JADRANJE

Ameriška ekipa Oracle osvojila pokal Amerike

Objavljeno 26. september 2013 12.50 | Posodobljeno 26. september 2013 12.50 | Piše: STA, T. L.

Posadka Oracla je povsem prevladovala v zadnjem plovu regate z najdaljšo tradicijo.

SAN FRANCISCO – Ameriška ekipa Oracle Team USA je ponoči osvojila najprestižnejšo jadralsko lovoriko na svetu, pokal Amerike. Posadka Oracla je povsem prevladovala v zadnjem plovu regate z najdaljšo tradicijo ter je novozelandsko posadko Emirates Team New Zealand ugnala s končnim izidom 9 : 8 v medsebojnih obračunih.

Čakali so kar tri leta

Ekipa Oracla s skiperjem Jimmyjem Spithillom na čelu je ubranila lovoriko v že 34. izdaji najstarejšega nepretrganega športnega tekmovanja, na kar je morala čakati kar tri leta. Zadnja regata za pokal Amerike je bila namreč izpeljana leta 2010. Ameriška posadka, lastnik dragocenega futurističnega katamarana je ameriški milijarder Larry Ellison, je v zadnjem plovu za 44 sekund ugnala kivije ter osvojila jadralski sveti gral.

Ekipa Oracla je uprizorila neverjetno vrnitev. Zaradi odločitve mednarodne žirije je regato začela z odvzemom dveh točk in s precejšnjim zaostankom, Novozelandci pa so v tekmovanju na devet zmag že vodili z 8 : 1, ko je ameriška posadka uprizorila neverjetno vrnitev na meji mogočega ter dobila naslednjih osem plovov in se v vodah pred San Franciscom veselila veličastne zmage.

Deli s prijatelji