SVETOVALEC

Američane 
je navdušil 
slovenski strokovnjak

Objavljeno 10. april 2016 09.45 | Posodobljeno 10. april 2016 09.45 | Piše: Drago Perko

Dr. Mitja Bračič se te dni vrača v Slovenijo, kjer bo v Ljubljani dobil na rehabilitacijo tudi prve ruske športnike.

Mitja Bračič si je ogledal tudi tekmo Portlanda in Oklahome. 
Foto: osebni arhiv

LJUBLJANA – Slovensko znanje je cenjeno in spoštovano tudi na tujem. Da je tako, priča tudi primer dr. Mitja Bračiča, ki že vrsto let izvaja storitve in svetovanja na področju športne diagnostike, telesne priprave in specialne priprave športnikov. Od februarja se lahko Ljubljana pohvali z diagnostičnim centrom Global Sports Clinic. Za slovensko znanje, ki ga pooseblja Bračič, pa se je glas razširil vse do Združenih držav Amerike, kjer je Bračič v teh dneh. »Ravno smo končali sestanek z ekipo lige NBA Portland Trail Blazers,« pove Mitja, ki smo ga poklicali v ZDA. Pri tem je pomagal odpreti nekaj vrat tudi Bračičev rojak Lojze Milosavljevič, ki že več kot 10 let dela v ZDA kot košarkarski skavt. Prej je deloval v Seattlu in Atlanti, zdaj pa v Portlandu.

Radi bi sodelovali

»Američanom sem predstavil svoj sistem preventivnega pregleda za košarkarja,« pojasni Bračič, ki s svojim znanjem lahko predčasno ugotavlja in napoveduje mišične asimetrije in možnost poškodb.

»Zelo jih zanima sodelovanje, imajo precej opreme, ki je premalo izkoriščena. Prav to naše področje pa je v Evropi precej bolj razvito. Američani se še vedno zanašajo na svoje knjige in lastne statistike,« pravi naš 39-letni sogovornik, ki je do zdaj samostojno in v soavtorstvu objavil 92 znanstvenih del, 70 strokovnih člankov doma in v tujini ter pet monografij. Bračič je Američane navdušil predvsem s podatkom o napovedovanju poškodb, predvsem pa so radovedni, kako prepreči, da se črnoglede napovedi uresničijo. »Ritem v severnoameriški poklicni ligi je peklenski. Tekme se vrstijo dan za dnem... Prav zato bi jim razvoj lastnega diagnosticiranja, preprečevanja in zdravljenja poškodb še kako prav prišel. Menim, da se nam obeta konkretno sodelovanje,« še pove Mitja.

Prihajajo Rusi

Bračič se te dni vrača v Slovenijo, kjer bo v Ljubljani dobil na rehabilitacijo tudi prve ruske športnike. Poleti bo bdel nad kitajsko snowboard reprezentanco, z njim bodo trenirali tudi ameriške skakalke in skakalci. V svoji mednarodni karieri pa se lahko pohvali tudi s tem, da je leta 2014 na povabilo azerbajdžanske vlade pomagal postaviti Republiški inštitut za medicino športa, športno diagnostiko in rehabilitacijo v Bakuju.  

Deli s prijatelji