TOUR DE FRANCE

Afriški Tour: Kenijec in Eritrejec v ospredju

Objavljeno 14. julij 2015 14.20 | Posodobljeno 14. julij 2015 14.21 | Piše: M. U.

Na kolesarski dirki po Franciji se s Pireneji začenja gorski trenutek resnice.

Gorski kralj Daniel Teklehaimanot je po atletiki Eritrejo zapisal tudi na kolesarski zemljevid. Foto: Reuters

PARIS – Če bi v starem Rimu gladiatorji imeli kolesa, bi se to imenovalo Tour de France. Toliko boja za življenje in smrt, kot ga je na letošnji kolesarski dirki po Franciji, že dolgo ni bilo, pokajo kosti, dere se koža, kri lije po cestah. Krvoločni boj za kolesarsko oblast zahteva padce, a očitno se to za ta denar, ki je na voljo, splača. Ali si v letopise vpisan kot veliki zmagovalec ali pa kot veliki grešnik, seveda če jemlješ od dopinških kontrolorjev (pre)povedana poživila.

Svet poklicnega kolesarstva pa ni več to, kar je bil. Kakšni Francozi, Belgijci, Nizozemci, Španci ali Italijani, v vodstvu sta namreč Kenijec in Eritejec. V Keniji rojeni in v najstniških letih v Republiki Južni Afriki živeči Chris Froome po deveti etapi (včeraj je bil dan počitka) vodi v skupni razvrstitvi, najboljši gorski kolesar pa je Eritrejec Daniel Teklehaimanot. Veličastni kvartet, ki je bil pred začetkom 102. Toura omenjen kot glavni favorit za zmago, je razbit. Alberto Contador na petem mestu za afriškim Britancem zaostaja za minuto in tri sekunde, Nairo Quintana je deveti (+ 1:59 minute), morski pes Vincenzo Nibali, sicer najboljši lani, pa je brez zob na trinajstem mestu, kasni dve minuti in 22 sekund.

Po uvodnem dobrem tednu vse kaže, da Froomey, kakor ga priljubljeno imenujejo, lahko ponovi skupno zmago na francoski pentlji iz leta 2013. A pozor, prihaja kolesarjenje v Pirenejih; kdor ni videl te čudovite gorske verige, ne ve, kako lepi in za kolesarje ukleti so. A zadovoljni skyevec Froome je najprej ocenil težave drugih. »Menil sem, da bo Nibali v uvodnem delu dirke tisti, ki bo pridobival čas. Presenečen sem. Če sem pošten, tega zanesljivo nisem pričakoval. Prvo pravilo je ne izgubljati časa v oziru na glavne tekmece, drugo pa pridobivati ga. Breme zanesljivo ni na mojih ramenih, prvi del dirke se je zame in za moštvo odvil bolje od pričakovanj. Zdaj bomo lahko kolesarili celo bolj zadržano,« je navrgel kolesarski psiholog Chris Froome, ki za glavnega nasprotnika trenutno sicer šteje Američana Tejaya van Garderena, drugega v skupnem seštevku. Za njim zaostaja za dvanajst sekund.

Srčna aritmija

Alberto Contador, prvi na Touru v letih 2007 in 2009, je relativno zadovoljen s prvim tednom na dirki. »V gorah se bo videlo, ali imamo noge za kolesarjenje navkreber. Veliko je gorskih etap, na Touru pa se lahko zgodi marsikaj,« z besedami strelja Revolveraš. »Upam, da bom nadomestil izgubljeni čas z začetka dirke. Imam tudi dobro moštvo,« pa meni kolumbijski movistarovec Nairo Quintana. Messinski morski pes Nibali pa ostaja pozitiven in se pripravlja na napad. »Za hribolazce se Tour šele začenja. Sem samozavesten in v dobri formi,« se hrabri Sicilijanec. No, Daniel Teklehaimanot, trenutno najboljši hribolazec, seveda prvi Afričan, ki je oblekel Tourovo pikčasto majico, vozi za južnoafriško ekipo MTN-Qhubeka, v letu 2009 pa je moral zaradi srčne aritmije tudi prestati operacijo. Na Touru junaško kolesari tudi edini slovenski predstavnik Kristjan Koren. Član ameriškega moštva Cannondale-Garmin je pred današnjim nadaljevanjem v Pirenejih na odličnem 30. skupnem mestu, za Froomom zaostaja za osem minut in 35 sekund.

Do konca francoske pentlje je še dvanajst etap, 26. julija bo karavana pripeljala v Pariz. Vprašanj je še veliko, Pireneji in Alpe pa bodo dali odgovora, kdo je najboljši planinec med kolesarji in kdo bo dobil letošnji krog po Franciji.

Deli s prijatelji