PREGLED LETA

Armstrong zguba leta 2012

Objavljeno 02. januar 2013 17.20 | Posodobljeno 01. januar 2013 21.19 | Piše: D. P.

Rokometaš Primož Prošt se je v Franciji zapletel v stavni škandal, po priznanju pa je ostal brez službe.

Lance Armstrong je ostal brez sedmih naslovov prvaka Toura, zapustili so ga sponzorji, izgubil je kup denarja, na obzorju pa so številne tožbe (foto: Reuters).

LJUBLJANA – Šport je kot bombonjera; človek nikoli ne ve, kaj bo dobil. Odločajo stotinke, centimetri, vsakodnevna forma, položaj planetov in lune. Prek noči se zgodi, da junak ljudskih src in heroj pristane pribit na križu. To je na svoji koži najbolje v minulem letu okusil ameriški kolesarski as Lance Armstrong, ki je ostal brez sedmih naslovov zmagovalca Dirke po Franciji. Junija ga je Ameriška protidopinška agencija obtožila, da je v času zmag sistematično uporabljal in zlorabljal doping.

Stave

S Francijo je povezan tudi rokometni škandal, vpleteni pa so bili igralci Montpellierja. Maja lani naj bi stavili na poraz proti Cesson-Rennesu, na koncu so izgubili, ob tem pa zaslužili na stavah. Člani kluba so bili trije Slovenci, Vid Kavtičnik ni bil vpleten, Dragana Gajića in Primoža Prošta so zaslišali, slednji je priznal stavljenje, zato so ga odpustili.

Nekaj razočaranja so ponudile tudi olimpijske igre

Skakalka s palico Jelena Isinbajeva je na igrah v Londonu osvojila le bron, pričakovala pa je svoje tretje zlato odličje. Dokler ga ne osvoji, se ne poslovi, zato jo bomo videli tudi v Riu čez tri leta. Razočaran je London zapustil tudi kajakaš Peter Kauzer, ki je končal na 6. mestu, napovedal pa je zlato medaljo. V finalu je trikrat zadel vratca in ostal celo brez medalje. Predčasno je moral domov z olimpijskih iger slovenski vaterpolski sodnik Boris Margeta. Krivo je bilo sporno sojenje na obračunu predtekmovanja med Hrvaško in Španijo. Margeta ni priznal regularnega zadetka Špancev. Brez poti na olimpijske igre v London pa je ostal atlet Boštjan Buč, četudi je podobno kot Nina Kolarič izpolnil normo Olimpijskega komiteja Slovenije. Konec septembra je bil Buč, tekač na 3000 metrov z zaprekami, kaznovan z enoletno prepovedjo tekmovanja zaradi izogibanja dopinški kontroli. Na igre ni potovala niti grška atletinja Vula Papahristo, ki se je na enem od družabnih omrežij norčevala iz afriških migrantov. Iz Londona pa je moral predčasno domov Michel Marganello, na twitterju je južnokorejske nogometaše označil za skupino mongoloidov.

Grenkobo nokavta pa je prvič po letu 1999 okusil filipinski boksar Manny Dapidran Pacquiao. Mehiški boksar Juan Manuel Marquez ga je porazil šele v 4. poskusu. V športu mrgoli spolnih škandalov, eden od teh se je zgodil na košarkarskem kampu v Postojni. Delno zadoščenje so v ZDA dobile žrtve Jerryja Sanduskyja, pomočnika trenerja ameriškega nogometa na univerzi Penn State. Vrsto let je nadlegoval in zlorabljal otroke, sedel pa bo vsaj 30 let. Slovenski šport je v minulem letu ostal brez treh vidnih imen. Po dolgotrajni bolezni je v 83. letu starosti umrl nekdanji igralec in nogometni trener dr. Branko Elsner. V 70. letu starosti pa nas je zapustil teniški trener svetovnega slovesa Boris Breskvar, ki je bdel tudi nad karierama Borisa Beckerja in Steffi Graf.

Deli s prijatelji