotkov, igrale tako, kot se mora proti tako kakovostni reprezentanci. V končnici smo močno padle, kar je posledica dolge in naporne sezone pa tudi kakovost je na strani Francije. Upanje ostaja, res pa je, da je pred nami zelo zahtevna naloga. Prepričana sem, da je v naših igralkah še veliko potenciala, in srčno upam, da se bo udejanjil na tekmi. Naš cilj je, da pokažemo predstavo, na katero bomo ponosne,« pred velenjskim dvobojem pravi selektorica Marta Bon

Deli s prijatelji