RELI SATURNUS

Dirkaški praznik bo popestrilo vreme

Objavljeno 11. maj 2012 11.44 | Posodobljeno 11. maj 2012 11.44 | Piše: Gregor Pavšič

Na reliju Saturnus bo prva hitrostna preizkušnja danes ob 19. uri v ljubljanskih Stožicah.

Gregor Pavšič Aleks Humar bo gnal škodo fabio S2000. Foto: Gregor Pavšič

Reli Saturnus že od leta 1978 velja za eno največjih avtomobilističnih dirk pri nas, ki je sicer izgubila del nekdanjega blišča in romantičnega pridiha, a zaradi svoje tradicije še vedno pomeni nekaj več kot preostale preizkušnje. Reli je bil nekoč večinoma makadamski in je bil v najbolj legendarnem obdobju izpeljan od Ljubljane do Portoroža, pozneje pa sta na njem vozila tudi zmagovalca relijev za svetovno prvenstvo Franz Wittmann in Philippe Bugalski.

Danes organizatorji ne morejo več računati na tako slovita imena, saj je dirkaški šport postal nekajkrat dražji, svoje pa je dodala še gospodarska kriza. Zato je že izvedba prireditve, ki je tako za dirkače kot organizatorje prešerno draga (proračun dirke je krepko čez 100.000 evrov, nakupna cena najboljšega dirkalnika na listi prijav pa je blizu 300.000 evrov), svojevrsten uspeh. »Reli letos ostaja nespremenjen, bomo pa poskrbeli za neposredni televizijski prenos prve hitrostne preizkušnje na Šport TV. Reli bo zagotovo zanimiv, saj v Slovenijo prihaja nekaj zanimivih tujcev, tudi vreme napoveduje preobratov polno dirko,« je dejal operativni vodja Miha Levec.

Organizatorji na startu pričakujejo okrog 60 posadk

Prvi favorit bo 32-letni češki voznik Pavel Valoušek s peugeotom 207 S2000, ki je pred tremi leti na Saturnusu že blestel z atraktivno vožnjo in bil drugi v skupni razvrstitvi. Njegovemu odličnemu dirkalniku, ki ima štirikolesni pogon in sekvenčni menjalnik ter je namenjen zgolj in samo zmagovanju na hitrostnih preizkušnjah, lahko vsaj teoretično konkurira škoda fabia S2000 Aleksa Humarja. Predlanski državni prvak je v primerjavi z Valouškom, ki ima v življenjepisu že 16 relijev svetovnega prvenstva, sicer zelenec, toda na domačih cestah lahko tudi s srčno vožnjo pride visoko.

Še posebno v slabšem vremenu so mogoča presenečenja, med katerimi je treba opozoriti predvsem na zimzelenega Darka Peljhana in češke goste Jaroslava Orsaka, Daniela Behaleka in Martina Semerada v štirikolesno gnanih dirkalnikih. Med Slovenci bo imel ob progi zagotovo največ navijačev Marko Jeram (citroën C2-R2), ki bo poskušal doseči novo zmago s svoji diviziji II ob boku aktualnega prvaka Friderika Vajnhandla (ford fiesta R2) in Boštjana Logarja (peugeot 206 R3).

Saturnus se bo začel danes ob 19. uri s kratko hitrostno preizkušnjo v ljubljanskih Stožicah, jutri se nadaljuje v Zasavju, v nedeljo pa se bo končal v okolici Ljubljane. Na sporedu bo 13 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 196 kilometrov.

Deli s prijatelji