SVETOVNI POKAL

Čopu in Špiku bron: v vodstvu do zadnjega vmesnega časa

Objavljeno 06. maj 2012 15.47 | Posodobljeno 06. maj 2012 15.47 | Piše: T. L., STA

V sklepnem delu pa sta bila najmočnejša Nemca, za 21 stotink sekunde sta ju prehitela še Britanca.

Iztok Čop in Luka Špik se bosta jutri borila za najvišja mesta

BEOGRAD – Nekdanja olimpijska in svetovna prvaka v dvojnem dvojcu, Iztok Čop in Luka Špik, sta na uvodni tekmi svetovnega pokala v Beogradu osvojila tretje mesto za Nemčijo in Veliko Britanijo. Pred tem je bil slovenski dvojni četverec v malem finalu šesti.

Skoraj 40-letni Čop in 33-letni Špik sta bila v srbski prestolnici na robu presenečenja. Vodila sta do zadnjega vmesnega časa, nato pa morala predse spustiti Nemca, ki sta bila najmočnejša v sklepnem delu, po fotofinišu pa sta za 21 stotink izgubila boj za drugo mesto z Britancema.

Blizu sta bila tudi Francoza

V napeti dirki so bili Slovencema blizu tudi Francoza, ki sta zaostala dodatnih 53 stotink, in druga posadka Nemčije, ki jo je od stopničk ločilo 62 stotink. Brez možnosti za visoko uvrstitev sta bila le Italijana. »Tekma je bila res ostra vse do cilja. Glede na prejšnjo sezono sva popravila prvi del, kjer sva obdržala stik z najboljšimi, uspelo nama je stopnjevati nastop tudi v drugi tretjini, ni pa nama še uspelo odpeljati pravega finiša. Tega doslej še nisva trenirala, sezona je še na začetku in nisva še imela težkih tekem. Sezona je praktično še cela pred nama in upam, da se bova v tem elementu popravila bolj kot pa tekmeci,« je po tekmi povedal Čop, ki v več kot 20-letni karieri nastopa v svoji zadnji sezoni.

Z uvrstitvijo zadovoljna

Slovenska veslača sta morala v Beogradu nastopiti kar štirikrat in z vsakim nastopom sta bila bliže tekmecem. V sobotnem polfinalu sta bila tretja in si kot zadnja priveslala finale. »Midva sva zadovoljna. To je bila najina prva tekma v sezoni in iz nastopa v nastop sva bila boljša. V finalu sva pokazala vse, kar sva v tem trenutku sposobna. Zadovoljen sem, da sva se priključila najboljšim. Uvrstitev ni bila tako pomembna, važno je, da sva zraven, in potem je tukaj vseeno, ali si drugi ali peti, vsekakor pa je bilo na koncu lepo, da sva bila tudi na zmagovalnih stopničkah,« je še povedal Čop.

Slovenski dvojni četverec v postavi Marko Grace, Grega Domanjko, Janez Jurše in Gašper Fistravec je bil v malem finalu šesti. Slovenska četverica je tekmo dobro začela in bila po startu celo na tretjem mestu, kasneje pa čoln ni stekel po željah in v drugi polovici proge so Slovenci začeli zaostajati. Najboljši v malem finalu so bili Britanci.

Skupaj je v Beogradu nastopilo osem slovenskih posadk, a jih je šest nastope končalo že v soboto. Rok Kolander, Tomaž Pirih, Aleš Zupan in Jernej Jurše so bili med četverci brez krmarja tretji v finalu C. V finalu C sta tretje mesto osvojila tudi Jure Cvet in Jure Grace v lahkem dvojnem dvojcu, Rajko Hrvat in Matevž Malešič pa sta bila v finalu D zadnja, četrta. Zadnje mesto, oz. četrto v finalu C, je zasedla tudi edina slovenska veslačica Anja Šešum.
 

Deli s prijatelji