HOKEJ

Bodo Slovaki spet presenetili Ruse?

Objavljeno 20. maj 2012 09.30 | Posodobljeno 20. maj 2012 09.30 | Piše: P. J., STA

Danes se bo končalo svetovno prvenstvo elitne skupine.

HELSINKI – S tekmama za prvo in tretje mesto se bo danes v Helsinkih končalo svetovno hokejsko prvenstvo elitne skupine, ki sta ga gostili Finska in Švedska. V boju za zlato se bosta zvečer ob 19.30 borili Slovaška in Rusija, že ob 15. uri pa bo tekma za bron med Finsko in Češko.

Bo Rusom spet uspelo?

Tudi po 26 letih bo gostitelj svetovnega prvenstva ostal brez naslova prvaka. Leta 1986 so namreč ruski hokejisti, tedaj še v dresih Sovjetske zveze, kot zadnji domačini postali svetovni prvaki. Finski letos ne bo uspelo, saj jo je v polfinalu prav Rusija premagala s 6 : 2 in jo poslala zgolj v boj za bron.

Rusi bodo lovili svoje četrto samostojno zlato po letih 1993, 2008 in 2009. Slovaki so doslej svoj daleč največji uspeh dosegli leta 2002 z naslovom svetovnih prvakov, zanimivo pa je, da so takrat v finalu premagali prav Ruse s 4 : 3. Doslej zadnjo medaljo je Slovaška dobila z bronom 2003, Rusi pa so bili pred dvema letoma srebrni.

Slovaki presenetili

Slovakom na tem SP tudi zaradi pomlajene zasedbe in slabega začetka nihče ni pripisoval resnejših možnosti za medalje, a so v četrtfinalu premagali Kanado, v polfinalu pa še Češko. Ljubitelji hokeja se lahko že veselijo obračuna nekaterih najboljših igralcev tega SP, pri Rusih izstopa Jevgenij Malkin, Fincem je v polfinalu zabil tri gole, pri Slovakih pa se je z dvema proti Češki izkazal veteran Miroslav Šatan.

Deli s prijatelji