V TUJIH KRAJIH

Arabska športna pravljica

Objavljeno 16. julij 2014 16.14 | Posodobljeno 16. julij 2014 16.15 | Piše: Drago Perko

Tine Sattler na Arabskem polotoku tleše mlade odbojkarje.

Tine Sattler, v sredini, bdi nad mladimi katarskimi odbojkarji. Foto: Osebni arhiv

»Ravno ste me ujeli med počitnicami,« pove odbojkarski trener Tine Sattler, ki že dve leti deluje v Katarju. Arabce je prepričal s svojim znanjem in pristopom, razvoj in jutri tamkajšnje odbojke so položili v Slovenčeve roke. Po desetih letih dela v Sloveniji ga je zamikala tujina, kamor si je vedno želel. Prvi stik s Katarci je zanj vzpostavil kar njegov egiptovski kolega. Leta 2006 je poklical Sattlerja in ga poprosil, ali lahko pomaga Katarcem organizirati priprave v Sloveniji. Še več – še dve tekmi so odigrali proti Sloveniji B, vmes pa so se Arabci ogreli za Sattlerja. Najprej je bil precej hladen po komplimentih, ki so deževali z drugega konca sveta.

V Sloveniji je bil trener prvoligaških klubov, vodil je reprezentanco in predaval na univerzi. Ko je končal z reprezentanco, razmere v Sloveniji pa so se v odbojki poslabšale, je sprejel izziv. Danes vodi celoten mladinski pogon, bdi nad vsemi mladimi selekcijami, imenovan pa je bil tudi v odbor za razvoj in napredek odbojke v Katarju.

»Delovne razmere so izvrstne,« pravi Tine, ki se je hitro spoprijel s kulturnim šokom in novostmi, ki so ga pričakale. Ekipe, nad katerimi bdi, rad odpelje na tuje, igralci pa precej raje tekmujejo kot trenirajo. »Cenim njihovo tekmovalnost,« Sattler hvali Katarce, ki so bili lani tretji na arabskem prvenstvu, letos jih septembra čaka prvenstvo Perzijskega zaliva, oktobra pa vnovič azijsko prvenstvo. »Rad bi, da čim več mladih igralcev pride v člansko vrsto,« razkrije naš sogovornik svoj cilj, poudari pa dobro sodelovanje s selektorjem članske vrste, ki prihaja iz Argentine.

Slovenska kolonija

Slovenski trener ima sklenjeno pogodbo s katarskim olimpijskim komitejem, sodelovanje pa se podaljšuje vsako leto. »Dokler so rezultati in delaš dobro, ni težav,« pojasni Sattler, kako je s trenerji v Katarju, kjer mu zaupajo in ga cenijo. V tem času je prepričal Katarce, da dovolijo, da mladi tuji igralci (zaradi naturalizacije dve leti ne smejo igrati za Katar) lahko sodelujejo na treningih članske vrste.

Sattler je vesel, da ima v Katarju precej rojakov. Pred časom je za telesno pripravo odbojkarske reprezentance skrbel Tomaž Jagarinec, pri vojaškem klubu v Katarju deluje Goran Ostojić. Selektor kolesarske reprezentance je Branko Filip, njegov brat Andrej pa skrbi za organizacijo dirk. Pred časom se je poslovil rokometni trener Borut Maček, ostal pa je kondicijski trener Matej Fabčič. Sattler je zastavil dobro ime tudi za Edvina Derviševića, ki je postal direktor klinike za fizikalno medicino in rehabilitacijo v Katarju. »Naša kolonija se lepo razvija,« še doda naš sogovornik, ki se je hitro navadil tudi na visoke temperature. V Katarju je povprečna letna temperatura nekaj več kot 32 stopinj Celzija. Sattler v teh dneh na Obali gosti odbojkarski kamp, ki bo na Sveti Katarini nad Ankaranom trajal do 20. julija. »Priložnost je za vse – gostimo profesionalce in začetnike,« pove Sattler.

 

Deli s prijatelji