VATERPOLO

Alpe so za Sredozemlje finančno premrzle

Objavljeno 07. avgust 2015 10.25 | Posodobljeno 07. avgust 2015 10.27 | Piše: Marko Uršič

Vaterpolski šport v Sloveniji je žrtev piratskih dolgov.

Slovenska vaterpolska voda je razburkana. Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Zagrebška Mladost, Jug iz Dubrovnika, Primorac iz Kotorja, Partizan, to so vaterpolski klubski velikani nekdanje skupne države Jugoslavije. Split ima celo tri klube: Jadran, POŠK in Mornar. Nekaj je pomenil tudi kranjski Triglav, a vaterpolski vrh najvišje slovenske gore se je skrhal. Vaterpolska zveza Slovenije je v dolgovih, in medtem ko Hrvatje, Srbi in Črnogorci tunkajo svoje nasprotnike, slovenski vaterpolo rešujejo iz bazena.

Kaj se godi v domači veji tipičnega sredozemskega športa, zna povedati tudi predsednik VZS Rok Vehovec. »Položaj v vaterpolski zvezi je podoben, kot je že bil. Še vedno je veliko upnikov, trenutno preizkušamo možnost, da bi se dogovorili za prisilno poravnavo oziroma vložili zahtevek zanjo. Drugače pa ne vem, kaj upnikom še lahko predlagam,« je pesimistično začel Vehovec. No, slišali smo, da je, po padcu okostnjakov iz finančne omare, dolgov za 450.000 evrov. »Številka se giblje, z zamudnimi obrestmi, tam od 300.000 do 350.000 evrov. Če so vsi finančni okostnjaki padli iz omare, verjetno so, od časa do časa pa pade še kakšen nov. A številka 450.000 evrov je zagotovo previsoka,« meni predsednik VZS.

Prostovoljstvo

Rok Vehovec ima kot vodilni mož seveda tudi načrte za ponovni dvig sredozemskega športa v deželi pod Alpami. »Predvsem kot prvo finančna sanacija zveze, če bo ta uspela. Potem postopoma vključitev v vsa tekmovanja in tudi v Evropo. Do takrat pa igranje državnega prvenstva in na kakšnih turnirjih. To ob pomoči klubov, akcija članske reprezentance pa je bila trenutno odpovedana. Upajmo, da se bo nekoč spet lahko udeležila kvalifikacij za kakšna tekmovanja,« Rok Vehovec si srčno želi, da bodo nekoč tudi slovenski vaterpolisti v jati vsaj približno tako močni kot hrvaška reprezentanca, barakude.

A najprej je treba na dnu Piranskega zaliva najti zaklad na potopljeni ladji dubrovniških gosparjev. »Vse je pač vezano na finančna sredstva. Trenutno pač gradimo na prostovoljstvu in na entuziazmu igralcev, kaj več pa v tem trenutku žal ni možno. Seveda zaradi preteklih dolgov,« je bil kratek Rok Vehovec, ki je predsednik vaterpolske zveze Slovenije postal lani septembra. Načeloma mandat traja štiri leta, a Vehovec pravi, da bodo videli, kako se bodo zadeve odvijale. »Če bo položaj brezizhoden, potem žal...,« je sklenil predsednik VZS.

 

Deli s prijatelji